Έγινε στάχτη η μισή Ελλάδα, αλλά ο Χαρδαλιάς δηλώνει επιτυχημένος!

Ανακρίβειες, υπεκφυγές, πνιγμένοι λυγμοί και φωνές συνοψίζουν τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

  • Από την
    Ντίνα Ιωακειμίδου

Και αιδήμων σιωπή εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων. Κι αυτό καθώς ο Νόμος 4662 του 2020 για την αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει στα χαρτιά, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι πάμπολλες Κανονιστικές Πράξεις που απαιτούνται για την ενεργοποίησή του.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το σύστημα Πολιτικής Προστασίας είναι το ίδιο και το αυτό με αυτό που ίσχυε όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στο Μάτι, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Η Πολιτική μας Προστασία στηρίζεται ακόμη στον Νόμο 3013 του 2002, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4249 του 2014.

Στοιχεία

Επειδή λοιπόν πολλά ψέματα ειπώθηκαν, ας πούμε και μερικές αλήθειες, όπως προκύπτουν από πηγές της Πυροσβεστικής.

  •  «Εχουμε 74 εναέρια μέσα» δήλωσε ο υφυπουργός. Η πραγματικότητα είναι ότι διαθέτουμε 71 εναέρια μέσα, μισθωμένα και εθνικά.
  • «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου. Καθημερινά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό φωτιών». Ομως 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες μεταφράζεται σε 92 πυρκαγιές ημερησίως. Τα τελευταία δε 10 με 15 χρόνια ο μέσος όρος πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο ανέρχεται στις 60, ενώ έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν και 170 πυρκαγιές μέσα σε μια ημέρα και 124.
  • Για την Εύβοια σημείωσε: «Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά». Στην Εύβοια είναι ψευδείς οι αναφορές ως προς τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα. Αύξηση των δυνάμεων καταγράφεται αφού τα μέτωπα της φωτιάς είχαν καταστεί εντελώς ανεξέλεγκτα. Ως προς τις εναέριες δυνάμεις, αυτές εμφανίστηκαν προς στιγμήν την επόμενη ημέρα, οπότε και αποχώρησαν λόγω ακριβώς της έλλειψης ορατότητας.
  • Τα tractors που μισθώσαμε έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων νερού και μπορούν να κάνουν υδροληψία από τη θάλασσα. Χρησιμοποιούνται δε και για την επιτήρηση και διαθέτουν πέντε ώρες αυτονομία πτήσεως. «Αν σηκώναμε στις 11 τους τράκτορες, σημαίνει ότι εκείνη την ώρα του καύσωνα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό. Δώσαμε επομένως εντολή να βγουν στις 2. Η φωτιά μάς ανακοινώθηκε στις 13.22» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Επομένως, την ημέρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη (με το επίπεδο επικινδυνότητας στο 4) δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση για την άμεση αντιμετώπισή της πριν εξαπλωθεί και αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
  • Στην ερώτηση που ετέθη για το ποιο πρόσωπο έδινε τις εντολές, η απάντηση ήταν ότι «δεν είναι θέμα προσώπου». Η ερώτηση δεν απαντήθηκε.
  • Ερώτημα που δεν απαντήθηκε αποτελεί και το γιατί τα Canadair εστάλησαν στη Σκύρο, αλλά και γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα drones που διαθέτει η ΕΜΑΚ για πληρέστερη χαρτογράφηση των πυρκαγιών;
  • Επίσης, στη συνέντευξη έκανε λόγο για ένα Erickson, ενώ τα Ericksons (η Αφροδίτη, όπως είναι η κωδική τους ονομασία) είναι δύο. Τι συνέβη; Ηταν καθηλωμένο για συντήρηση το δεύτερο; Και αν ναι, γιατί δεν ειπώθηκε.
  • Ο υφυπουργός έκανε λόγο για πρόγραμμα άμεσων και επειγόντων καθαρισμών σε 21 σημεία, αναφέροντας την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τους Θρακομακεδόνες, το Τατόι, το Σέιχ Σου και την Αρχαία Ολυμπία. Ομως δεν περιποιεί τιμή η αναφορά για καθαρισμούς σε 21 σημεία σε όλη τη χώρα, όταν το σύστημα πυροπροστασίας προβλέπει ότι στις 31 Απριλίου κάθε έτους πρέπει να έχουν ανοίξει οι αντιπυρικές ζώνες και να έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί πανελλαδικά. Στη βόρεια Εύβοια ούτε αντιπυρικές οδοί υπήρξαν ούτε κρουνοί και δεξαμενές με νερό. Ολα ήταν άδεια.
  • «Κύριο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή, μετά η ανθρώπινη περιουσία και, τέλος, όσο και αν πονάμε να το λέμε, το φυσικό περιβάλλον» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Η ιεράρχηση αυτή προφανώς και ισχύει. Ομως όταν καταστρέφονται χιλιάδες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον γίνεται ολοκαύτωμα, δημιουργώντας εσωτερικούς πρόσφυγες στη χώρα, τότε πρόκειται περί συντριπτικής αποτυχίας και τραγωδίας.
  • «Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών» συμπλήρωσε. Και η δήλωση αυτή συνιστά ύβρη για τον νεαρό εθελοντή της Ιπποκρατείου Πολιτείας.
  • «Ο,τι δεν έγινε δεκαετίες τώρα, έγινε αυτά τα δύο χρόνια» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς ανερυθρίαστα, αφήνοντας άναυδο το πανελλήνιο.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα