Αιχμές Δένδια κατά Τουρκίας για την αστάθεια στην περιοχή

Στην τριήμερη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ «φωτογράφισε» η Άγκυρα για την προσπάθειά της να «αναβιώσει παλιές αυτοκρατορίες».

Σαφείς αιχμές για την Τουρκία -χωρίς να την κατονομάσει- απηύθυνε χθες ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών ΕλλάδαςΚύπρουΙσραήλ στην Ιερουσαλήμ.

«Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας που, σε αντίθεση ακόμη και με το συμφέρον των κοινωνιών τους, προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και παλιές αντιλήψεις» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Κυριολεκτικά θαμμένες στην άμμο του παρελθόντος. Και χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρος πόλεμος, πόλεμος δι’ αντιπροσώπων. Και, φυσικά, μερικές φορές εργαλειοποιούν τη μετανάστευση, κάτι εντελώς απαράδεκτο. Η κοινή μας προσπάθεια είναι ότι αυτά δεν πρέπει ποτέ να πετύχουν» ανέφερε.
Στην ατζέντα της τριμερούς βρέθηκαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτική προστασία, η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, τόνισε τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας. Επρόκειτο για την πρώτη τριμερή σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Ισραήλ από την κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ. Η σύνοδος των υπουργών προετοίμασε και την επόμενη τριμερή σύνοδο κορυφής, την οποία αναμένεται να φιλοξενήσει η Κύπρος πριν από το τέλος του χρόνου.

Στις διμερείς συναντήσεις εξετάστηκαν η στενή συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε όλους τους τομείς, καθώς και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Με χρονική σειρά, ο κ. Δένδιας συνάντησε αρχικά τον Ισραηλινό ομόλογό του Γαΐρ Λαπίντ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της πολυσχιδούς συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις σε ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδας συμμετείχε με τους ομολόγους του στην τριμερή σύνοδο των ΥΠΕΞ και ακολούθως σε τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του και με την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ.

Αμέσως μετά είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, ενώ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ, καθώς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας της χώρας Μπένι Γκαντς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα