Οι Τούρκοι «ακυρώνουν» επισήμως την ελληνική ΑΟΖ!

Ασταμάτητος ο «σουλτάνος»! Δημιουργεί τετελεσμένα και αρχίζει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Τον ίδιο της τον εαυτό κατάφερε να ξεπεράσει η Αγκυρα σε προκλητικότητα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν υπό την πίεση της αντιπολίτευσης επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι εξίσου προκλητική προς την Ελλάδα, ανοίγοντας όλη τη βεντάλια της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Τη σκυτάλη των προκλήσεων παίρνει πλέον το υπουργείο Αμυνας, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «προστατεύει απόλυτα τα συμφέροντα» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και έδωσε στη δημοσιότητα απαράδεκτους χάρτες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας που «πνίγει» τα ελληνικά νησιά.

Όλα άρχισαν όταν η κεμαλική αντιπολίτευση και το εθνικιστικό κόμμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν για… μειοδοσία, καθώς με την τελευταία Navtex που εξέδωσε βόρεια της Κύπρου αμφισβητούσε μόνο λίγο την κυπριακή ΑΟΖ. Οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -αποδεικνύοντας το μάταιο της ελπίδας που υπάρχει σε κάποιους κύκλους στην Αθήνα ότι μια πολιτική αλλαγή στην Τουρκία ίσως φέρει αλλαγές στα ελληνοτουρκικά- κατηγορούσαν ουσιαστικά τον Ερντογάν για μειοδοσία και εγκατάλειψη της Γαλάζιας Πατρίδας. Ολα αυτά επειδή η Navtex για τις έρευνες του «Oruc Reis» δεν έφτανε μέχρι το… Σούνιο!

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας τονίζεται με κάθε επισημότητα ότι αυτού του είδους οι «ειδήσεις» δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και περιέχουν «παραπλανητικές εκτιμήσεις» σχετικά με τη NAVTEX που ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητες του «Oruc Reis».

Σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αναφέρεται σε ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες από τα σκάφη «Oruc Reis» στη Μεσόγειο και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Κανουνί και το πλοίο «Denar 2», που συνεχίζονται υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας μας.

Προκειμένου να υπογραμμιστεί η… αφοσίωση της κυβέρνησης Ερντογάν στη Γαλάζια Πατρίδα, τονίζεται πως οι δραστηριότητες σε αυτή βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους και η προάσπισή της θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα.

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας επί των χαρτών αναμένεται, κατά την πάγια τουρκική τακτική, να ακολουθηθεί από κλιμάκωση επί του πεδίου και στην Αθήνα υπάρχει έντονη κινητοποίηση, καθώς κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να θελήσει στο επόμενο διάστημα να δοκιμάσει τις… ανοχές της χώρας μας, ειδικά μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Από το ύφος μάλιστα που χρησιμοποιήθηκε από την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας βγαίνει το συμπέρασμα ότι μια διπλή πρόκληση τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο δεν είναι εκτός των πιθανών σεναρίων, που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στους ανάλογους σχεδιασμούς.

Τένεδος: Η Αγκυρα επιδιώκει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί

Ενας από τους απαράδεκτους χάρτες, που υποτίθεται ότι απεικονίζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας που «πνίγει» τα ελληνικά νησιά

Σε μία ξεκάθαρη απόπειρα να πιέσει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, η Αγκυρα απειλεί με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Τένεδο. Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του «Independent», το υπουργείο Αμυνας της χώρας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στρατιωτικά τον λόφο Γκιόζτεπε που βρίσκεται στο νησί του Αιγαίου.

Σε ένα άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Δεν καταλαγιάζουν οι άνεμοι της έντασης στο Αιγαίο – Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θέλει την πλαγιά Γκιόζτεπε στην Τένεδο», η δημοσιογράφος Μελίκε Καπάν ισχυρίζεται πως «ο αγώνας για την εξουσία μεταξύ των δύο γειτόνων στο Αιγαίο Πέλαγος γίνεται όλο και πιο έντονος κάθε μέρα που περνά. Ενώ η πιθανότητα κήρυξης των 12 μιλίων της Ελλάδας κάνουν την Τουρκία νευρική, το να βλέπει την τουρκική σημαία στα νότια εξοργίζει την Ελλάδα. Λόγω παραβιάσεων, προειδοποιήσεων και τσακωμών, τα νερά στο Αιγαίο δεν ησυχάζουν». Σύμφωνα με τη συντάκτρια του ρεπορτάζ, οι ιστορικές διαμάχες από τη Θράκη μέχρι το Αιγαίο των δύο αιώνιων εχθρών και φίλων δεν τελειώνουν ποτέ.

«Πρόσφατα οι συχνές επισκέψεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Ιμβρο και την Τένεδο τράβηξαν την προσοχή. Από την άλλη, γνωστοποιήθηκε πως το υπουργείο επιθυμεί την απόκτηση περιοχής που αποτελεί βοσκότοπο, γνωστό ως πλαγιά Γκιόζτεπε, που είναι ο πιο ψηλός λόφος του νησιού». Κατά την ίδια πηγή, ο Ρετζέπ Γιαλτσίν του Ρεπουμπλικανικού Λαϊ-κού Κόμματος (CHP), που είναι μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ήδη υποβάλει τη σχετική αίτηση στην αρμόδια τοπική διεύθυνση Γεωργίας, προκειμένου η περιοχή αυτή να πάψει να αποτελεί βοσκότοπο και να αναδασωθεί. Ερωτηθείς για τις προθέσεις της Αγκυρας, ο Γιαλτσίν απάντησε πως «πιθανώς για να επεκτείνει τη στρατιωτική μονάδα». Αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με τον ίδιο- γίνονται προκαταρκτικές εργασίες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα στην ατζέντα του δήμου.

Η τουρκική ιστοσελίδα ήρθε σε επαφή με τον πρώην πρέσβη Τουγκάι Ουλουτσεβίκ, ο οποίος σημείωσε πολύ βολικά πως «εάν υπάρχει τέτοια “οχυρωματική” δραστηριότητα στην Ιμβρο, ο λόγος είναι η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα αφοπλισμένα νησιά».

«Εάν το θέμα των εξοπλισμών βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα σήμερα, ο λόγος είναι η συμπεριφορά της Ελλάδας» είπε στον γνωστό προκλητικό τόνο ο αξιωματούχος.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα