ΚΙΝ.ΑΛ.: Ο Γιωργάκης «μάδησε» τη μαργαρίτα και βάζει για πρόεδρος

Την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ανακοινώνει από ώρα σε ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Έπειτα από ένα δεκαήμερο «κρυφτούλι» και έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων που ακολούθησαν την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά ότι αποσύρεται από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών για λόγους υγείας αλλά και την άκομψη πασαρέλα που προκλήθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται σήμερα θαρρετά στο προσκήνιο προσθέτοντας αναμφισβήτητα νέο ενδιαφέρον σε μια διαδικασία που έτεινε, σύμφωνα με τον κύκλο του, να εκφυλιστεί σε άγονη αναμέτρηση προσωπικών φιλοδοξιών με αβέβαιη κατάληξη για το τρίτο κόμμα του πολιτικού συστήματος.

Η επιλογή του, αντικειμενικά, μεταβάλλει δραματικά τους όρους του εσωκομματικού ανταγωνισμού στο Κίνημα Αλλαγής, ενισχύει το παραταξιακό ενδιαφέρον και, την ίδια στιγμή, υποχρεώνει τα κομματικά επιτελεία σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε επανεκτίμηση της κατάστασης και ενδεχομένως σε ρεαλιστικότερες πολιτικές αναθεωρήσεις. Η στάση του, πάντως, δεν συγκινεί τους πέντε από τους έξι δελφίνους. Με εξαίρεση τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε προϊδεάσει ότι θα αναθεωρούσε την απόφασή του, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος δηλώνουν αμετάπειστοι και αρνούνται να εγκαταλείψουν την κούρσα της διαδοχής. Πρακτικά, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. οδεύει σε μια αναμέτρηση δύο γύρων, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, με ανελέητες συγκρούσεις, οι οποίες ωστόσο αφήνουν έδαφος για συμφωνίες και «διευθετήσεις» παρασκηνίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που επιστρέφει σήμερα το μεσημέρι από την Τουρκία, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να συμμετάσχει σε τιμητική εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη, αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του μία ημέρα προτού λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Πρόθεσή του, σύμφωνα με στελέχη του χώρου του, δεν είναι κάποια ιστορική ρεβάνς από τα συμφέροντα τα οποία με επικεφαλής τον Ευ. Βενιζέλο, όπως υποστηρίζουν, τον εξώθησαν στην πρόωρη έξοδο από την πρωθυπουργία, αλλά η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και η αναγέννηση του Κινήματος Αλλαγής από τις αντιπολιτευτικές στάχτες. Η υποψηφιότητά του προκαλεί ήδη αισθητό εκνευρισμό. Υποψήφιοι όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες στο σκάνδαλο Novartis, τον καλούσαν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας που συντηρούσε στο Κίνημα μια ατμόσφαιρα βυζαντινισμών και παρασκηνιακών παρεμβάσεων. Τώρα, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, μάλλον θα πρέπει να νιώθει αμήχανα…

Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου, μολονότι ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας στα ζοφερά Μνημόνια και αποχώρησε από το κόμμα του το 2015, πιεζόταν από νοσταλγούς του οικόσημου να διαβεί τον Ρουβίκωνα…

Γ. Χατζηδημητρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα