Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να ξαναγίνει αρχηγός

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. για να υλοποιήσει (όπως είπε) «νέα Αλλαγή»! Ανατροπή σκηνικού

Ρεπορτάζ Γιώργος Χατζηδημητρίου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε χθες και το άλλο μισό βήμα. Με μία λακωνική ανακοίνωση που επέλεξε να κάνει για προφανείς συμβολικούς λόγους από το Ιδρυμα «Γεώργιος Παπανδρέου» ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Στόχος του, όπως υπογράμμισε, επιχειρώντας να συνεγείρει την παραταξιακή μνήμη, είναι η «νέα αλλαγή», προκειμένου ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας που μετακόμισε μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα στην οποία το Κίνημα Αλλαγής θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόδηλο είναι ότι η κάθοδος του Γ. Παπανδρέου, παραμονή της λήξης της σχετικής προθεσμίας, σε ένα σκληρά ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται από την υποβολή μαζικών υποψηφιοτήτων, μεταβάλλει τους όρους της εσωκομματικής αναμέτρησης και υποχρεώνει τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. σε νέες προσεγγίσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός, για τον οποίον ο κύκλος του σχολιάζει ότι «δεν έχει καμία διάθεση να πάρει κάποια ιστορική ρεβάνς», στηρίζεται από ευρύ κύκλο στελεχών στο κόμμα -ακόμα και από πρώην «γεννηματικούς»-, στα συνδικάτα και στους μαζικούς φορείς όπου δεν έχουν ξεθωριάσει ακόμα οι μνήμες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένης της πολιτικής ανυπαρξίας του ΣΥΡΙΖΑ στους παραπάνω χώρους. Κάλεσε, μάλιστα, όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες «να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής».

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου, ο οποίος ενημέρωσε και τη Φώφη Γεννηματά για να λάβει τυπικές ευχές, προκάλεσε από νωρίς το πρωί ένα νέο κύμα δηλώσεων, με τις οποίες οι υποψήφιοι για την προεδρία εμμένουν στις αποφάσεις τους να τραβήξουν το κάρο μέχρι το τέλος. «Η υποψηφιότητά μου είναι ισχυρή και για την 5η και για τη 12η Δεκεμβρίου» τόνισε (Real fm) ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος παραμένει μέλος του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος το οποίο ίδρυσε το 2015 ο κ. Παπανδρέου και μέχρι πρότινος είχε γύρω του αρκετά «παπανδρεϊκά» στελέχη. Από την άλλη, «δεν είπα ποτέ ότι παραιτούμαι» δηλώνει στη «δ» ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος τονίζει το προφανές, ότι «χωρίς αμφιβολία η υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα εντός ΚΙΝ.ΑΛ. και σε όλο το πολιτικό σκηνικό», προσθέτοντας ότι θα αξιολογήσει την κατάσταση. Διά παν ενδεχόμενο, πάντως, πρόλαβε χθες να καταθέσει 6.837 υπογραφές που του δίνουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Αμετακίνητος δηλώνει και ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει κανονικά την εκστρατεία του, διεκδικώντας, όπως υπογραμμίζει, να εκφράσει και τις φωνές των 2.000.000 Ελληνίδων και Ελλήνων που από το 2009 μέχρι σήμερα «έχουν σταματήσει να ψηφίζουν, γιατί νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς, δηλώνει ότι θα τηρήσει χαμηλούς τόνους και ότι θα αποφύγει τις συγκρούσεις. Δεν παραλείπει, όμως, να τονίζει έμμεσα ότι η θέση του Γ. Παπανδρέου και της παλαιάς φρουράς είναι στο περιθώριο, προκειμένου να ανοίξει τόπος στα νιάτα…

Αντί του Ανδρέα Λοβέρδου, μίλησε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας για όσους δεν τη γνωρίζουν, που κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι «επιστρέφει για να πάρει ρεβάνς», ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος δήλωσε (Σκάι) ότι δεν περίμενε πως θα είχε αντίπαλο τον Γ. Παπανδρέου, το οποίον «θα έβλεπε σε διαφορετικό ρόλο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα