Νέα κόλπα με τα έργα ανακύκλωσης

Η «αγαπημένη» εταιρία του Μαξίμου και του Κουρτάκη ανέλαβε να τοποθετήσει κι άλλα «σπιτάκια» σε ηλεκτρικό, μετρό, τραμ

H Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και η «αδελφική» της εταιρία TEXAN Hellas, η οποία κατασκευάζει τα γνωστά «σπιτάκια ανακύκλωσης» που χρησιμοποιεί η Ανταποδοτική, αποτελούν τους «αγαπημένους» όχι μόνο του Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» σε παλαιότερη εκτενή έρευνά της, αλλά και του ομίλου Παραπολιτικά και του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη (φίλος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη).

Γι’ αυτό και -όπως φαίνεται- τη βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο να αναλαμβάνει έργα, παρά το γεγονός πως προσφέρει ανάξια λόγου ποσοστά στην υπόθεση ανακύκλωση. Το τελευταίο «σπρώξιμο» της εταιρίας έγινε στην 85η ΔΕΘ, όπου η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. βραβεύτηκε από την ιστοσελίδα Powergame, του Γιάννη Κουρτάκη, στo πλαίσιo των -θεωρητικά- Green Awards, που ξεκίνησαν στην πραγματικότητα, για να πριμοδοτεί το σάιτ όσους επιθυμεί να αναλάβουν κι άλλα έργα.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε κάποια από τα παλαιότερα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η «δημοκρατία», σύμφωνα με τα οποία το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), Ανταποδοτική Ανακύκλωση, η οποία εποπτεύεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), που ελέγχει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δημιουργήθηκε έναν χρόνο μετά την ΤΕΧΑΝ, δηλαδή το 2008, προκειμένου να «πιάσουν τόπο», μεταξύ άλλων, τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» που κατασκευάζει η ΤΕΧΑΝ. Μάλιστα, η ΤΕΧΑΝ έχει πλέον μπει δυναμικά στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, αφού έχει αναλάβει έργο αξίας 66.960.000 ευρώ μέσω του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής). Σε αντίθεση, όμως, με την ΤΕΧΑΝ, η Ανταποδοτική λειτουργεί κάτι λιγότερο από έναν χρόνο με εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή επίσημη άδεια, την οποία απέκτησε με «νύχια και με δόντια» λίγες ημέρες μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιανουαρίου που μας πέρασε.

Προτού εγκριθεί τελικώς η άδειά της, η αρμόδια διεύθυνση εντός του ΕΟΑΝ είχε διατυπώσει πολλές φορές τους προβληματισμούς της σχετικά με το πού κατευθύνονται τα χρήματα από τα ταμεία της, αλλά και την αποτελεσματικότητά της ως προς την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης. Κι όλα αυτά ενώ τα έσοδα της Ανταποδοτικής, όπως και όλων των ΣΕΔ, προέρχονται από τους φόρους που πληρώνει ο καταναλωτής κατά την αγορά ενός ανακυκλώσιμου υλικού, όπως ένα αναψυκτικό. Οι φόροι αυτοί δεσμεύονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης κι ύστερα διαμοιράζονται στα ΣΕΔ.

Άρα, τα χρήματα για τα οποία η αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΑΝ διατύπωνε ερωτήματα προέρχονται από τα κρατικά ταμεία (!).

Ωστόσο, έναν ανασχηματισμό και μερικά εξώδικα αργότερα, πασπαλισμένα με αρκετές απειλές από τον δικηγόρο της Ανταποδοτικής Αλέξη Κούγια, ο οποίος -τι σύμπτωση- είναι και δικηγόρος του ομίλου Παραπολιτικά, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας εγκρίθηκε κι έτσι η Ανταποδοτική μπόρεσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η έγκριση του επιχειρησιακού της σχεδίου σήμαινε στην πραγματικότητα τη συνέχιση της λειτουργίας της, άρα και των μεγάλων έργων που είχε αναλάβει, όπως αυτό που είχε υπογράψει με την εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. και αφορούσε την τοποθέτηση «σπιτιών» ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε σταθμούς του ηλεκτρικού, του μετρό και του τραμ. Και κάπου εδώ έρχονται τα Green Awards στην 85η ΔΕΘ.

Τα συγκεκριμένα βραβεία απονεμήθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα (της αμαρτωλής λίστα Πέτσα η οποία πριμοδότησε τον Κουρτάκη με εκαταντάδες χιλιάδες ευρώ), τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, πασίγνωστο πλέον για τις σχέσεις του με τη Novartis και όλα τα στελέχη της. Φυσικά οι παραπάνω υπουργοί γνωρίζουν καλά την Ανταποδοτική πολύ πριν από τη βράβευσή της, καθώς η έγκριση του πολυπόθητου μεν προβληματικού δε επιχειρησιακού της σχεδίου πέρασε από τα χέρια τους.

Ο κ. Πέτσας, για παράδειγμα, που διορίστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, φρόντισε η Ανταποδοτική Ανακύκλωση να πληροί τα κριτήρια για τον διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 220.000.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», καταθέτοντας τέσσερις φωτογραφικές τροποποιήσεις… για τα μάτια της μόνο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, αντίστοιχα, που διαδέχθηκε τον Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο κατά τον ίδιο ανασχηματισμό, κατέθεσε με τη σειρά του νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, με το οποίο αποδυνάμωνε τον ελεγκτικό ρόλο του ΕΟΑΝ, αλλά και «χαλάρωνε» τις διαδικασίες έγκρισης των ΣΕΔ και άρα και της Ανταποδοτικής. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την άλλη, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον όμιλο Παραπολιτικά, τις οποίες και δεν έχει κρύψει, επομένως είναι έτοιμος να βραβεύσει όποια επιχείρηση του υποδείξουν ή, καλύτερα, του επιβάλουν. Είναι αλησμόνητη, εξάλλου, η φωτογραφία του υπουργού Ανάπτυξης με τον Γιάννη Κουρτάκη και τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην εν λόγω ΔΕΘ.

Πέρα, όμως, από τους υπουργούς που απένειμαν τα βραβεία, καθοριστικό ρόλο στη βράβευση της Ανταποδοτικής έπαιξε η κριτική επιτροπή. Πρόεδρός της ήταν ο Γιώργος Βρεττάκος, πολυδιαφημισμένος από τα Παραπολιτικά κατά την τοποθέτησή του στη θέση του προέδρου του ΕΟΑΝ, αλλά και θαμώνας στις σουΐτες του Ολυμπιακού, ενώ μέλος ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης, ο οποίος, παρά τις διαφωνίες πολλών μελών εντός του ΕΟΑΝ, ήταν αυτός που ψήφισε καθοριστικά υπέρ της άδειας της Ανταποδοτικής, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο κ. Χιωτάκης, βέβαια, δεν είναι μόνο στον ΕΟΑΝ, αλλά κατέχει και τη θέση του αντιπρόεδρου στο όργανο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των αποβλήτων (ΕΔΣΝΑ). Ο ΕΔΣΝΑ, με τη σειρά του, έχει κάνει απευθείας αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ στην εταιρία Σ.Μ.Ρ. Συμβουλευτική ΕΠΕ, που διαχειρίζεται στενή συνεργάτιδα του Παναγιώτη Σιγούρου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος και συνεργάτης του Γιάννη Κουρτάκη και του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Πρακτορείο Διανομής Τύπου Αργος Α.Ε.

Όλο το παραπάνω στήσιμο του συγκεκριμένου βραβείου, πάντως, οδήγησε τελικά σε ένα νέο έργο, αφού η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. υπέγραψε πριν από λίγο καιρό συμφωνία, ώστε να τοποθετήσει ακόμη περισσότερα «σπιτάκια» σε σταθμούς του ηλεκτρικού, του μετρό και του τραμ. Και κάπως έτσι, χωρίς επαρκές επιχειρησιακό σχέδιο αλλά με τα ταμεία της γεμάτα από κρατικά χρήματα, η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, παρέα με τα Παραπολιτικά, μπορεί να… πουλάει και το παραμύθι (με πολλούς δράκους) πως επιτελεί κοινωνικό έργο μέσα από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε, με βάση το οποίο για κάθε ανακυκλώσιμη συσκευασία θα δίνονται τρία λεπτά στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Αττικής. Για την καμένη -οικονομικά- γη που αφήνουν πίσω τους, πάντως, τρία λεπτά ανά συσκευασία δεν φτάνουν.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα