Οι λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, με θέμα την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο φ. αέριο. Διαβεβαιώσεις από Μητσοτάκη για επάρκεια

Την καταδίκη αναθεωρητικών ενεργειών που αντιβαίνουν στις αξίες της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των κρατών επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξουν κοινά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια.

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Αφρική, ματαιώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πράσινο Ακρωτήρι, αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δεδομένου ότι εξετάστηκαν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις στις οποίες έχει καταλήξει η κυβέρνηση για τον εφοδιασμό της χώρας από αέριο:

• Περαιτέρω προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

• Εξάντληση όλων των δυνατοτήτων του αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν.

• Αξιοποίηση της δυνατότητας τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από θέση αρχής «η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών», και με το βλέμμα στραμμένο στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας επισήμανε ότι «καταδικάζει ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες».

«Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα ότι «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της, γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Οπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία». Ακολούθως ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα αυτό είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. «Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις» είπε και κατέληξε:

«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου, αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα