Υποχρέωσαν τον πρόξενο να διανύσει την εμπόλεμη ζώνη

Με καθυστέρηση γυρίζει από την Μαριούπολη, αφού οι ελληνικές Αρχές είχαν απορρίψει τον επαναπατρισμό του μέσω Ρωσίας

Τον δύσκολο δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα, μέσα από την εμπόλεμη ζώνη, πήρε τελικά ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης στη Μαριούπολη, ο πρόξενος της Ελλάδας, στην πόλη της Ουκρανίας με τους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς μας. Ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος βρισκόταν εγκλωβισμένος από τις πρώτες ημέρες του πολέμου σε καταφύγιο, στο κτίριο του ΟΑΣΕ, αναμένεται σήμερα στη Ζαπορίζια, όπως ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας, με παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή: «Θα ήθελα, λοιπόν, πριν αρχίσει η συζήτηση να σας ενημερώσω ότι τη στιγμή αυτή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Ελληνα γενικού προξένου από τη Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ. Εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς τη Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Ούτως ή άλλως, θα ήθελα, πέρα από τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν, να πω ξεκάθαρα ότι η παρουσία του τις ημέρες αυτές στη Μαριούπολη, στην προσπάθεια να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως και η παρουσία του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου και του Δημήτρη Δόχτση, του γενικού προξένου μας στην Οδησσό, τιμούν την πατρίδα μας, τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες όλων μας».

Η σύζυγος και οι γονείς του Μανώλη Ανδρουλάκη τις τελευταίες ημέρες, με συνεχείς εκκλήσεις σε δραματικούς τόνους, ζητούσαν επιτακτικά τον επαναπατρισμό του Ελληνα διπλωμάτη. Ο επαναπατρισμός του, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», θα μπορούσε να είχε γίνει πιο νωρίς, αλλά οι ελληνικές Αρχές απέρριψαν την εκδοχή της Ρωσίας, από την οποία ζήτησαν εγγυήσεις για τον ασφαλή απεγκλωβισµό του προξένου. Οι Ρώσοι παρείχαν τις εγγυήσεις, µε την προϋπόθεση ότι θα µεταφερθεί σε ρωσικό έδαφος, αφού τα ρωσοουκρανικά σύνορα απέχουν µικρή απόσταση από το σηµείο όπου βρίσκεται. Οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», ζήτησαν από τους Ρώσους να εγγυηθούν τη μεταφορά του Μανώλη Ανδρουλάκη οδικώς στη Μολδαβία, εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση της «δημοκρατίας», αρνήθηκε ότι έπεσε στο τραπέζι πρόταση μεταφοράς του Ελληνα προξένου στη Ρωσία και υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας ήταν η ασφαλής διέξοδος μαζί με όλα τα μέλη του ΟΑΣΕ, επιχείρηση, που όπως τόνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κομβόι, με τα τέσσερα λεωφορεία που μεταφέρουν τον Ελληνα πρόξενο και άλλους 80 ανθρώπους, υπαλλήλους του ΟΑΣΕ και μέλη των οικογενειών τους, ακολουθείται και από ιδιωτικά αυτοκίνητα, με κατοίκους της Μαριούπολης που εγκαταλείπουν την πόλη.

Όπως ενημέρωσε χθες τα μέλη του Κοινοβουλίου ο κ. Δένδιας, η επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, προχωρά επιτυχώς: «Ο πρόξενος της Μαριούπολης βρίσκεται στην πόλη Μπερντιάνσκ, καθ’ οδόν για Ζαπορίζια. Δεν ήταν όμηρος οιουδήποτε, κατ’ εντολή μου είχε μείνει σε καταφύγιο του κτιρίου του ΟΑΣΕ. Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να παραμείνει και ο κ. Κωστελλένος μού είπε πως θα επιστρέψει, ενώ ο κ. Δόχτσης εκτέλεσε δύο νόστους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα