Τα μηνύματα της Σακελλαροπούλου και των αρχηγών των κομμάτων για την 21η Απριλίου

Η πολιτική ηγεσία για την 21η Απριλίου

Μηνύματα έστειλε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας για τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της τονίζει: «Η 21η Απριλίου μάς επαναφέρει κάθε χρόνο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας μας. Η επταετία της δικτατορίας κατέλυσε το πολίτευμα και τους θεσμούς του, όξυνε τον εθνικό διχασμό και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου. Η πολιτική, πολιτιστική και πνευματική οπισθοδρόμηση που βίωσε τότε η χώρα παραπέμπουν σήμερα σε μνήμες και εμπειρίες μακρινές».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στις δοκιμασίες που υφίσταται η δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή: «Πενήντα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της δικτατορίας στην Ελλάδα, η 21η Απριλίου 2022 έρχεται να υπογραμμίσει πως η δοκιμασία της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές. Ο αυταρχικός δεσποτισμός επιτίθεται σήμερα στην ελεύθερη πολιορκημένη Ουκρανία. Ενώ σ’ όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις. Η απάντησή μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας. Από τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Και από την καθημερινή προσπάθεια να προοδεύει η Ελλάδα και να ευημερούν οι Ελληνες».

Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 55 χρόνων από το πραξικόπημα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., στην οποία τονίζεται: «Η εμπειρία των Ελλήνων από τη φριχτή ημέρα που ξεκίνησε στις 21 Απριλίου 1967 δεν έχει ξεχαστεί». Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται, επίσης, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε για πάντα στο πλευρό των λαών όλου του κόσμου που αντιμετωπίζουν με τη βία συνθήκες συνταγματικής αλλαγής, ανελευθερίας και μεταβολές συνόρων». Κάνοντας αναφορά στα λόγια του Γιώργου Σεφέρη, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο «είναι εθνική επιταγή».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, είπε πως η συγκεκριμένη ημέρα είναι η πιο σκοτεινή στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας: «Ο αγώνας για μια ποιοτική δημοκρατία, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και κράτους δικαίου είναι διαρκής».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα