Στα… Τάρταρα η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Τελευταία στην Ευρώπη η χώρα μας, ενώ την ξεπερνούν η Γκαμπόν, η Μποτσουάνα, η Αλβανία, η Μογγολία και το Μπουρούντι!

Άνευ προηγουμένου κατρακύλα της Ελλάδας στην παγκόσμια λίστα για την ελευθερία του Τύπου, με τη χώρα μας να διολισθαίνει στην τελευταία θέση της Ευρώπης και να πέφτει συνολικώς 38 θέσεις πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που δημοσιεύεται επί 20 συναπτά έτη από τη διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης, που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς, η Ελλάδα έχασε 38 θέσεις και σε σύνολο 180 χωρών που περιλαμβάνει ο δείκτης, βρίσκεται στην 108η θέση -ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 70ή-, χαμηλότερα από χώρες όπως η Αλβανία, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Μποτσουάνα και η Μογγολία.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα: «Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση έως την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση».

Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ευθύνεται εν πολλοίς για τον καταποντισμό της χώρας μας, κάνει πως δεν καταλαβαίνει, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μάλιστα να επιτίθεται στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, την οργάνωση η οποία προωθεί εδώ και δεκαετίες την ελευθερία της πληροφόρησης σε όλον τον κόσμο. Αντί να απολογηθεί για την έκθεση-κόλαφο ή, έστω, να δείξει ότι τα στοιχεία προβληματίζουν την κυβέρνηση, ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικώς στο καθιερωμένο briefing, υποστήριξε ότι φταίει η… μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Τους κατηγόρησε μάλιστα, επειδή, όπως είπε, δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνουν στα κριτήρια για την αξιολόγηση της χώρας ως προς την ελευθερία του Τύπου υποθέσεις που ελέγχονται από την ελληνική Δικαιοσύνη και δεν έχουν ακόμα κριθεί.

«Διαπίστωσα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται ακόμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και είναι ακόμη ανοιχτές υποθέσεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της, και μάλιστα επιβαρυντικά, θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Οπως, επίσης, θέματα συνεπειών της πανδημίας στην ελευθερία του Τύπου» ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας άπαντες με το στόμα ανοιχτό.

Την ίδια ώρα η έκθεση στάθηκε αφορμή για σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να καταγγέλλει αρχικώς πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έχει μετατρέψει σε ντροπή της Ευρώπης τη χώρα μας, με τη φίμωση κάθε δημοσιογραφικής φωνής». Απαντώντας η Ν.Δ. καταλόγισε απύθμενο θράσος στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «γελάνε και τα βοσκοτόπια» και ισχυριζόμενη πως «το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη στη χώρα μας δεν περιμένουν οι Ελληνες να το διαπιστώσει καμία ΜΚΟ, με τα δικά της κριτήρια και όταν εμπλέκει ζητήματα που διερευνώνται και τα χρησιμοποιεί επιβαρυντικά, χωρίς η Δικαιοσύνη να έχει ολοκληρώσει το έργο της».

Ανταπαντώντας, πάντως, η Κουμουνδούρου κατήγγειλε πως η «γαλάζια» παράταξη στην ανακοίνωσή της «χαρακτηρίζει υποτιμητικά τη διεθνή οργάνωση ως “καμία ΜΚΟ”», σχολιάζοντας πως με αυτήν της τη στάση απέδειξε «ότι κρατάει το πρωτόκολλο που έχουν διεθνώς οι αυταρχικές και ακροδεξιές δυνάμεις».

Διεθνής διασυρμός! Μας χλευάζει το Politico!

Διασύρεται διεθνώς η χώρα μας από το δημοσίευμα του «Politico» σχετικά με την κατρακύλα της Ελλάδας στη λίστα με τον δείκτη της ελευθερίας του Τύπου.

Στο κύριο άρθρο του ο έγκυρος δημοσιογραφικός οργανισμός σημειώνει ότι η Ελλάδα αντικατέστησε τη… Βουλγαρία στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών χωρών στη συγκεκριμένη λίστα, υπογραμμίζοντας ότι είχε τη χειρότερη επίδοση, καθώς έπεσε από την 70ή θέση στην 108η. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια λίστα μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σλοβενία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, τα οποία το περιοδικό συγκρίνει για τις… επιδόσεις τους με κράτη όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Αναφορά γίνεται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο τιμωρείται η «διάδοση ψευδών ειδήσεων» μέχρι και με 5 χρόνια φυλακή και στην αποτυχία των αρμόδιων Αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση Καραϊβάζ, την οποία παραλληλίζουν με άλλες δολοφονίες δημοσιογράφων στη γηραιά ήπειρο.

Τακτικές Β. Κορέας από το ΑΠΕ

Απίστευτη απόπειρα συγκάλυψης από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, που, ενώ δημοσίευσε την είδηση για τη λίστα της ελευθερίας του Τύπου, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην κατρακύλα της χώρας μας για να μη… δυσαρεστήσει τους κυβερνώντες.

Χρησιμοποιώντας τακτικές «Βόρειας Κορέας», το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσίασε στους συνδρομητές και αναγνώστες του την είδηση, φροντίζοντας όμως να «κόψει» κάθε αναφορά στη χώρα μας και προτιμώντας να κάνει μακροσκελέστατες αναλύσεις σχετικά με τη θέση της Κίνας και της… Ρωσίας, ως να επρόκειτο για κάτι που δεν αφορά καθόλου τη χώρα μας, παρότι ήταν η δική της θέση που έπαιζε «πρώτο θέμα» σε ευρωπαϊκούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Η ανήθικη αυτή προσπάθεια συσκότισης της ουσίας της είδησης, που θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία του οργανισμού, θυμίζει έντονα τις τακτικές ολοκληρωτικών κρατών που προσπαθούν να χειραγωγούν την ενημέρωση των πολιτών και ως εκ τούτου δικαιώνει απόλυτα τους συντάκτες της έρευνας που αποφάσισαν την κατακρήμνιση κατά 38 θέσεις της χώρας μας.

Πρόκειται περί σκανδάλου, το οποίο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα υποχρέωνε τους υπευθύνους σε παραιτήσεις, στη χώρα όμως όπου η ευθιξία αποτελεί είδος προς εξαφάνιση και η πολιτική σκοπιμότητα υποδουλώνει τα πάντα τέτοιου είδους γεγονότα θεωρούνται σχεδόν φυσιολογικά.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα