Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ ενώ ο Ερντογάν ξεσαλώνει στο Αιγαίο

Υστατη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να καταγγείλει επίσημα στην Ουάσινγκτον όσα «έκανε γαργάρα» επί τρία χρόνια, εξάπτοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Από την Κύρα Αδάμ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν από τη μία κατασπαράσσει την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και από την άλλη ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα συνιστά απειλή για την Τουρκία, διότι εκτελεί ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων.

Οι επιθετικές τουρκικές ενέργειες εις βάρος της Ελλάδας βασίζονται στην ανυπαρξία πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία περιορίζεται σε κομματικές φιέστες για άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

21 ασκήσεις στο Αιγαίο

1. Η Αγκυρα φέτος τον Απρίλιο εκτελεί 21 στρατιωτικές ασκήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο με πλοία, αεροσκάφη και UAV.

Οι οκτώ από αυτές, που εκτελούνται με αεροσκάφη και πλοία, καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, ενώ οι τρεις από αυτές είναι με πραγματικά πυρά, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί νομικά, μολονότι η Τουρκία κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία και απομονώνει όλα τα ελληνικά νησιά από τη μέση του Αιγαίου (25ος Μεσημβρινός) και ανατολικά.

Η κυβέρνηση, αντί να καταγγέλλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς, αποκρύπτει την κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας, ενδεχομένως λόγω πολιτικού κόστους.

Προς άρση τυχόν παρανόησης ή παρερμηνείας, η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α 1296/2 Μαΐου, που ισχύει μέχρι 14 Ιουνίου 2022. Με την αγγελία αυτή η κυβέρνηση κλαψουρίζει ότι η Τουρκία έχει καταλάβει ελληνική κυριαρχία, ωστόσο δεν προβαίνει στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες προς τους διεθνείς οργανισμούς για να την προασπίσει.

Δηλαδή ο Κυρ. Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ στις 16/5/2022 με τουρκική κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας και όταν επιστρέψει θα είναι η ίδια κατάσταση, η οποία δεν θα σταματήσει στις 14 Ιουνίου 2022, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι 31/12/2022.

Αγκαλιά με το ΝΑΤΟ

2. Την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι βασίζεται στο ΝΑΤΟ για την προάσπιση ελληνικών εθνικών συμφερόντων, όπως έκανε με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, το ΝΑΤΟ, αγκαλιά με την Τουρκία, εκτελεί ασκήσεις στη Μεσόγειο, τον Μάιο, εντός του FIR Αθηνών, θέτοντας στα άχρηστα την ελληνική κυριαρχία των 10 ναυτικών μιλίων εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), καθώς, επίσης, και το FIR Αθηνών, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη της άσκησης δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης και σέβονται μόνον τα 6 ν.μ. ΕΕΧ.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τη διεθνή αγγελία Α1389/22 ως τεκμήριο, στην οποία φαίνεται η τουρκο-νατοϊκή άσκηση στη Μεσόγειο με την οποία το FIR τίθεται στα άχρηστα και το οποίο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το έχρισε ελληνοτουρκικά σύνορα με τις επιπόλαιες δηλώσεις του στην Ανδραβίδα (1/4/2022) μετά την άσκηση «Ηνίοχος».

Έξι ασκήσεις με UAV

3. Πέραν των 15 τουρκικών ασκήσεων με κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας και έρευνας διάσωσης, που χωρίζουν στο Αιγαίο στη μέση, η Τουρκία εκτελεί και έξι ασκήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) τύπου Bayraktar, οι οποίες επίσης καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Με την κυβέρνηση να παριστάνει τον θεατή, μολονότι γνωρίζει τους κινδύνους για τη χώρα από τα τουρκικά UAV. Και μολονότι γνωρίζει ότι ο Ερντογάν θα επιμηκύνει το τουρκικό αεροπλανοφόρο για να απο-προσγειώνονται σε αυτό τα UAV Bayraktar.

Η Tasos (Θάσος)

4. Από την άλλη, η Τουρκία ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα, διεθνείς οργανισμούς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), διότι εκτελεί ασκήσεις στο νησί Tasos-Tasoz, δηλαδή στη Θάσο, για να στηρίξει ότι η Ελλάδα αποτελεί απειλή για την Τουρκία, διότι χρησιμοποιεί και εξοπλίζει τα νησιά, γεγονός που αποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας στην Aγκυρα (Μάιος 2021) για να λάβει κομματικά οφέλη.

Ωστόσο η Tasos-Θάσος ποτέ δεν έχει περιληφθεί σε καμιά συνθήκη ή σύμβαση, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποιεί αυτό για να εξευτελίσει νομικά πολιτικά και διπλωματικά σε διεθνές επίπεδο τον Ερντογάν.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική αγγελία Α 2685/5.5.22 για την Tasos ως τεκμήριο.

Ο Μπάιντεν πουλάει F-16 στην Τουρκία και υπόσχεται F-35 στον… πιστό σύμμαχο Κυριάκο

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ επισκιάζεται από την «τούμπα» της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ της χορήγησης των F-16 στην Τουρκία, εξ ου και η «βολιδοσκόπηση» Μπάιντεν στο Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια και υλικό για τα υπάρχοντα τουρκικά F-16, που αποτελεί μια «συνυποσχετική» για την έγκριση της αγοράς των 40 νέων αναβαθμισμένων F-16 από την Τουρκία.

Η αναμενόμενη αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, μεσούσης της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ανατρέπει την -υποθετική- ισορροπία δυνάμεων, που κατά την ελληνική πλευρά έχει επιτευχθεί με την αγορά των γαλλικών Rafale.

Στην περίπτωση που η Αγκυρα αποκτήσει 40 πρόσθετα F-16, θα μπορεί άνετα να εκτελεί αποστολές αντεπίθεσης και να εξουδετερώνει ελληνικά αεροδρόμια σε περίπτωση σύγκρουσης.

Είναι μάλλον εμφανές ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «αποζημιώσει» πολιτικά τον πιστό σύμμαχό της Κυριάκο Μητσοτάκη με μια ανώδυνη «υποσχετική» μελλοντικής αγοράς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, που, έτσι και αλλιώς, δεν θα τα δώσει στην Τουρκία.

Αν εξαιρέσει κανείς τον ευνοϊκό κομματικό αντίκτυπο που θα έχει για τη Ν.Δ. μια τέτοια αμερικανική κίνηση, τα F-35 στην Ελλάδα θα είναι ένα δώρο άδωρο, διότι ούτε τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον υπαρκτό κίνδυνο για την Ελλάδα που αποτελούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, ενώ ο ελληνικός λαός «θα φεσωθεί» με τριπλάσια ποσά από την τιμή των F-16.

Η πάγια τριγωνική σχέση Αθήνας – Αγκυρας – Ουάσινγκτον τείνει να μεταβληθεί σε διμερή σχέση Ουάσινγκτον – Αγκυρας σε βάρος της Αθήνας, με μακρότατες πιθανότητες η επίσκεψη Μητσοτάκη να μπορέσει να ανατρέψει αυτή τη δυσμενή για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη.

Κοινός κίνδυνος οι S-400

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει προ πολλού την ευκαιρία να συμπράξει αποτελεσματικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν και να καταστεί αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στον κοινό κίνδυνο, που αποτελούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 στην Τουρκία.

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη ο πρόεδρος Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες είχε πει δημοσίως ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε κατακλυστεί με επτά αναφορές του 6ου Στόλου, οι οποίες επισήμαναν την αδυναμία των αμερικανικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αυτό το οπλικό σύστημα και απαιτούσε από το Πεντάγωνο να προχωρήσει επειγόντως στην κατασκευή ανταγωνιστικού προς τους S-400 όπλου.

Καίτοι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε τη δημόσια δήλωση Ακάρ, ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να πάρει τους ρωσικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν στο στόμα τους τις λέξεις S-400. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην επενδύσει σε στενή πολιτική συνεργασία με τις ΗΠΑ εναντίον της κοινής τουρκικής απειλής των S-400, προκειμένου να μην «ερεθίσει» την Αγκυρα, και άφησε το θέμα στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης, στους κόλπους της οποίας διαμορφώθηκε ένας ισχυρότατος φιλοτουρκικός κύκλος γύρω από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, που επηρεάζει τώρα σαφέστατα και καταλυτικά και τον πρόεδρο Μπάιντεν υπέρ της Τουρκίας.

Απειλεί με δεύτερη παρτίδα S-400

Αυτή τη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι την τουρκική απειλή με τους S-400, σε αντίθεση με την Αγκυρα, η οποία επισήμως έχει ενημερώσει την Ουάσινγκτον ότι, αν δεν πάρει τα 40 αναβαθμισμένα F-16 και τα ανταλλακτικά τους αλλά και τους πυραύλους Πάτριοτ, θα αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400, όπως έχει συνεννοηθεί με τη Μόσχα.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα