Ένταση σε Χίο και Σάμο με 9 δουλεμπορικά που μετέφεραν 590 μετανάστες

Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι, λίγες ημέρες μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς χθες, μέσα σε λίγες ώρες, επιχείρησαν να μεταφέρουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο συνολικά 590 μετανάστες με εννέα σκάφη, ενώ ένα ιστιοφόρο προσπάθησε να εμβολίσει ένα πλοιάριο του Λιμενικού.

Οι μνήμες από το προπέρσινο «τσουνάμι» με τις αλλεπάλληλες μεταναστευτικές ροές αναβίωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τις εννέα διαδοχικές προσπάθειες μεταφοράς εκατοντάδων μεταναστών με πέντε ιστιοφόρα και τέσσερα φουσκωτά, σε θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στη Σάμο και τη Χίο. Ηταν η πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες που παρατηρήθηκε ταυτόχρονη ροή μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και ήταν άμεση η παρέμβαση των λιμενικών που έσπευσαν στα εννέα σημεία με πλοία ανοικτής θαλάσσης και περιπολικά σκάφη και κατάφεραν, με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, να αποτρέψουν τα δουλεμπορικά σκάφη να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα ιστιοφόρα ακινητοποιήθηκαν και αμέσως ενημερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές προκειμένου να τα οδηγήσουν και πάλι στα παράλια της Τουρκίας απ’ όπου ξεκίνησαν, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη είχαν εντοπιστεί εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Αν και ενημερώθηκαν εγκαίρως από το Λιμενικό Σώμα, οι Τούρκοι καθυστέρησαν επί ώρες την επιστροφή των σκαφών στις τουρκικές ακτές. Κατά τη διάρκεια των εννέα επιχειρήσεων μεταφοράς μεταναστών, ένα ιστιοφόρο προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού. Όμως οι έμπειροι λιμενικοί κατάφεραν να αποφύγουν τη σύγκρουση των δύο σκαφών.

Στη συνέχεια, οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε ιστιοφόρων και των τεσσάρων φουσκωτών περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς, ένα ιστιοφόρο επέστρεψε στις ακτές της Τουρκίας με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, ενώ τα υπόλοιπα τρία ιστιοφόρα έπλευσαν αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια. Οι επιβαίνοντες στα ιστιοφόρα ανέφεραν ότι ήθελαν να μεταβούν στην Ιταλία, πλέοντας από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή επιβεβαιώνει ότι κανένα από τα εννέα σκάφη δεν κατάφερε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στη ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλάσσιων συνόρων μας από υπηκόους τρίτων χωρών» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα