Ιράν: Οι σχέσεις με Ελλάδα να παραμείνουν καλοπροαίρετες

Η Τεχεράνη δεν θέλει ανάμειξη των ΗΠΑ στην υπόθεση των δύο τάνκερ

Διαψεύδεται από το Μέγαρο Μαξίμου η εμπλοκή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση της κατάσχεσης του φορτίου του ιρανικού πετρελαίου, που οδήγησε στο ιρανικό ρεσάλτο στα δύο πλοία με ελληνική σημαία και που κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι πλήγμα θα επιφέρει στην ελληνική ναυτιλία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε «κυβερνητική εμπλοκή» σε ανώτατο επίπεδο. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι ήταν απαραίτητο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφόρτωση του ιρανικού πετρελαίου σε δύο δεξαμενόπλοια που ναυλώθηκαν από τις ΗΠΑ ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Μεταφόρτωση που μάλιστα έγινε παράνομα στο συγκεκριμένο σημείο, διότι το πλοίο θα έπρεπε να μεταφερθεί είτε στην Κρήτη είτε στην Πρέβεζα για να γίνει η μεταφόρτωση.

Από την πλευρά της, πάντως, η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα να εργαστεί προς την επίλυση της κρίσης των τάνκερ δίχως την ανάμειξη των ΗΠΑ. «Ο κ. Μπλίνκεν (σ.σ.: υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ) πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον τον μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη… Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες» δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τη νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό, χωρίς φανφάρες» είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Στο μεταξύ χθες συνεχίστηκαν οι διεθνείς αντιδράσεις, με τη γερμανική κυβέρνηση να «καταδικάζει την κράτηση των δύο υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο», με σχετική δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. «Η ενέργεια του Ιράν συνιστά αδικαιολόγητη παρέμβαση στην εμπορική ναυτιλία και συνεπώς σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών» ανέφερε ο εκπρόσωπος, ενώ το Foreign Office τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά. «Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα