Βατερλό Μητσοτάκη και διπλή ήττα για τη χώρα στη Μαδρίτη

Οσα είπε στη συνέντευξη Τύπου ήταν αποκαλυπτικά για το πώς είδε τη συμφωνία της Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία και τη συνάντηση ΜπάιντενΕρντογάν

Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας θεωρεί εμμέσως πλην σαφώς μεγάλη επιτυχία το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ενώπιον των άλλων ηγετών στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία μας επ’ αυτών, τότε δυο τινά συμβαίνουν: Ή δεν κατάλαβε πράγματι τι έγινε το τελευταίο διήμερο στη Μαδρίτη ή θέλει να αποσιωπήσει το βατερλό που υπέστη ο ίδιος και δυστυχώς τη διπλή ήττα της χώρας μας λόγω των δικών του χειρισμών σε αυτή τη σύνοδο…

Όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτικά για το πώς είδε τις εξελίξεις και τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία υπό τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν… Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι χαρακτήρισε τρομοκράτες τους Κούρδους, δικαιώνοντας την Τουρκία, λέγοντας ότι σε σχέση με την τρομοκρατία «έχει εύλογα δίκαια γιατί έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τις κουρδικές οργανώσεις»! «Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές».

Μόνο που ο Ταγίπ Ερντογάν, πρώτον, δεν ξέχασε τις απειλές του, αλλά τις επανέφερε στη δική του συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη Σύνοδο, ζητώντας αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές και γι’ αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει». Δεύτερον, δεν είχε κανέναν λόγο τελικά να αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε όσα λέει κατά της Ελλάδας, από τη στιγμή που είχε κερδίσει ήδη όσα επιδίωκε (συμφωνία στα μέτρα του με Σουηδία, Φινλανδία, δέσμευση του Τζο Μπάιντεν ότι θα πάρει τα F-16, συνάντηση μαζί του κ.ά.).

Όσον αφορά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ για τα F-16, είπε ότι αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτή που υπήρχε πριν από τρία χρόνια. Σημείωσε όμως: «Δεν είδα καμία αναφορά στο δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου για τα F-16, είναι μία μακρά διαδικασία και την απόφαση θα την πάρει το Κογκρέσο».

Και στο θέμα αυτό όμως ο πρωθυπουργός άλλη εικόνα δίνει από την πραγματική. Μένοντας προφανώς στα χειροκροτήματα που εισέπραξε στο Κογκρέσο, δεν ενημερώθηκε για τις χθεσινές δηλώσεις Μπάιντεν από τη Μαδρίτη, ο οποίος είπε στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να πάρει αμερικανικά μαχητικά F-16, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο θα δώσει την έγκριση για την πώληση. Προφανώς κάτι περισσότερο θα ξέρει από τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος «αυτό που έκανε σαφές είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί». Μόνο που δεν είναι θέμα «ακραίας ρητορικής», αλλά ακραίων απειλών, ενώ η διατύπωση του Λευκού Οίκου δεν διαφέρει και πολύ από τη θέση «βρείτε τα».

Επίσης, αναφερόμενος στο «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός έδειξε να μην ανησυχεί, λέγοντας ότι κάτι ανάλογο άκουσε και στο παρελθόν. Με άλλα λόγια υποστήριξε ότι πρέπει να συναντώνται με τον κ. Ερντογάν, να μιλούν και να αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Υποβαθμίζοντας τις απειλές του Τούρκου προέδρου, είπε πως «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο» και τόνισε ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή. Επίσης εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο, λέγοντας «στο πεδίο δεν θα έχουμε κινητικότητα και δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Αμήχανος και σε… άλλη διάσταση ήταν για το θέμα του Turkaegean. Είπε ότι υπάρχουν μόνο υπηρεσιακές ευθύνες, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας». Υποβάθμισε το γεγονός περιορίζοντάς το μόνο στο τουριστικό μέρος και… γελώντας είπε: «Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα