Έκανε πίσω στις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης

Επέμεινε για κάλπες στο τέλος της 4ετίας και χρησιμοποίησε ως επιχειρήματα τα Ελληνοτουρκικά και την… απλή αναλογική

Όπισθεν… ολοταχώς για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες στο θέμα των πρόωρων εκλογών, που ο ίδιος καλλιέργησε τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε παράλυση την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στον Σκάι.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας για λόγους θεσμικής τάξης και σταθερότητας. Έχω πει αρκετές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος». Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός για να γίνει πιστευτός και πειστικός υποστήριξε ότι «με μια απρόβλεπτη Τουρκία δεν είναι πράξη υπεύθυνη να πάμε σε εκλογές». «Υπάρχει και η βόμβα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη “βόμβα” -το τονίζω- της απλής αναλογικής, με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και, αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι ένα σοβαρό επιχείρημα που δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει, κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση με όσα έλεγε στο παρελθόν. Ωστόσο, η αλήθεια των λόγων του μένει να αποδειχθεί, γιατί, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα, αλλάζει θέση για τις εκλογές ανάλογα με το πολιτικό κλίμα και το πόσο τον ευνοεί, αν και είπε πως δεν ψάχνει «κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο» για να κάνει εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας και τόνισε: «Για μας το κατάλληλο σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής και σε πολύ δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, κι αυτό γίνεται με μονοκομματική κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει πει ότι σε περίπτωση συνεργασίας δεν θέλει πρωθυπουργό ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε τον κ. Τσίπρα, απάντησε πως «ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός. Οταν λέει ότι δεν σέβεται την επιλογή του λαού για τον νικητή των εκλογών, βγάζει μια αλαζονεία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του ήταν συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Ωστόσο, χρησιμοποίησε κι ένα μάλλον αδύναμο -αν όχι αστείο- επιχείρημα: «Γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα και μπορεί να νοικιάσει αυτοκίνητα το καλοκαίρι;»

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι στη ΔΕΘ ενδεχομένως να ανακοινώσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ σχολίασε ότι «50 ευρώ τον μήνα δεν είναι αμελητέα αύξηση». Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο οποίος τόνισε ότι θα αποτελέσει προτεραιότητα στη δεύτερη τετραετία.

Έντονη ήταν η κόντρα στη Βουλή χθες για την εκλογολογία. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας «και θα έχουμε χρόνο να ολοκληρώσουμε το νομοθετικό μας έργο». Ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι για να μην τις κάνει τώρα σημαίνει ότι φοβάται πως δεν θα τις κερδίσει, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν ρωτούν καλύτερα την Πυθία;»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα