Οι Τούρκοι έβγαλαν το γεωτρύπανο και ανεβάζουν την ένταση

Άρχισε τις προκλήσεις ο Καλίν: «Νόμιμες οι έρευνες που θα κάνει το “Αμπντουλχαμίτ Χαν”. Πήραμε άδεια από τα Κατεχόμενα»

Νωρίτερα από τις 9 Αυγούστου, την ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί από Τούρκους αξιωματούχος, απέπλευσε το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το γεωτρύπανο απέπλευσε το Σάββατο 30 Ιουλίου από το λιμάνι Tasuku της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, ενώ αργά το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιουλίου βρισκόταν περίπου στην ίδια περιοχή σε απόσταση 15 έως 20 ναυτικών μιλίων από τον λιμένα αναχώρησης.

Με βάση την πορεία του πλοίου όπως έχει καταγραφεί από το Marine Traffic είναι εμφανές ότι πραγματοποιεί δοκιμές των συστημάτων του εν πλω, διαδικασία απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει να αρχίσει όποια αποστολή τού επιδοθεί από την τουρκική ηγεσία. Το σκάφος, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας ιστοσελίδας, που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα, συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέουν ακόμα ένα ρυμουλκό, καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.

Λίγες ώρες μετά την έξοδο του γεωτρύπανου από το λιμάνι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν προετοίμασε το έδαφος για νέες τουρκικές προκλήσεις, σκοπίμως επαναφέροντας μνήμες του 2020. «Οπως και το “Oruc Reis”, έτσι και το “Σουλτάν Αμπντουλχαμίτ” θα κάνει έρευνες» είπε ο Καλίν, υπενθυμίζοντας τις «βόλτες» του τουρκικού σκάφους που έφερε αντιμέτωπους τους στόλους Ελλάδας και Τουρκίας το 2020.

Ο Καλίν, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ανέφερε πως η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα Κατεχόμενα, και συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων «πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές, γιατί “δεν υπάρχει καμία νομική βάση”».

Παρότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν το «Αμπντουλχαμίτ» να κατευθύνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου -χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο το σκάφος να αρχίσει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας-, η αναφορά του Ιμπραήμ Καλίν, εκτός από τις «άδειες» από το ψευδοκράτος, στις «επιστολές που έχουν σταλθεί στον ΟΗΕ» δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Ειδικά αφού ο στενός συνεργάτης του «σουλτάνου» κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις, λέγοντας πως η χώρα μας λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ.χλμ.

Την ίδια στιγμή πάντως που το «Αμπντουλχαμίτ» κάνει βόλτες και οι Τούρκοι προετοιμάζουν το έδαφος, η Τουρκία ανακοίνωσε νέες παράνομες NAVTEX για ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο, ανεβάζοντας έτι περαιτέρω την ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι νέες NAVTEX αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, αφορούν ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού με χρήση πραγματικών πυρών νότια και ανατολικά του κατεχόμενου Αποστόλου Ανδρέα, στη χερσόνησο της Καρπασίας.

Επίθεση του Τατάρ στον ΟΗΕ γιατί δεν αναγνώρισε δύο κράτη στην Κύπρο!

Επίθεση κατά του ΟΗΕ επειδή δεν… αναγνώρισε δύο κράτη στην Κύπρο έκανε ο τοποθετημένος από τον Ταγίπ Ερντογάν ηγέτης των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα του τουρκικού Κόμματος της Πατρίδας «Aydinlik» ο Τατάρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το νέο ψήφισμα, που αφορά την παράταση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο κ. Τατάρ είπε ότι «ήταν μεγάλο λάθος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να μην αναγνωρίσουν την «τδβκ» ως μία πλευρά (του Κυπριακού) στο νησί». Ο κατοχικός ηγέτης ανακοίνωσε στην «Aydinlik» ότι «βρίσκονται σε διαβούλευση με τη “μητέρα πατρίδα” τους, την Τουρκία, για να καθορίσουν τη στάση τους».

Υπενθυμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν πολύ καλά το Κυπριακό, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν. Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τατάρ επιτίθεται στον ΟΗΕ, καθώς προηγουμένως είχε εκδώσει γραπτό ανακοινωθέν με το οποίο δήλωνε τη διαφωνία του με το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα