Ο Δένδιας «βύθισε» τον Μητσοτάκη στον Βόσπορο

Η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. αλλά και στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορεί να κρυφτεί, όσο κι αν προσπαθούν τα ελεγχόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν είχε αντιδράσει μέχρι χθες και δεν είχε σταθεί απέναντι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι οι αφορμές ήταν πολλές, όπως η παράλληλη εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μαξίμου τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και το δυσλειτουργικό επιτελικό κράτος, που δημιουργεί μέχρι και «μπλοκάρισμα» στη δημοκρατία.

Είχε αποφύγει ο κ. Δένδιας να μπει στο κάδρο του σκανδάλου των υποκλοπών, ακόμη και ως διαφωνών με το αφήγημα Μητσοτάκη – Δημητριάδη – Γεραπετρίτη. Μέχρι χθες, που «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στον Βόσπορο. Τι δήλωσε ο κ. Δένδιας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες; «Δεν μπορώ να ιχνηλατήσω τι έγινε στον Βόσπορο. Εμένα μου μεταφέρθηκε ως θετική συνάντηση». Πιο ξεκάθαρη αναφορά διαφοροποίησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να γίνει, αν και άργησε.

Ο κ. Δένδιας παρίστατο και μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της κύρωσης των πρωτοκόλλων για την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά την… αδυναμία του να ιχνηλατήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την εξέφρασε εκτός της αιθούσης, στους δημοσιογράφους. Οπως εξέφρασε και την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν το ίδιο χρονικό διάστημα εκλογές και όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση του Βοσπόρου αποκάλυψε ότι την αμέσως επόμενη ημέρα ενημερώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη για μια συνάντηση η οποία πήγε εξαιρετικά.

Να θυμίσουμε ότι από τη συνάντηση εκείνη μέχρι και σήμερα ο Ερντογάν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει ακόμη και την ελληνικότητα της Κρήτης και, όπως είπε υπουργός, ο ίδιος προσωπικά ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης γιατί θεωρούσε πως για να υπάρξει ένα άνοιγμα δεν θα χρειαζόταν να γίνει από κάτω προς τα πάνω.

Μετά τις βολές των υπόλοιπων βουλευτών κατά του Μητσοτάκη, αλλά και την εμβληματική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για τις υποκλοπές, η διαφοροποίηση Δένδια μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να πάρει θέση στην εκκίνηση για την επόμενη ημέρα, φοβούμενος τον πιο γρήγορο βηματισμό της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία μετά τις συνεχείς δηλώσεις εναντίον της γραμμής Μαξίμου αναδεικνύεται στον άλλον πόλο στη Ν.Δ.

Ο δεύτερος τρόπος που μπορεί να διαβαστεί η διαφοροποίηση Δένδια είναι αυτός του φόβου, για ό,τι ενδέχεται να συμβεί, από την «ιδιωτική εξωτερική πολιτική», για την οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, έκανε και μία ακόμη αποκάλυψη, αυτή τη φορά για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στο οποίο θέλω ειδικά να αναφερθώ, πολλά συνέβησαν, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν το αγνοούσε ως πιθανότητα. Θα ήθελα να καταθέσω και να γραφεί στα πρακτικά ότι καταρχήν είχαν ενημερωθεί οι εταίροι και φίλοι μας για να το αποτρέψουν ως πιθανότητα, είχα συναντηθεί τότε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Μοάβερο-Μιλανέζι, ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός τον οποίο συνάντησα. Είχα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Λε Ντριάν, ακριβώς για το ίδιο θέμα. Θυμάμαι την απάντηση που μου έδωσε όταν για πρώτη φορά τού έδειξα τον χάρτη του τουρκολιβυκού μνημονίου: τον κοίταξε και μου είπε “ah, exotique”, αναδεικνύοντας το νομικό absurdum αυτής της ιστορίας.

Και επίσης είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, τον κύριο Σιάλα, ο οποίος ρητά με διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να υπογραφεί ποτέ από τη Λιβύη».

Ομολογία αποτυχίας από τον κ. Δένδια, και όσο κι αν θέλησε να δικαιολογήσει αυτή την αποτυχία, ρίχνοντας τα βάρη και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στη βάρδια τη δική του και του κ. Μητσοτάκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα