Κατέρρευσε η Ράικου! Τα πήρε όλα πίσω στο Ειδικό Δικαστήριο

«Πείτε ότι δεν κάνω για εισαγγελέας», ανέφερε, ενώ με την κατάθεσή της αθώωσε τον Παπαγγελόπουλο

Διέψευσε τον ίδιο της τον εαυτό η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο, αφού αποκάλυψε πως μόνη της εξέλαβε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για την υπόθεση Novartis και να τα στείλει στη Βουλή, ενώ στην πραγματικότητα δεν της ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο ο ίδιος. Εν ολίγοις, παραδέχτηκε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προέβη σε παράβαση καθήκοντος, αφού δεν της άσκησε τελικά πιέσεις, όπως κατηγορείται.

Μάλιστα, η εισαγγελέας Εφετών, σήμερα, Ελένη Ράικου, που μοιάζει να μην ξέρει πλέον τίποτα για κάποιον «Ρασπούτιν», που κινούσε τα νήματα στη Δικαιοσύνη (σ.σ.: χαρακτηρισμός που λανσάρισε στο παρελθόν), παραδέχτηκε απροκάλυπτα πως το στοιχείο αυτό περί προτροπής του κ. Παπαγγελόπουλου να κατασκευάσει στοιχεία για ανάμειξη πολιτικών στην υπόθεση Novartis το είπε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής σαν προσωπική της εκτίμηση. «Ερωτήθηκα, “εσείς τι εκλάβατε;”. Δεν θα απαντήσω; Οταν ζητείται εκφορά κρίσης σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά, οφείλει κανείς να το καταθέσει».

Παραδέχτηκε, ακόμη, πως επειδή ακριβώς τα περί προτροπών για κατασκευή στοιχείων ήταν προσωπική της εκτίμηση, δεν τα είχε αναφέρει στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, στους οποίους είχε καταθέσει πριν από την προανακριτική, επειδή δεν αποτελούσε πραγματικό και αντικειμενικό στοιχείο.

Τελικά, η κυρία Ράικου παραδέχτηκε, δηλαδή, πως όλα όσα είπε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, τα οποία οδήγησαν στη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου και τα οποία απασχολούν σήμερα δεκάδες ανώτατους δικαστές, ήταν απλά η αίσθησή της σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία δήλωσε πως αισθανόταν φοβισμένη κι ευάλωτη.

«Σας έκανε νύξη ο κ. Παπαγγελόπουλος για οποιονδήποτε υπουργό;» ρώτησε την κυρία Ράικου η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, με την εισαγγελέα να απαντά με σαφήνεια «όχι και ποτέ». «Αρα πρόθεση βλάβης από τον κ. Παπαγγελόπουλο για συγκεκριμένο υπουργό υπήρχε;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος, για να λάβει και πάλι από την κυρία Ράικου την απάντηση «δεν ξέρω», με την οποία κατακρεουργήθηκε ακόμη μία φορά το αφήγημα ότι υπήρξε κάποια σκευωρία ώστε να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν όσα διημείφθησαν στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου σε σχέση με το αίτημα αντικατάστασής της στην Εισαγγελία της Διαφθοράς, που κατέθεσε η κυρία Ράικου, τον Μάρτιο του 2017, και τα οποία την οδήγησαν να αναφωνήσει: «Μπορεί να μην κάνω για εισαγγελέας! Πείτε ότι δεν κάνω για εισαγγελέας».

Συγκεκριμένα η κυρία Ράικου ισχυρίστηκε πως δύο δημοσιεύματα που της ασκούσαν κριτική για χειρισμούς της σε αντίστοιχες υποθέσεις την έκαναν να φοβηθεί και να νιώσει ότι στοχοποιείται, γεγονός που την οδήγησε στην απόφασή της να καταθέσει το αίτημα αντικατάστασης. Μάλιστα, απέδωσε τη διαρροή των πληροφοριών των δημοσιευμάτων στον κ. Παπαγγελόπουλο, και πάλι όμως ως δικιά της εκτίμηση. «Η γνώμη μου είναι. Εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου» είπε συγκεκριμένα.

Σε επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγας Σμυρλή εάν είναι ικανά δύο δημοσιεύματα να σταματήσουν την «εκτέλεση καθηκόντων ενός εισαγγελέα», η κυρία Ράικου αναφώνησε τα παραπάνω για τον εαυτό της. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, η κυρία Σμυρλή σχολίασε εύστοχα πως οι εισαγγελείς μπορούν να έχουν συναισθήματα αλλά δεν πρέπει να τα εκδηλώνουν, αλλά και πως εάν φοβούνται οι εισαγγελείς, τότε τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα