Τουρκική θρασύτητα με «ομηρία» Τζιτζικώστα!

Κρατήθηκε (με φαιδρές δικαιολογίες) επί επτά ολόκληρες ώρες στη Σμύρνη, όπου είχε πάει για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειαρχών

Για επτά ολόκληρες ώρες κρατούσαν «όμηρο» στη Σμύρνη τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο κ. Τζιτζικώστας επισκεπτόταν τη γειτονική χώρα για να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειαρχών και ταξίδεψε με το καράβι που αναχωρεί από Θεσσαλονίκη – σύνοδο που για κάποιον λόγο κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν στην Τουρκία, αδιαφορώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες, σε μια αποθέωση της ευρωυποκρισίας, συνεχίστηκε παρά την πρωτοφανή προσβολή προς τον Ελληνα περιφερειάρχη.

Ήταν τέτοιο δε το τουρκικό θράσος, που επί ώρες δεν έδιναν καμία εξήγηση στον Απόστολο Τζιτζικώστα για την κράτησή του και μόνο… κατόπιν εορτής επικαλέστηκαν φαιδρές δικαιολογίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu, ο λόγος για την «ομηρία» Τζιτζικώστα ήταν το γεγονός ότι «προέκυψε τεχνικό πρόβλημα από την… «ομοιότητα του ονόματός του με άτομο με περιορισμό εισόδου στη χώρα».

Όλα αυτά από μια χώρα η οποία συχνά πυκνά οργανώνει επισκέψεις αξιωματούχων της στη Θράκη, προκειμένου να προωθήσει την αναθεωρητική της πολιτική. Επισκέψεις που γίνονται υπό τον μανδύα της «ιδιωτικής επίσκεψης» και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά από την πλευρά της χώρας μας, που πολλές φορές κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι γίνεται.

Το δε γεγονός ότι η ιδιότητα με την οποία ταξίδεψε ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν αυτή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ίσως αποτελεί και μια επίδειξη από πλευράς Τουρκίας της αδιαφορίας της για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους οποίους επικαλείται η Ελλάδα ως αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα.

Άμεσα, όπως είναι φυσικό, ενημερώθηκαν από πλευράς Απόστολου Τζιτζικώστα οι αρμόδιες Αρχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Φυσικά, είναι σαφές ότι πρόκειται περί αστειότητας και η όλη υπόθεση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επίδειξη τσαμπουκά από πλευράς Τουρκίας.

Όπως είναι αυτονόητο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αντί να ανεχθεί τις τουρκικές μαγκιές και να συνεχίσει το πρόγραμμά του, αποφάσισε να φύγει από την Τουρκία.

Σε ανάρτησή του μάλιστα στο twitter τόνισε: «Σας ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας. Μετά από ενέργειες της Ε.Ε. και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Τον Απόστολο Τζιτζικώστα παρέλαβε με το κυβερνητικό αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέστρεφε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία τονιζόταν η απερίφραστη καταδίκη της απαράδεκτης και εντελώς καταχρηστικής κράτησης και απαγόρευσης εισόδου του κ. Τζιτζικώστα από τις τουρκικές Αρχές. «Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον» συνέχιζε η ανακοίνωση, που σημείωνε ακόμη πως «η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών».

Μιλώντας την Κυριακή από την Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε την απόφασή του να φύγει από την Τουρκία τονίζοντας πως «όταν είμαστε σε αποστολή στο εξωτερικό δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας, αλλά όλους τους Ελληνες». «Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Ελληνα. Για μένα είναι αδιαπραγμάτευτη η αξιοπρέπεια των Ελλήνων» συνέχισε.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ακολούθως χαρακτήρισε αστειότητες τη δικαιολογία που ανέφερε η τουρκική πλευρά σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία και διευκρίνισε πως οι τουρκικές Αρχές είχαν ελέγξει την ταυτότητά του, το διαβατήριό του και όλα του τα διπλωματικά ευρωπαϊκά έγγραφα. «Δεν έχουν απολύτως καμία δικαιολογία, γιατί από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε ότι θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα μεσολάβησαν έξι με επτά ώρες» συμπλήρωσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα