Υποκλοπές: Ευθεία επίθεση της Pega κατά του Μαξίμου!

Αστραψε και βρόντηξε η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση παρακολουθήσεων για την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Δεν βρέθηκαν οι αποδείξεις!

Κεραυνοί» της επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικώς κατά του Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και κατά του Ανδρέα Λοβέρδου! Η εξεταστική επιτροπή παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, λίγο προτού αποχωρήσει από την Αθήνα και αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων με τους εμπλεκομένους, με την εισηγήτρια της επιτροπής να εμφανίζεται λάβρα κατά του Μεγάρου Μαξίμου και όχι μόνο. Ο λόγος για την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιντ’ Βελντ, η οποία άστραψε και βρόντηξε, καταγγέλλοντας πως όλα δείχνουν πως πίσω από τις υποκλοπές κρύβονται «άτομα σε κυβερνητικούς κύκλους» και, όπως είπε, ο «σε κάθε περίπτωση Γρηγόρης Δημητριάδης και κάποιοι που σχετίζονται με αυτό».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού είχε «στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο, επίσης υποψήφιο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό της κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο υπόνοιες για ενδεχόμενη εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Σε κάθε περίπτωση η Ολλανδή -η οποία σημειωτέον ανήκει στο ευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελευθέρων- δεν μάσησε τα λόγια της, ξεκαθαρίζοντας πως η επιτροπή Pega έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την άρνηση της κυβέρνησης να παράσχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και στο κατά πόσο υπήρξε χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Οπως κατήγγειλε, έχουν εξαφανιστεί ή καταστραφεί πολλά από τα στοιχεία και γι’ αυτό η επιτροπή ζήτησε τη συνδρομή της Europol. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν από τις επερχόμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας πως οι εθνικές εκλογές είναι και ευρωπαϊκές, γι’ αυτό πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες. Οπως δήλωσε επί λέξει: «Αυτή η υπόθεση πρέπει να διαφωτιστεί επειγόντως και πλήρως πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους. Δεν εξετάζουμε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πολωνία.

Οι εθνικές εκλογές είναι επίσης ευρωπαϊκές εκλογές. Καθορίζουν, μεταξύ άλλων, την εκπροσώπηση των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες. Πρέπει να φύγει πριν από τις εκλογές οποιαδήποτε σκιά αμφιβολίας για παρεμβάσεις, είναι κρίσιμο». Κάλεσε ταυτοχρόνως την ελληνική κυβέρνηση να άρει το απόρρητο, λέγοντας πως «οι πιο σημαντικές πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τις αποχαρακτηρίσει όμως. Προσκαλούμε τις Αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες». Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα πως «η κυβέρνηση ακύρωσε το δικαίωμα των παρακολουθουμένων να ενημερώνονται πιο γρήγορα από ό,τι εγώ μπορώ να πω τις λέξεις “κρατική ασφάλεια”», αναφερόμενη με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο στην τροπολογία για μη ενημέρωση του θιγομένου από παρακολούθηση, που πέρασε εν κρυπτώ πέρυσι από την ελληνική Βουλή.

Η Ολλανδή άφησε αιχμές και κατά των επιχειρηματιών που φέρεται ότι σχετίζονται με κακόβουλα λογισμικά, σχολιάζοντας πως αρνήθηκαν να συναντηθούν με την αντιπροσωπία της Pega.

Αιχμές επιφύλασσε και ο επίσης Ολλανδός πρόεδρος της επιτροπής Pega Γερούν Λεάνερς, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίστηκε αρκετά πιο ήπιος από τη συνάδελφό του. Σημειωτέον πως ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, βρίσκεται, δηλαδή, στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μάθαμε αρκετά πράγματα, αλλά παραμένουν πολλά ερωτήματα. Ολες οι πτυχές του θέματος πρέπει να διερευνηθούν. Οι πολίτες δικαιούνται έναν μηχανισμό προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς. Δικαιούνται πάντα απαντήσεις» ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, ενώ συμπλήρωσε πως «η χώρα χρειάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Pega δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα για κάθε κόμμα…

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, η δεκαμελής αντιπροσωπία της επιτροπής αποχώρησε από την Αθήνα έπειτα από ένα τριήμερο – φωτιά. Από την Τετάρτη που έφτασε στη χώρα μας, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών σε ελληνικό έδαφος, είχε μπαράζ συναντήσεων με τα μέλη της ελληνικής εξεταστικής επιτροπής, τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν την υπόθεση, τους θιγομένους, τις ΜΚΟ, ενώ λίγο προτού αποχωρήσουν συνάντησε και τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Οσο για την κυβέρνηση, ο μόνος που δέχθηκε να τους συναντήσει ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η επιτροπή Pega θα συνεχίσει τις επισκέψεις της σε χώρες όπου φέρεται ότι γίνεται χρήση κακόβουλων λογισμικών, ενώ όσον αφορά το πολυαναμενόμενο πόρισμά της, αυτό αργεί, καθώς θα εκδοθεί στις αρχές του καλοκαιριού, όπως κατέστη σαφές και χθες στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα