Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες με παρακολουθούμενους κι εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Λίγα χρόνια πριν πεθάνει, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διηγούνταν on camera πώς κατάφερε να ζήσει στα χρόνια της μεγάλης πείνας στην Κατοχή. Περιέγραφε εικόνες στον δρόμο από ανθρώπους νεκρούς να τους μαζεύει το κάρο της δημαρχίας. «Το βράδυ ήταν αδύνατον να κοιμηθείς διότι ουρλιάζανε οι πεινασμένοι γύρω μας πεινάω, πεινάω» έλεγε.

«Εγώ πώς ζούσα εκείνη την εποχή; Ημουν γραμμένος σε τρία συσσίτια. Ημουν δικηγόρος, είχα πάρει και την άδεια χατιρικώς γιατί είχα υπηρετήσει στα σύνορα. Ημουν στρατιώτης Κρητικός. Και είχα κι ένα τρίτο συσσίτιο φοιτητή. Εκείνη την εποχή τα συσσίτια έδιναν φασολάδα. Είχα στην τσέπη ένα κουτάλι και πήγαινα σε τρία συσσίτια. Κι έτρωγα τρεις φασολάδες κάθε μεσημέρι και μ’ αυτό έζησα».

Το ένστικτο επιβίωσης οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό σε τρεις φασολάδες, στερώντας τις δύο παραπανήσιες από άλλους που ούρλιαζαν από την πείνα τα βράδια. Χρόνια αργότερα, το πολιτικό του ένστικτο οδήγησε τη χώρα στο «βρόμικο ’89», στις μαύρες εκλογές με το σκάνδαλο Κοσκωτά, τα πακέτα πάμπερς γεμάτα δολάρια, τις κασέτες υποκλοπών που έκανε ο Μητσοτάκης στην Ομόνοια… Ηταν τότε που για πρώτη φορά έμπαινε στον δημόσιο διάλογο ο όρος «διαπλοκή».

Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά, ο γιος του Κωνσταντίνου δεν αρκείται μόνο σε τρεις… φασολάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ολόκληρη την πίτα. Επιδιώκει να κυριαρχεί απόλυτα κι ασύδοτα στη ζωή του τόπου, με κάθε κόστος για τη θεσμική υπόσταση της χώρας.

Μετατρέπει σε δικό του τσίρκο εξουσίας κοινοβουλευτικούς θεσμούς, όπως η Εξεταστική Επιτροπή και η Επιτροπή Διαφάνειας.

Εφευρίσκει και -το χειρότερο- επιβάλλει αντισυνταγματικούς όρους για το απόρρητο προκειμένου να κλείσει στόματα για να γλιτώσει το ειδικό δικαστήριο για τις υποκλοπές.

Η δική του ΕΥΠ παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν θεσμό.

Καταργεί με ετσιθελικό νόμο τον ρόλο ανεξάρτητων Αρχών, όπως η ΑΔΑΕ. Αρνείται τις εκκλήσεις αντιπολίτευσης, ΜΜΕ και Ε.Ε. να διερευνηθεί τι συνέβη με το Predator.

Αγνοεί τα πρωτοσέλιδα με σκάνδαλα τύπου Πάτση, άτομο που ο ίδιος έβαλε στα ψηφοδέλτια, και τις καταγγελίες για απευθείας μοιρασιές εκατομμυρίων από το δημόσιο ταμείο σε ημετέρους.

Προτιμά να βγει σε ένα μεσημεριανάδικο να κάνει χαβαλέ για κάτι ντολμαδάκια γιαλαντζί παρά να ασχοληθεί με κορυφαία διεθνή έντυπα που αποκαλούν «ψεύτη» τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και δημιουργό του νέου Watergate.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει τη χώρα σε εκλογές με τους δικούς του όρους. Συσκοτίζει το δωμάτιο για να διακρίνεται μόνο αυτός, όταν τριγύρω του υπάρχει σκορπισμένη βρομιά από σκάνδαλα που ο τόπος έχει να δει δεκαετίες. «Μυρίζει εκλογές» είπε. Δεν μυρίζουν, όμως, μόνο οι εκλογές. Μυρίζει όλο το σύστημα Μητσοτάκη. Πρακτικά, αυτό που ζητάει από τους πολίτες είναι να κλείσουν τη μύτη και να τον ξαναψηφίσουν…

Η μπόχα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας ανταλλάσσονται μπροστά στις κάμερες παραληρήματα περί εκβιασμών μεταξύ ενός πρωθυπουργού κι ενός μεγαλοεφοπλιστή, δύο οικογενειών που συνδέονται με σχέσεις δεκαετιών και που είχαν συναντηθεί μόλις δυο τρεις μέρες πριν.

«Φασιστικό παρακράτος που διέπεται από καθεστώς παρανομίας και οργανωμένου εγκλήματος» χαρακτήρισε το Μαξίμου του Μητσοτάκη ο άνθρωπος του Μαρινάκη. «Δεν είμαστε αντικείμενα εκβιασμού, καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους» έστειλε το μήνυμα ο πρωθυπουργός στον εφοπλιστή. Πόσο πιο κάτω μπορεί να κυλήσει ο θεσμός ενός πρωθυπουργού, όταν οι διάλογοι και οι αλληλοκατηγορίες θυμίζουν γκανγκστερικά σίριαλ στο Netflix;

Θωρακισμένος από έναν ατσάλινο κλωβό ασφαλείας με υποκλοπές, αναλώσιμα πιόνια που θυσιάζονται γι’ αυτόν, Κοινοβουλευτική Ομάδα «ευνουχισμένη», Δικαιοσύνη σε κώμα, ΜΜΕ «Πέτσα» που κάνουν το άσπρο μαύρο, δημοσκοπήσεις που θα ζήλευε η Πιονγιάνγκ και επιχειρηματικά συμφέροντα που τον στηρίζουν με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εστεμμένος ηγέτης του δικού του ακόμα πιο βρόμικου ’89.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα