Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο «αυτοκτονικός» Ταγίπ «έχρισε» τον διάδοχό του

Αυτό που σίγουρα εξασφάλισε ο Ερντογάν με την απόφαση του δικαστηρίου του είναι ότι ο Ιμάμογλου θα γίνει ο διάδοχός του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ανέβηκε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είδε τη δημοφιλία του να γιγαντώνεται όταν, ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κι αυτός, ωθήθηκε σε παραίτηση και καταδικάστηκε σε αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων το 1999 επειδή απήγγειλε ποίημα που θεωρήθηκε ότι υποκινούσε θρησκευτικό και φυλετικό μίσος. Τέσσερα χρόνια μετά γινόταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Έκτοτε ελέγχει για μια 20ετία κάθε αρμό της εξουσίας.

Η εκλογική στρατηγική του Ερντογάν για τις κάλπες του Ιουνίου άρχισε να ξετυλίγεται. Με την οικονομία να μην παίρνει επισκευή, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει άλλους λαγούς να βγάλει από το καπέλο. Ετσι, αποφάσισε αντ’ αυτού να ψάξει για «τέρατα» προς καταστροφή, στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Υποδυόμενος τον πολέμαρχο, αρχικά κατά της τρομοκρατίας, εξαπέλυσε ένα νέο κύμα καταστολής.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου διευθύνει τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Τουρκίας. Προχθές καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση επειδή αποκάλεσε «ανόητους» αυτούς που ακύρωσαν την αρχική ψηφοφορία στις εκλογές του 2019.

Δεν έχει συλληφθεί και θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Εάν η απόφαση ισχύσει, όμως, θα καθαιρεθεί από τη θέση του δημάρχου και θα αποκλειστεί για τη διάρκεια της ποινής του από κάθε πολιτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της υποψηφιότητας.

Βραχυπρόθεσμα ο στόχος του Ερντογάν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Θεωρητικά οι προοπτικές του Ιμάμογλου, του μόνου με χειροπιαστή ελπίδα νίκης στις εκλογές του Ιουνίου, καταστρέφονται. Ισως, όμως, να μην είναι ακριβώς έτσι. Από προχθές όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον δήμαρχο της Πόλης. Η δημοφιλία του εκτοξεύεται σε όλη την Τουρκία, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γιγαντώθηκε και το κύμα υπέρ του Ερντογάν το 1999.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης το 2019 «έτσουξε» ιδιαιτέρως τον Ερντογάν. Κατήγγειλε εκλογικές παρατυπίες και πέτυχε να εγκριθεί η επανάληψη των εκλογών. Αλλά ο Ιμάμογλου κέρδισε ξανά τον Γιλντιρίμ, με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Τώρα ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για εξύβριση δημόσιων λειτουργών. Για την αντιπολίτευση και πλήθος κόσμου η καταδίκη δεν είναι παρά ένα τέχνασμα του Ερντογάν να απομακρύνει τον πιο «επικίνδυνο» υποψήφιο από την πολιτική σκηνή.

Η επιρροή του Ερντογάν στο δικαστικό σώμα είναι τόσο απόλυτη, που μπορεί εύκολα να πιέζει για όποιες αποφάσεις τον ωφελούν πολιτικά. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε προχθές, λίγο πριν ανακοινωθεί η ποινή, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Κιλιντσάρογλου, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, προειδοποιούσε ότι, αν η ετυμηγορία είναι «ένοχος», θα αποδειχθεί ότι οι δικαστές είναι σε συνεννόηση με τον «σουλτάνο». Εκανε λόγο για «συνωμοσία».

Οι εκλογές έρχονται τον Ιούνιο, ενδεχομένως και νωρίτερα, με τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν σχηματίσει συνασπισμό για να ανατρέψουν τον Τούρκο πρόεδρο. Όμως ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει υποψήφιο για την προεδρία. Ο Ιμάμογλου επισήμως δεν έχει μιλήσει για το αν θα κατέβει, αλλά κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν πανικοβάλει τον Ερντογάν.

Η πιο σημαντική είναι η δημοσκόπηση Δεκεμβρίου του Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, του επικεφαλής της τουρκικής εταιρίας MAK, επειδή είναι συνδεδεμένη με την κυβέρνηση. Δείχνει πως το 36% θα ψήφιζε Ερντογάν, ενώ το 44% θα ψηφίσει εναντίον του, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο ανταγωνιστής του. Σε άλλες δημοσκοπήσεις, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη.

Ο Ιμάμογλου αποτελεί εδώ και καιρό τη Νέμεση του Ερντογάν, ο οποίος κάθεται στην κορυφή ενός συστήματος που του δίνει τεράστια δύναμη. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να μπλοκάρει τον άνθρωπο που τον ντρόπιασε με τις δύο νίκες στην Κωνσταντινούπολη το 2019.

Τον Μάιο του 2021 οι εισαγγελείς άρχισαν έρευνα για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης με τον ισχυρισμό ότι ο Ιμάμογλου «επέδειξε ασέβεια στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή». Η κατηγορία στηριζόταν στο ότι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον τάφο ο Ιμάμογλου σταύρωσε τα χέρια πίσω από την πλάτη του! Όπως ήταν αναμενόμενο, η όλη υπόθεση ξεσήκωσε «τρολάρισμα» στα social media, με τον κόσμο να παίρνει στο… ψιλό την «έρευνα» κατά του δημάρχου.

Ο Ιμάμογλου τράβηξε τα βλέμματα διεθνώς το 2019, όταν έδειξε ότι ο Ερντογάν, που υπερηφανεύεται ότι δεν έχασε ποτέ εκλογές, δεν ήταν ανίκητος. Πριν από τρία χρόνια κατάφερε να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον στηρίξουν για δήμαρχο.

Ο τωρινός δήμαρχος δεν έκρυψε ποτέ τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Τα κρατικά ΜΜΕ, απολύτως ελεγχόμενα από τον Ερντογάν, τον μισούν. Ετσι ο Ιμάμογλου φροντίζει να φτιάχνει την εικόνα του και να κάνει καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανεβάζουν το προφίλ του.

Χθες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην καταδίκη και την πολιτική απαγόρευση του Ιμάμογλου. Το κτίριο του δήμου είχε τυλιχτεί με ένα τεράστιο πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο φιλόδοξος «κεμαλικός» δήμαρχος αναμένει την απόφαση για την έφεση από το ίδιο δικαστικό σύστημα που ανήκει στον Ερντογάν. Οπως λένε στην Τουρκία, «τα δικαστήρια αποφασίζουν με βάση τι λένε τα χείλη του άνδρα στο παλάτι». Όμως ο χρόνος πλέον φαίνεται να δουλεύει υπέρ του Ιμάμογλου…

 Β. Γαλούπης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα