Φίμωτρο στον Ράμμο (της ΑΔΑΕ) για τις παρακολουθήσεις!

Θέτουν υπό επιτροπεία την Ανεξάρτητη Αρχή. Οργή για την παρέμβαση Ντογιάκου, θεατρινισμοί Τσίπρα

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει από τη νέα μεθόδευση που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να μην πέσει φως στη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ακόμη και «γαλάζιων» υπουργών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, με γνωμοδότησή του την οποία κοινοποίησε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζει ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Η γνωμοδότηση του πρώτου τη τάξει εισαγγελέα της χώρας προκλήθηκε έπειτα από αίτημα του Ομίλου ΟΤΕ, ύστερα από την επίσκεψη κλιμακίου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου. Αυτό που υποστηρίζει ο Ισίδωρος Ντογιάκος στην επίμαχη γνωμοδότησή του είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στη Βουλή.

Η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, καθώς προκάλεσε την ομοβροντία πυρών των κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, απηύθυνε μια πρόσκληση-πρόκληση στον Ισίδωρο Ντογιάκο να τον… συλλάβει. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο αίτημα που έχει καταθέσει ήδη από τις 7 Δεκεμβρίου ενώπιον της ΑΔΑΕ, προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων, λέει χαρακτηριστικά στον εισαγγελέα πως «αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Κύριε εισαγγελέα, πλατεία Ελευθερίας 1 είναι το γραφείο μου.

Σας περιμένω να με συλλάβετε». Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «θεατρινισμούς» και ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση «σέβεται και τιμά σταθερά τη Δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους». Οπως υποστηρίζει, ο Αλέξης Τσίπρας «συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα», προσθέτοντας πως «τέτοιου είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δυο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Πάντως, η γνωμοδότηση του εισαγγελέα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη κατήγγειλε πως «παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία, ως ανεξάρτητη συνταγματική Αρχή, οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το κράτος δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. υπήρξε». Ο δε Περισσός υποστήριξε ότι «η δήθεν “ανεξάρτητη” Δικαιοσύνη αποδεικνύεται το “φύλλο συκής” του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις». Το δε ΜέΡΑ25 επεσήμανε πως η παρέμβαση Ντογιάκου «καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας “η Ελλάς”», ενώ η Ελληνική Λύση σχολίασε πως «η κυβέρνηση προαναγγέλλει “άπλετο φως” και νομοθετεί για “μαύρο σκοτάδι”».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα