Ως ιδιώτης, χωρίς καμία τιμή η ταφή του Κωνσταντίνου!

Ως ιδιώτης, αλλά δίπλα στους προγόνους του στο Τατόι, θα ταφεί τελικά ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα διαδικαστικά της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε μεταξύ τυρού και αχλαδίου (εν προκειμένω, μεταξύ… πρωινού καφέ και τυρόπιτας) να ταφεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του, στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη διυπουργική σύσκεψη αναφερόταν, επίσης, ότι «σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία».

Η ανακοίνωση

Λίγες ώρες αργότερα, με ανακοίνωσή της η οικογένεια του τέως βασιλιά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 χρόνων από πολυοργανική ανεπάρκεια έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό, διευκρίνισε ότι η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. «Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής, καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο» τονιζόταν. Νωρίτερα, η οικογένεια του τέως βασιλιά των Ελλήνων είχε ανακοινώσει τον θάνατό του, γράφοντας: «Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια ανακοινώνει ότι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδερφός, απεβίωσε εχθές 10 Ιανουαρίου 2023, νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο “Υγεία”».

Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα ψαλεί πιθανότατα στις 12 το μεσημέρι, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ. Την ίδια ώρα, χθες, δεν υπήρχε πρόβλεψη να εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες που είδαν το φως, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Οπως ανέφεραν πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε η κηδεία να μη γίνει δημοσία δαπάνη, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, αλλά και να μην προηγηθούν λαϊκό προσκύνημα και συγκεκριμένο τελετουργικό, όπως ήθελε η οικογένεια του τέως βασιλιά, αφενός γιατί το πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974, αφετέρου γιατί ο Κωνσταντίνος δεν διέθετε ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο, χρονολογίας 1983, που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει εξαρχής το… στίγμα τού τι θα ακολουθούσε με μια αρκετά «μετρημένη» δήλωση, στην οποία τόνιζε πως η Ιστορία θα κρίνει «δίκαια και αυστηρά» τον τέως βασιλιά.

«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου. Από τραύματα τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πριν καν ανακοινωθεί ο θάνατος του τέως μονάρχη, στο πλαίσιο του έντονου παρασκηνίου που είχε προηγηθεί για το τελευταίο «αντίο», οι τρεις γιοι του βρίσκονταν σε συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για τα διαδικαστικά ζητήματα. Χθες το πρωί, ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημερώθηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Μετά το τέλος της συνάντησης, κατά τη διάρκεια της οποίας τους ανακοινώθηκε ότι ο πατέρας τους θα ταφεί ως ιδιώτης, βγήκαν από την πλαϊνή πόρτα με έκδηλες στα πρόσωπά τους τη θλίψη και την απογοήτευση!

Τι έγραψαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Αρκετά ήταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν χθες στον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε ηλικία 82 ετών, το βράδυ της Τρίτης. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προήλθε από τον βρετανικό Τύπο, καθώς ο εκλιπών ήταν νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ και ανιψιός του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ. «Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας εξορίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967» σημείωσε σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η «Daily Mail». Αναφέρθηκε ακόμη διεξοδικά στα προβλήματα υγείας του, στις σχέσεις του με τη βρετανική βασιλική οικογένεια και με άλλους γαλαζοαίματους της Ευρώπης, καθώς και στην πορεία του πριν από και μετά τον θρόνο.

Με τα ίδια στοιχεία, λίγο – πολύ, συνόδευσαν τις αναφορές τους για τον τελευταίο μονάρχη της Ελλάδος η Deutsche Welle, ο «Guardian», το NBCnews, το Reuters και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και έντυπα.


Η ταξιδιάρα Μενδώνη άφησε στο έλεος του Θεού τους βασιλικούς τάφους στο Τατόι

Μία ακόμα διεθνή ταπείνωση επιφυλάσσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα… Λίγα 24ωρα προτού τα φώτα της διεθνούς κοινότητας στραφούν στην Ελλάδα για το ύστατο «χαίρε» στον τελευταίο βασιλιά των Ελλήνων, οι εικόνες που έρχονται από τα βασιλικά τμήματα στο Τατόι είναι αποκαρδιωτικές, ντροπιαστικές και ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας.

Στο Τατόι, λίγα 24ωρα πριν από την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επικρατεί το απόλυτο χάος! Ακόμα και οι βασιλικοί τάφοι είναι κρυμμένοι μέσα στα χώματα και στους δεκάδες καμένους κορμούς δέντρων, οι στέγες των οικημάτων είναι γκρεμισμένες, ενώ τα δοκάρια παραμένουν φαγωμένα από τον χρόνο. Κυριολεκτικά το Τατόι είναι ένα ερείπιο, αφύλαχτο, απροστάτευτο και επικίνδυνο ακόμα και για αυτούς που θέλουν να κάνουν μια βόλτα, καθώς κομμένα καλώδια της ΔΕΗ σέρνονται στο έδαφος. Δυστυχώς, οι εικόνες εγκατάλειψης «μιλούν» σε όποιον μπει στο άλλοτε κόσμημα της βόρειας Αθήνας. Το θέμα είχε αναδείξει με δύο εκτενή ρεπορτάζ της η «δημοκρατία», αλλά ουδείς ασχολήθηκε.

Πολιτικοί υπεύθυνοι για αυτή την εικόνα ντροπής και παρακμής σε έναν τόπο που σημάδεψε -άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά- τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου είναι προσωπικά ο Ελληνας πρωθυπουργός και φυσικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ανάμεσα στα δεκάδες ταξίδια της στο εξωτερικό παρέλειψε να φέρει εις πέρας το σχέδιο αποκατάστασης των βασιλικών κτημάτων. Δεν πάει πολύς καιρός από τον Νοέμβριο του 2022, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας συζητούσαν για σχέδιο ανάπλασης του Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Τότε, ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλούσε για σχέδια εκατομμυρίων και μετατροπή του χώρου σε κέντρο πολιτισμού.

Από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, η κυβέρνηση κατέφυγε χθες εκτάκτως στα μπαλώματα, με την υπουργό Μενδώνη να καταφθάνει στον χώρο δήθεν για επιτήρηση των εργασιών. Τραγική ειρωνεία, μάλιστα, είναι πως εκ μέρους της κυβέρνησης στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ως επίσημη εκπρόσωπο τη Λίνα Μενδώνη. Σημειώνεται πως κατά καιρούς το Σωματείο των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου προχωρά σε καταγγελίες για την εγκατάλειψη και τους κινδύνους που υπάρχουν για τους τυχόν επισκέπτες… Ομως, χωρίς αστυνόμευση, ο χώρος παραμένει στο έλεος της φθοράς του χρόνου, αλλά και κάθε επιτηδείου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα