Ετσουξαν τον Τσαβούσογλου τα F-35 και ζητά και τα… ρέστα

Ενοχλημένος με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών κάλεσε την Ουάσινγκτον να διατηρήσει την ισορροπία στις σχέσεις της με την Αγκυρα και την Αθήνα

Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν, φροντίζουν να βάλλουν κατά της Ελλάδας. Ο λόγος, βέβαια, για τους Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι, κινούμενοι στη γραμμή Ερντογάν, δεν χάνουν ευκαιρία είτε να προκαλούν είτε να ζητούν ίση μεταχείριση από τους κοινούς συμμάχους.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την πίεση της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι, παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία. Οπως φαίνεται, στην κυβέρνηση έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στις προσπάθειες που κάνουν οι ομογενείς μας στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ και στα ευχολόγια ότι το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί μας θα πάρουν θέση υπέρ μας.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε για την αγορά F-16 από την Τουρκία: «Υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση όπλων σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που απειλεί με πόλεμο άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές σε εταίρους και συμμάχους ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο» είπε ο κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Τα θέλουν όλα

Στην Τουρκία τα θέλουν όλα. Δεν τους έφτανε το γεγονός ότι ο Μπάιντεν εισηγήθηκε να πάρουν τα F-16, θέλουν η Ελλάδα να μη συνεχίσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35. Τούτη τη φορά ήταν η σειρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ ζητώντας τα… ρέστα για την πιθανή πώληση F-35 στην Ελλάδα και καλώντας την Ουάσινγκτον να φροντίσει να διατηρήσει την ισορροπία στις σχέσεις της με την Αγκυρα και την Αθήνα.

Οι ΗΠΑ είχαν «μια ισορροπημένη πολιτική (στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας). Ενας σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αγκυρα με την ομόλογό του από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη Μπισέρα Τούρκοβιτς. Ο Τσαβούσογλου σημείωσε δε ότι αυτή η ισορροπία έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, όπως και αυτή μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

Τονίζοντας ότι η Αγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το «ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά», υποστήριξε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δύναμή μας, τι κάνουμε, τι βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας. Αυτό έχει σημασία για εμάς». Πάντως, αύριο Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της δεύτερης σε υπουργικό επίπεδο συνάντησης του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Αγκυρα, στην προσπάθειά της να προμηθευτεί νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, κατέληξε σε «μια συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη. Αναμένουμε να περάσει (από το Κογκρέσο) χωρίς προβλήματα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα