Δηλώσεις στήριξης στους δύο λαούς από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία

Τη στήριξή της στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που πλήττονται από τους φονικούς σεισμούς εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, δηλώνοντας έτοιμη να τους συνδράμει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μιλώντας στο CNN πως «είναι από τις στιγμές που πρέπει προσωρινά να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές και να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας», προσθέτοντας πως οι Ελληνες και οι Τούρκοι είναι φίλοι.

«Μπορεί να έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τις διαφορές μας, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες της Τουρκίας. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα συμπόνιας μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Δεν μπορώ να φανταστώ μία πιο δυνατή εικόνα από έναν Ελληνα και έναν Τούρκο διασώστη που σώζουν ένα 7χρονο κορίτσι» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για τα χιλιάδες θύματα των ισχυρών δονήσεων, εξηγώντας πως τόσο ο ίδιος όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησαν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να θέσουν στη διάθεση των τουρκικών Αρχών τις δυνάμεις μας.

Κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή, εξήγησε πως ήδη αναχώρησε ένα C-130 και επιχειρεί, ωστόσο, όπως είπε, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί μεγαλύτερη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Για ανείπωτη τραγωδία έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα μας θα σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και θα είναι αρωγός. Σε σχετική ανάρτηση προέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως η τραγωδία που εξελίσσεται στην Τουρκία και τη Συρία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου έχει συγκλονίσει όλη την ανθρωπότητα.

«Σε επικοινωνία που είχα με τις αρμόδιες διπλωματικές Αρχές εξέφρασα τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους» ανάφερε, λέγοντας πως είναι χρέος μας να δείξουμε αμέριστη συμπαράσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη στους γειτονικούς λαούς. Σημειωτέον πως από σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη το κόμμα αρχίζει να συγκεντρώνει ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα μακράς διάρκειας για τους σεισμόπληκτους, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβε και η Νέα Δημοκρατία.

Πάντως, την ίδια ώρα που η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στον τουρκικό λαό που βιώνει αυτή την απίστευτη τραγωδία, η Τουρκία εξέδωσε δύο NAVTEX, θέτοντας θέμα στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Χίου. Η ημερομηνία των τουρκικών NAVTEX ήταν η 6η Φεβρουαρίου, δηλαδή η ημέρα του μεγάλου φονικού σεισμού, και αναφέρουν πως η Κρήτη περιλαμβάνει περιοχή που έχουν δεσμεύσει, ενώ για τη δε Χίο ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και όσα προβλέπει περί «αποστρατιωτικοποίησης».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα