Σοφία Νικολάου: Το πουλέν του Κυριάκου λειτουργεί σαν βαρίδι!

Πώς η κυβέρνηση επιτρέπει σε μια πολιτεύτρια που δεν έχει ψηφιστεί από τον λαό να απαξιώνει και να επιτίθεται στο ΣΔΟΕ και στο υπουργείο Οικονομικών;

Η σχέση της κυβέρνησης με τις απευθείας αναθέσεις έχει μολύνει ολόκληρο το σύστημα. Η Νικολάου έφτιαξε μια… λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας για αναθέσεις προσοδοφόρων συμβολαίων σε ημέτερους με πολιτικές διασυνδέσεις, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οι συμβάσεις προμηθειών στις πολιτικά διασυνδεδεμένες εταιρίες κρίθηκαν πλήρως αδιαφανείς. Ουσιαστικά μοιάζουν με εγχειρίδιο για διαφθορά. Κάποιες «εταιρίες» φρόντισαν να ιδρυθούν λίγες μέρες προτού συνάψουν τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία της Νικολάου.

Σε άλλες το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο σε αόρατη έδρα, αφού οι εταιρίες στις διευθύνσεις που δήλωναν ήταν ανύπαρκτες. Η συγκεκριμένη ιστορία κόστισε, σύμφωνα με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, 2.000.000 ευρώ από τα λεφτά των φορολογουμένων. Το σύστημα της Νικολάου να αναθέτει εξωφρενικά υπερκοστολογημένες δουλειές κατά βούληση μέσω διαδρομών υψηλής προτεραιότητας που η ίδια έστησε παραβίαζε κάθε κανόνα δημόσιων συμβάσεων, πάντα κατά το ΣΔΟΕ. Η Νικολάου και η κυβέρνηση που της επέτρεπε να το κάνει αντιμετώπισαν μια κρίση δημόσιας υγείας ως ευκαιρία για δημοσία δαπάνη πλουτισμό συνεργατών και ημετέρων. Η ίδια η κυβέρνηση είναι που παρανόμησε με τις αναθέσεις της Νικολάου. Ακόμα και χθες το Μαξίμου δεν πήρε μια ξεκάθαρη θέση για τη διαγραφή της από τα ψηφοδέλτια και την άμεση αποπομπή της από τη Ν.Δ., με ταυτόχρονη παραπομπή στη Δικαιοσύνη.

Η υπερφιλόδοξη Νικολάου, που θέλησε να περάσει με το «καλημέρα» στην πολιτική ένα σκληρό και πανίσχυρο προφίλ πάνω από το μπόι της, εμφανίζεται με μόνιμη συνοδεία ασφαλείας αντάξια αρχηγού κράτους. Γιατί; Ποια είναι η Νικολάου, τέλος πάντων; Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT της Θεσσαλίας είχε ομολογήσει απερίφραστα το 2021 ότι ο Φουρθιώτης «είναι ένα επώνυμο πρόσωπο, οπότε έπρεπε να τοποθετηθεί και σε κατάλληλο κελί». Κατά τη Νικολάου, ο… Φουρθιώτης άξιζε ειδική μεταχείριση, όταν η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κατήγγειλε τη Νικολάου ότι οι κρατούμενοι ήταν στο έλεος του κορονοϊού.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Ν.Δ. στις 8 Ιουνίου 2022 βιάστηκε να ενημερώσει ότι «με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις εκλογές του 2023 θα είναι και η Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια». Εκείνη η ανακοίνωση δείχνει πια… παλιά, ξεθωριασμένη και άστοχη. Το έδειξε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος εμφανίστηκε «παγωμένος» απέναντι στη συγκεκριμένη υποψήφια. Η δυσκολία του Οικονόμου να απαντήσει με κάποια σαφήνεια στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πόρισμα του ΣΔΟΕ που «καίει» την Νικολάου ήταν έκδηλη. Οι «αμυντικές» υπεκφυγές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν έκαναν τη δικηγόρο να νιώσει ασφαλής για την υποψηφιότητά της.

Η κυβέρνηση ασφυκτιά και πάλι από τις πιέσεις για μια αποτυχημένη επιλογή του Μητσοτάκη. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές βλέπουν το φως αποκαλύψεις για ακόμα ένα «πουλέν» του πρωθυπουργού που λειτουργεί σαν βαρίδι. Σύμφωνα με τον Οικονόμου, «η Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις», αλλά ο ίδιος απέφυγε να τις χαρακτηρίσει ικανοποιητικές. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών της Ν.Δ. βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και ότι «σταθμίζονται και εξετάζονται σε πολύ μεγάλο βάθος όλα τα δεδομένα που αφορούν τους υποψηφίους μας». Η ερμηνεία της δειλής κυβερνητικής στάσης είναι απλή. Η Νικολάου μπήκε στην… αναμονή.

Το χθεσινό «άδειασμα» δείχνει ότι η υποψηφιότητά της επανελέγχεται. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση αποστασιοποιείται κερδίζοντας χρόνο μέχρι να δει πώς θα χειριστεί το θέμα που προέκυψε. Δεν τολμά ακόμα να τη θέσει εκτός παιχνιδιού. Αλήθεια, η χθεσινή στην πολιτική Νικολάου είναι πιο ισχυρή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το πόρισμα του ΣΔΟΕ;

Η Σοφία Νικολάου μπήκε ξαφνικά στο πολιτικό κάδρο, όταν μετά την αποτυχία της να εκλεγεί στην Α’ Αθήνας διορίστηκε σε ένα πολύ ευαίσθητο πόστο, αυτό της Αντεγκληματικής Πολιτικής. Οι άγαρμπες κινήσεις της προκαλούσαν συχνά θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το ΜέΡΑ25.

Κατηγορήθηκε ακόμα ότι απέπεμψε άνευ αιτιολογίας πολλούς προϊσταμένους Διεύθυνσης στα Καταστήματα Κράτησης, ενώ υπήρχαν από το 2020 κιόλας δημοσιεύματα ή καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις. Τον Μάρτιο του 2021, στη συνεδρίαση της Βουλής, ο Τσίπρας κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για σειρά απευθείας αναθέσεων. Νωρίτερα 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αίτημα ενημέρωσης για τους τίτλους σπουδών της δικηγόρου στη Γαλλία.

Από προχθές η στάση της Νικολάου έχει, όπως αναμενόταν, μπόλικο θράσος και λίγες απαντήσεις. Επιτίθεται στο ΣΔΟΕ κάνοντας λόγο για… υποθετικό συμπέρασμα που βρίθει ψεμάτων, κατηγορώντας και την εφημερίδα που το δημοσίευσε. Καταλήγοντας ότι η αλήθεια θα λάμψει και ότι «όλες οι απαντήσεις θα δοθούν φυσικά στα δικαστήρια».

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που «σημαδεύει» η Νικολάου είναι ειδική ελεγκτική υπηρεσία που σήμερα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας. Καταργήθηκε ως αυτοτελής υπηρεσία τον Ιούλιο του 2019, σε μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ΣΔΟΕ έχει μεταφερθεί πλέον στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής, δηλαδή στο υπουργείο Οικονομικών.

Πώς η κυβέρνηση επιτρέπει σε μια πολιτεύτρια που δεν έχει καν εγκρίνει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να απαξιώνει και να επιτίθεται στο ΣΔΟΕ και στο υπουργείο Οικονομικών; Ποιος είναι αυτός που δίνει τέτοια δύναμη σε μια απλή δικηγόρο που πολιτεύεται;


ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Δικηγόρος, πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, υποψήφια βουλευτής Εύβοιας 

Γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στο Πυργί Αυλωναρίου, στην Εύβοια. Σπούδασε Νομική στο ΕΚΠΑ και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο στη Γαλλία. Το 2004 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και το 2005 ίδρυσε τη Δικηγορική Εταιρεία Σοφία Νικολάου και Συνεργάτες. Από το 2013 είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Από το 2016 είναι μέλος του Τομέα Οικονομικών και Δικαιοσύνης της Ν.Δ., ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθήνας στις εκλογές του 2019, αλλά με μόλις 11.195 ψήφους δεν εξελέγη. Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Δαυλό.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα