Πάρτι απευθείας αναθέσεων σε συμβούλους

Πάρτι με τις συμβάσεις στα υπουργεία, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αποκαλύπτει η έρευνα της ιστοσελίδας data journalists.

Εταιρίες συμβούλων μπαίνουν με απευθείας αναθέσεις στα υπουργεία για να επιτελέσουν έργο, το οποίο όμως δεν περιγράφεται καθαρά: «Ειδικά τους τελευταίους μήνες και κυρίως από τότε που μπήκε στη ζωή μας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, οι συμβουλευτικές εταιρίες κατακτούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των χρηματοδοτήσεων μέσω διαγωνισμών και αναθέσεων.

Σε αυτό το πάρτι συμβάσεων από τα περισσότερα υπουργεία παρατηρείται μια όλο και πιο έντονη δραστηριότητα τους δυο τρεις τελευταίους μήνες. Από την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι κάθε μήνα υπογράφονται συμβάσεις με μεγάλα ποσά, δίχως ωστόσο να γίνεται πάντα κατανοητό και σαφές το έργο που αναλαμβάνουν οι ξένες κι ελληνικές εταιρίες από τα υπουργεία».

Η έρευνα των δημοσιογράφων του data journalists έφερε στο φως επτά συμβάσεις έξι υπουργείων, τα οποία χρυσώνουν συμβουλευτικές εταιρίες με κονδύλια από το Ταμείο

Ανάκαμψης και εθνικούς πόρους. Η έρευνα οδήγησε στα παρακάτω: «Το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε για συμβουλές σύμβαση 2.850.000 ευρώ με PwC και Headway τον Δεκέμβριο 2022.

• Υπουργείο Μετανάστευσης: Δίνει σε τρεις συν μία συμβουλευτικές 56.200.000 ευρώ με δύο συμβάσεις Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2023.

• Το υπουργείο Παιδείας έδωσε 3.200.000 ευρώ στην Deloitte για “συντονισμό, παρακολούθηση μελετών για την ωρίμανση του εκάστοτε έργου” και “καταγραφή των αναγκών”.

• Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού προκήρυξε για παροχή συμβουλών διαγωνισμό 487.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023.

• Διαγωνισμός της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συμβουλές και μελέτη περί παρακίνησης ανταμοιβών στις φυλακές αντί 340.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023.

• Διαγωνισμός 496.000 ευρώ από τον ΟΔΙΠΥ του υπουργείου Υγείας τον Φεβρουάριο 2023 για… συμβουλές κι όχι για ουσιαστική ενίσχυση της Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι.

• Γιατί η Οικονομική Εισαγγελία ψάχνει τις σχέσεις της διακυβέρνησης Μακρόν με τις συμβουλευτικές εταιρίες με επιτόπιες έρευνες της Αστυνομίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα