Εντός, εκτός & επί τα αυτά – Μεσοβέζικη απόφαση για τον Πολάκη στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια, αλλά όχι να τεθεί εκτός κόμματος. Το Σάββατο η τελική κρίση της Επιτροπής Δεοντολογίας

Παράταση λίγων ημερών παίρνει στον ΣΥΡΙΖΑ η λύση στο εσωκομματικό «δράμα Πολάκη». Η Εκτελεστική Γραμματεία, ύστερα από μακρά συνεδρίαση -ίδιον των κομμάτων της Αριστεράς…-, αποφάσισε χθες βράδυ ομόφωνα, και αφού είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, τον αποκλεισμό του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια στις προσεχείς εκλογές.

Διαδικαστικώς θα ακολουθήσει αύριο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία θα έχει μπροστά της αποκλειστικά τη συγκεκριμένη, δεσμευτική εισήγηση, ενώ δικαίωμα λόγου θα έχει ο ίδιος ο βουλευτής, ο οποίος μετέχει στο όργανο και μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις του που εξόργισαν την ηγεσία. Θα ακολουθήσει το Σάββατο η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπου παραπέμπεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, στην οποία όλα είναι ανοιχτά.

Ανάλογα με τη στάση του, μπορεί να του επιβληθεί η ποινή της αναστολής της κομματικής ιδιότητας για τουλάχιστον έξι μήνες ή της τελεσίδικης διαγραφής. Αναζητώντας μια μεσοβέζικη λύση, που και το γόητρο του Α. Τσίπρα θα διασώζει, αλλά και το πιστό ακροατήριο του Π. Πολάκη δεν θα απογοητεύει, η ηγεσία του κόμματος δίνει μια τελευταία ευκαιρία στον «παραστρατημένο» κατ’ εξακολούθηση βουλευτή να… ανανήψει με μια δήλωση μετανοίας, στην οποία θα αναγνωρίζει το λάθος του. «Σε αυτές τις εκλογές Πολάκης δεν υπάρχει» ακούστηκε χθες να λέει στην Κουμουνδούρου στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, αφήνοντας όμως την ίδια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια στη μάχη που θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν, τη δεύτερη Κυριακή.

Με αυτά τα δεδομένα, αποκτά ξεχωριστή σημασία η εμφάνιση του Π. Πολάκη στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετέχουν εκεί κινείται γύρω από τις προεδρικές επιθυμίες, ενώ και τα στελέχη της μειοψηφίας έχουν πολλές φορές στο παρελθόν υποστηρίξει ότι «το πρόβλημα στο κόμμα δεν είμαστε εμείς, είναι ο Πολάκης», αν και με δημόσιες δηλώσεις τάσσονται σήμερα κατά της διαγραφής του.

Η ατμόσφαιρα των διαδρόμων, πάντως, χθες στην Κουμουνδούρου δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον άλλοτε χαϊδεμένο του Α. Τσίπρα «αψύ Κρητικό». Στελέχη μάλιστα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ θύμιζαν ότι ο Ανδρέας σε ανάλογες περιπτώσεις «δεν λογάριαζε φιλίες», όταν επρόκειτο να καρατομήσει κάποιο στέλεχος, και προσέθεταν με φανερή ενόχληση: «Αν ο Πολάκης θέλει να εκδικηθεί κάποιον, ας κάνει δικό του κόμμα. Εμείς δεν ερχόμαστε με ρεβανσιστικό σχέδιο στα πράγματα»…

Είναι αξιοσημείωτη πάντως η οργή που έχει κυριεύσει τον Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι ο Πολάκης τού καταστρέφει την ατζέντα της θεσμικής συναίνεσης και της προσχώρησης στο στρατόπεδο των συστημικών δυνάμεων, όπου οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνονται εντός των ορίων μιας αέναης εναλλαγής. Μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση για την Υγεία διεκδίκησε τις δάφνες των αποφάσεων, ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος αποφάσισε την παραπομπή Πολάκη και τον καθαίρεσε από τομεάρχη.

Οπως έσπευσε να διαβεβαιώσει, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί», εξηγώντας ότι το πρόβλημα Πολάκη έγκειται στο γεγονός ότι υποστήριξε μια δική του ατζέντα «με κάποιες προγραμματικές θέσεις που απέχουν από συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένοντας στη λογική αυτή υπογράμμισε: «Να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει δομές αξιοκρατίας, δομές λογοδοσίας.

Η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος δικαίου». Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε, συμμεριζόμενος την κριτική των πολιτικών του αντιπάλων, «δεν λύνονται με προγραφές. Αυτά τα ζητήματα λύνονται με θεσμικές τομές, με ακόμη μεγαλύτερη δημοκρατία και ελευθερία και στη δημοσιογραφία».

Ο Α. Τσίπρας δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την Ενωση Δικαστών και μεγαλοδημοσιογράφους οι οποίοι αδιαφόρησαν μπροστά στην απειλή του Αδωνη Γεωργιάδη, όταν δήλωνε πως θα «γδάρει» την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. «Αυτή η κυβέρνηση έχει χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, αλλά με θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε ο κάθε δημοσιογράφος να μπορεί να ασκεί κριτική όσο θέλει. Εχω τη δυνατότητα να κρίνω την αξιολόγηση των πράξεων που θεωρώ ότι εκθέτουν το κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε σοβαρό κόμμα, έχει όργανα. Εκεί θα κριθούν και θα αποφασιστούν όλα» είπε χαρακτηριστικά. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου προεδρεύει ο Αντώνης Κοτσακάς, μετέχουν ακόμα οι Ρεγγίνα Βάρτζελη, πρώην ιδιαιτέρα του Γ. Παπανδρέου, Ερρίκος Βεντούρας, Χαρίκλεια Γιαννακίδου, Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, Γεώργιος Κακουλάκης, Μιχαήλ Καλογήρου (διευθυντής του γραφείου Τσίπρα), Ζήσης Καπράνος, Κυριακή Κουντούρη, Μάκης Μπαλαούρας, Αμαλία Πορτάλιου, Σταμάτης Σακελλίων, Μιχαήλ Σπουρδαλάκης, Ελένη Σταματάκη και Λίνα Χρήστου.

Ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος επιβάλλει σύσταση, επίπληξη, αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν χρόνο, διαγραφή.


Στη γραμμή του Μαξίμου το ΠΑΣΟΚ

Απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή του Μαξίμου παρουσιάζεται η Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα Πολάκη. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Σπυρόπουλος σχολίασε χθες (ΑΝΤ1): «Θεωρώ ότι ο τρόπος που μιλούσε αλλά και τα θέματα τα οποία έθιγε ήταν σε απόλυτη γραμμή με τον κ. Τσίπρα και τις βασικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πολάκης συνεχίζει αυτή τη ρητορική εδώ και χρόνια, όχι μόνο με την ανοχή αλλά και την υιοθέτηση των απόψεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα». Δεν παρέλειψε δε, όπως πράττει και η Ν.Δ., να στοχοποιήσει τώρα τον Νίκο Παππά, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον κρατά στα ψηφοδέλτιά του παρότι καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη.

Δείτε επίσης: Βαθιά διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, μαίνεται ο εσωτερικός πόλεμος στις οργανώσεις μελών και στο διαδίκτυο

Δείτε επίσης: Ν.Δ.: Κάνουν τα πάντα για να αξιοποιήσουν το «δώρο»

Δείτε επίσης: Ο Βενιζέλος αυτόκλητος συμβουλάτορας του Τσίπρα

Δείτε επίσης: «Οχι» Βαρουφάκη σε μετεγγραφή του Πολάκη

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα