«Μήνα του μέλιτος» ζουν οι Δένδιας και Τσαβούσογλου!

Οι δύο άνδρες μίλησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στις Βρυξέλλες

Με τις εκλογές της 14ης Μαΐου να πλησιάζουν και την τουρκική κυβέρνηση να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα εσωτερικά ζητήματα που ταλανίζουν τον «σουλτάνο», οι ελληνοτουρκικές εντάσεις φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν χθες, στο περιθώριο της Διάσκεψης Διεθνών Δωρητών στις Βρυξέλλες για τις σεισμόπληκτες Τουρκία και Συρία. Οι δυο ισχυροί άνδρες μίλησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, δείχνοντας πως οι εντάσεις ανήκουν στο παρελθόν.

Αυτό αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις των Δένδια και Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους, καθώς οι δυο υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι η Αγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα, από την πλευρά της, θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)!

Στη συνομιλία τους οι δυο υπουργοί Εξωτερικών στάθηκαν στο γεγονός πως η ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο χωρών έχει αλλάξει. Ο Δένδιας ευχαρίστησε εκ νέου τον Τσαβούσογλου για το τηλεφώνημά του μετά το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τον Τούρκο ομόλογό του να του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του τόσο για το τηλεφώνημα όσο και για την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

«Εποικοδομητική»

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ν. Δένδιας ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου τα εξής: «Ολοκληρώσαμε μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία με τον φίλο μου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν από τη Σύνοδο Διεθνών Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που με κάλεσε μετά την τραγωδία στα Τέμπη για να απευθύνει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει βοήθεια, αν αυτή χρειαζόταν. Επίσης, τον ευχαρίστησα για τον Ελληνα φυλακισμένο στις τουρκικές φυλακές, που η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα για την κηδεία του γιου του, ο οποίος σκοτώθηκε στα Τέμπη. Επίσης, ο Μεβλούτ ανακοίνωσε το σημαντικό γεγονός πως η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακόμα, τον ενημέρωσα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εξαίροντας τη στάση της Αθήνας στη κρίση των σεισμών και αναφέροντας πως πλέον υπάρχει εμπιστοσύνη. Το ερώτημα που πλέον απασχολεί το υπουργείο Εξωτερικών και τους έμπειρους διπλωμάτες είναι κατά πόσο αυτή η αποκλιμάκωση της έντασης είναι τακτική επιλογή της Αγκυρας ή στρατηγική κίνηση που σχετίζεται με ευρύτερες αναθεωρήσεις στην τουρκική υψηλή στρατηγική.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα