Πραξικόπημα Κεραμέως με «περίεργη» τροπολογία για τις εκλογές πρυτάνεων

Προκλητική υπουργική απόφαση λίγο πριν κλείσει η βουλή για Πάσχα

«Πυρ ομαδόν» κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προκάλεσε η απόφασή της να καταθέσει τροπολογία κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής -ξημερώματα Τρίτης (01.30)- σχετικά με τις πρυτανικές εκλογές και ένα μόλις 24ωρο προτού κλείσει η Βουλή για το Πάσχα. Κίνηση που, αν μη τι άλλο, φανερώνει πανικό, αν όχι προχειρότητα, απέναντι σε εξελίξεις που η ίδια η κυρία Κεραμέως προκάλεσε, αφού, μετά τις μεθοδεύσεις για την επιλογή «ημετέρων» μέσω συνέντευξης για τα πόστα των διευθυντών σχολικών μονάδων, τώρα επεμβαίνει για την αλλαγή εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ.

Πριν από έναν μήνα ψηφίστηκε σχετική τροπολογία, που υποτίθεται ότι θα έλυνε το θέμα. Πρόχειρα, την τελευταία στιγμή, πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ φέρνει μια νέα τροπολογία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το χάος που η ίδια προκάλεσε για έναν νόμο ο οποίος ήδη εξετάζεται για τη συνταγματικότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η τροπολογία έρχεται να διορθώσει το σφάλμα που η ίδια διέπραξε, μη προβλέποντας διέξοδο σε περιπτώσεις ισοψηφίας ανάμεσα στα 6 εσωτερικά μέλη των συμβουλίων όταν ψηφίζουν για την επιλογή των 5 εξωτερικών μελών, με αποτέλεσμα να προκύψει αδιέξοδο σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα (Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας), στα οποία τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης εδώ και μήνες δεν μπορούσαν να εκλέξουν τα εξωτερικά μέλη, να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία και να πρέπει να ξαναγίνει.

Ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης με δήλωσή του στηλιτεύει «τη νομοθετική ασχετοσύνη της κυρίας Κεραμέως και της κυβέρνησης της Ν.Δ., που μ’ αυτή την (ν)τροπολογία, με τρόπο αυθαίρετο και πιθανότατα αντισυνταγματικό, τροποποιεί ουσιωδώς και στον πυρήνα του τον νόμο της και μεταφέρει τελικά την αρμοδιότητα για την εκλογή των εξωτερικών μελών στη… Σύγκλητο. Δηλαδή, σ’ ένα όργανο έμμεσα ορισμένο κι όχι εκλεγμένο απευθείας από τους πανεπιστημιακούς», ζητώντας την απόσυρσή της τροπολογίας της «ντροπής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Παράλληλα, η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Χαρά Κεφαλίδου, αναφερόμενη στη νέα τροπολογία, μιλά για «την απογοητευτική εικόνα των συνεχόμενων τροπολογιών για το θέμα της διοίκησης των πανεπιστημίων», υπογραμμίζοντας την «προχειρότητα των νομοθετημάτων Κεραμέως και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», που οδηγεί τα πανεπιστήμια σε ακυβερνησία, «ενώ έρχεται να προστεθεί στα σωρευμένα προβλήματά τους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα