Το αφεντικό τρελάθηκε: Ο Μητσοτάκης τάζει μέσο μισθό 1.500 ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια!

Ρεσιτάλ παροχολογίας από τον Μητσοτάκη!

Με βασικές δεσμεύσεις την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, την αύξηση των συντάξεων και την περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών, ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη νέα τετραετία.

Τα θέματα αυτά βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραμμή των υποσχέσεων του κ. Μητσοτάκη, αφού είναι εκείνα που φέρνουν ψήφους, παρότι, ενώ τα είχε υποσχεθεί και το 2019 και σήμερα επαίρεται ότι τα υλοποίησε, η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε ότι και οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,5% και η συνολική φορολογική επιβάρυνση κυρίως για έγγαμους με δύο παιδιά αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ακόμα μία τετραετία για να ολοκληρώσει, όπως είπε, το έργο του, τονίζοντας: «Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Είναι τα θεμέλια που βάλαμε την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μία τετραετία».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις «πέντε Ελλάδες», περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητές του για την επόμενη τετραετία σε πέντε άξονες – ταυτότητες ενώ η κεντρική προεκλογική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών: στόχος, 25% αύξηση στην επόμενη τετραετία, ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ από 1.170, νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3%-4% την 1/1/24, αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/24 με νέο ενιαίο μισθολόγιο. Ορισε ως πρώτο άξονα την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων.

Οπως είπε, η ανάπτυξη ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης στην τετραετία 2019-2023 «και το αναπτυξιακό άλμα που μπορέσαμε και πετύχαμε μας επέτρεψε να στηρίξουμε την κοινωνία, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι όρος απαράβατος για να μη φτάσουμε ποτέ ξανά στο φάσμα της χρεοκοπίας» και ότι «πετύχαμε ανάπτυξη όχι με δανεικά, αλλά με επενδύσεις».

Κάνοντας κι έναν απολογισμό, είπε ότι «μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35% και όχι κατά 30% που είχαμε πει, μειώσαμε φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι στην κρίση, στον Covid, ξοδεύαμε περισσότερα, ενώ η χώρα κατάφερε το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, μίλησε για τη Μicrosoft, ότι ήταν η πρώτη που «μας πίστεψε και άνοιξε τον δρόμο», και τη Pfizer, που «έχει δημιουργήσει παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και πολύ σύντομα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους 1.000 εργαζομένους».

Εξηρε τη λειτουργία των ναυπηγείων της Σύρου, λέγοντας ότι πλέον εργάζονται 600 άνθρωποι και άλλοι 600 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ λύθηκε και ο γόρδιος δεσμός των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, που έχει περάσει πλέον στα χέρια ιδιώτη.

Μέσα στον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα γίνουν πάνω από 700 προσλήψεις. Είπε ακόμα για την τετραετία που φεύγει:

• «Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε. Είχαμε δεσμευτεί για αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεπεράσαμε αυτή μας τη δέσμευση. Σκοπός μας είναι να φτάσει τα 950 ευρώ τουλάχιστον στο τέλος της τετραετίας».

• «Ο τουρισμός πέρασε πρωτοφανή δοκιμασία στην πανδημία. Με συντονισμένες κινήσεις στηρίξαμε τον κλάδο του τουρισμού και αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Το 2022 είναι χρονιά με ρεκόρ εσόδων από τις βασικές μας αγορές και το 2023 αναμένεται ακόμη καλύτερο».

• «Σε όλη την επικράτεια αυτή την ώρα εξελίσσονται έργα 22,5 δισ. ευρώ, ενώ 14 δισ. έργα δημοπρατήθηκαν από το 2019 έως το 2023».

• Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. «Είμαστε χώρα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βαλκανικής».


Οι εξαγγελίες για Υγεία και Παιδεία

Η Υγεία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους οι επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν αρνητικές στην τετραετία που φεύγει. Η διαχείριση της πανδημίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας, ενώ η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είχε καταστήσει τα νοσοκομεία αδύναμα να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Για τη νέα τετραετία ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους και, μεταξύ άλλων, εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.

Στον τομέα «κοινωνική Ελλάδα» το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει και τη δημόσια Παιδεία, με αιχμή του δόρατος τη διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30, την επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα και τη δημιουργία 150 Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων έως το 2027.

Φύλαξη συνόρων

Στον τομέα της «Ισχυρής Ελλάδας» το πρόγραμμα της Ν.Δ. θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα τη φύλαξη των συνόρων με την επέκταση του φράχτη στην περιοχή του Εβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ.). Προβλέπει ακόμα: την αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα, τον σχεδιασμό της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος με πρόσληψη 500 νέων στελεχών, την προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5+2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας, την αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών, την απόκτηση 24 αεροσκαφών τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγατών Belharra, την αναβάθμιση 83 αεροσκαφών F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, η αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και η απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα