Ντιμπέιτ: Πρόβα συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ!

Ανοστη η τηλεμαχία! Ο Ανδρουλάκης απέφυγε τέσσερις φορές να βάλει στο κάδρο των υποκλοπών τον πρωθυπουργό

Κι όμως γίναμε σοφότεροι από την άνοστη τηλεμαχία των αρχηγών των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων. Είδαμε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την πρόβα της συγκυβέρνησης μεταξύ της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι δημοσιογράφοι έδωσαν τέσσερις φορές την ευκαιρία στον κ. Ανδρουλάκη να κατονομάσει τον υπεύθυνο για την παράνομη παρακολούθησή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τέσσερις φορές αρνήθηκε να βάλει στο κάδρο των υπευθύνων τον πρωθυπουργό.

Επέμεινε και στις τέσσερις ερωτήσεις είτε να μην απαντήσει είτε να αρκεστεί στην απαρίθμηση ως υπευθύνων όσους βρίσκονταν στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όχι τον ίδιο: «Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους που στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε με τις απαντήσεις του στο θέμα της παράνομης παρακολούθησής του ότι δεν έχει την ευθύνη ο πρωθυπουργός. Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και επέλεξε, όταν αυτή ξαναγύρισε στο γήπεδο, να ανταλλάσσει πάσες με τον κ. Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να προπονηθούν για την επομένη των εκλογών. Ο πρωθυπουργός πήρε την πάσα Ανδρουλάκη για την ελληνική Δικαιοσύνη και εξεδήλωσε τη χαρά του για αυτό. Από την άλλη πλευρά ο κ. Ανδρουλάκης χάρηκε με την απάντηση του πρωθυπουργού ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας και ότι κακώς και παρανόμως έπεσε θύμα παρακολούθησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη στάση του απέναντι στον κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά έδωσε την απάντηση και σε όλους αυτούς οι οποίοι ρωτούν μετ’ επιτάσεως πώς είναι δυνατόν το θύμα της παρακολούθησης να συνεργαστεί με τον ωτακουστή του. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τι συνέβαινε, στο διπλανό του γραφείο, από τον διευθυντή του και ανιψιό του, οπότε η συνεργασία μεταξύ τους είναι πολύ φυσιολογική.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, ενώ ξεκαθάρισε ότι κακώς και παρανόμως παρακολουθήθηκε ο Ανδρουλάκης, εντούτοις δεν έδωσε απαντήσεις στο γεγονός ότι το ίδιο παρακρατικό σύστημα παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, υπουργούς, βουλευτές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Σύγκλιση απόψεων μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη είχαμε και στην περίπτωση της ΔΕΗ, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει και να μην επανέλθει το 51% στο Δημόσιο. Από την απάντησή του πάντως προκύπτει και η άγνοια του Ανδρουλάκη για την υπόθεση.

Από τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε τη χειρότερη παρουσία, καθώς ήταν εμφανές το άγχος και η προσπάθειά του να μην υποπέσει σε λάθος ακόμη και στο ασφυκτικά προστατευμένο περιβάλλον του ντιμπέιτ.

O κ. Τσίπρας προσπάθησε να σηκώσει τους τόνους, ένιωσε την ανάγκη αρκετές φορές να απαντήσει στους υπόλοιπους αρχηγούς, αλλά ήταν εμφανής και η αγωνία του να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την εμφάνιση στο ντιμπέιτ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. άφησε ερωτήσεις αναπάντητες, όπως η ερώτηση αν αισθάνεται υπόλογος απέναντι στους συνταξιούχους, που επί θητείας του ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ και τα γύρισε όσον αφορά τον φράχτη στον Εβρο, που πλέον θεωρεί ότι προσφέρει και δεν θα τον γκρεμίσει, αλλά, αν κριθεί αναγκαίο, θα τον επεκτείνει.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με την εμφάνισή του στην τηλεμαχία απέδειξε ότι δεν έχει καλή σχέση με τα όρια, καθώς ήταν συνεχώς εκτός χρόνου και παρουσίασε για μια ακόμη φορά τις εμμονές του.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένος και επικοινωνιακά εύστοχος από όλους τους υπόλοιπους, κέρδισε με τις απαντήσεις του το κοινό στο οποίο απευθύνεται και ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο «Turkaegean».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ασαφής και αόριστος στις απαντήσεις του και στη χθεσινή τηλεμαχία υπέστη «βατερλό», ειδικά όταν ρωτήθηκε για το αν οι Τούρκοι μας πάρουν βραχονησίδα. Εκεί απάντησε ότι θα πάρει τηλέφωνο… ξένους ηγέτες.

Μητσοτάκης: Απέφυγε να απαντήσει για τις επισυνδέσεις

O Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο του, καθώς αναγκάστηκε πολλές φορές να απολογηθεί, παραδεχόμενος ότι έκανε λάθη, ενώ όλα τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας (Υγεία, Παιδεία, υποδομές κ.ά.) τα παρέπεμψε στη νέα τετραετία, λες και δεν κυβερνά από το 2019!

Η πιο δύσκολη στιγμή του ήταν όταν ρωτήθηκε για τις υποκλοπές, καθώς αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, παρότι, όπως είπε, είναι μια σκιά που τον βαραίνει και φυσικά δεν απάντησε στην ερώτηση γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και την ηγεσία του στρατού. «Οι εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης» είπε.

Σε δύσκολη θέση ήρθε και για τα Τέμπη: «Υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις, τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά» τόνισε. Αμήχανος και στην ερώτηση για την ακρίβεια. Παραδέχτηκε ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει ανάλογα με την πτώση του πληθωρισμού και πρόταξε ως αντιστάθμισμα την υπόσχεσή του για αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού.

Για το μέλλον παρέπεμψε και την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, και κόντρα στην πραγματικότητα της διάλυσής του τόνισε: «Το ΕΣΥ στην πανδημία έμεινε όρθιο». Για τα εθνικά θέματα είπε: «Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, ενισχύσαμε τα σύνορά μας, ενισχύσαμε τις Ενοπλες Δυνάμεις».

Τσίπρας: Τα γύρισε για τον φράχτη στον Εβρο

Την ομολογία του Κ. Μητσοτάκη ότι οι εξηγήσεις που έδωσε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη «δεν ήταν επαρκείς» αξιοποίησε ο Α. Τσίπρας λέγοντας: «Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο, αν είναι πράγματι εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα, τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να εξηγήσει γιατί νομοθέτησε 22 μειώσεις συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου και γιατί τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν αγρίως τους συνταξιούχους. Επανέλαβε ότι θα τηρήσει τις αμυντικές συμφωνίες, αλλά σημείωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο ύστερα από προμήθειες 15 δισ. € η χώρα να μην έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι ο φράχτης στον Εβρο είναι απαραίτητος, αλλά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.

Με ικανοποίηση άκουσε τον γραμματέα του ΚΚΕ να αναγνωρίζει ότι «δεν είναι όλοι το ίδιο», έστω κι αν εκείνος συμπλήρωσε ότι «η προοδευτική διακυβέρνηση Τσίπρα είναι μούφα».

Υποστήριξε ότι το πρόγραμμά του είναι κοστολογημένο και προβλέπει αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών, και προειδοποίησε ότι αν εκλεγεί ξανά ο Κ. Μητσοτάκης, «θα εξαφανιστεί η μεσαία τάξη». Αναγνώρισε ότι έκανε λάθη και ζήτησε την ευκαιρία να κυβερνήσει «για πρώτη φορά» με το πρόγραμμά του σε συνεργασία με το τρίτο κόμμα.

Ανδρουλάκης: Μίλησε για αξιοκρατία και οικονομία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρκέστηκε να επιστρέψει την έμμεση συγγνώμη του Κ. Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις, κρίνοντας ότι «δεν φθάνει», ενώ ζήτησε «να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη φυλακή». Οπως είπε, εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα, το οποίο φρόντισε να καλύψει το παρακράτος.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζοντας τον διμέτωπο, πρόσθεσε συμψηφιστικά ότι και ο στενότερος συνεργάτης του Α. Τσίπρα καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο, «χωρίς να υπάρχει και εκεί θέμα». Νωρίτερα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά ζήτησε την εμπλοκή του ευρωστρατού στη φύλαξη των συνόρων και υπογράμμισε ότι η γραμμή για «Πρέσπες του Αιγαίου» θολώνει την εθνική γραμμή. Σημείωσε ότι το πρόγραμμά του κοστίζει 1,1 δισ. ευρώ και δίνει έμφαση στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και 30% «κούρεμα» κεφαλαίου, νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους και δημιουργία αποθέματος 150.000 κατοικιών για νέα ζευγάρια.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. υπογράμμισε ότι «παρά την κινδυνολογία περί ακυβερνησίας, θα έχουμε κυβέρνηση, όπως συμβαίνει πάντα, αλλά το θέμα είναι ποια θα είναι αυτή». Προσωπική του πυξίδα, όπως τόνισε στο τέλος, είναι η εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, αλλά και ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, με δημόσια Παιδεία και Υγεία, το οποίο δεν θα στηρίζεται στο real estate.

Κουτσούμπας: Πόρτα στην προοδευτική διακυβέρνηση

Διμέτωπη κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, σημειώνοντας ωστόσο πως ο ίδιος ουδέποτε εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο κόμματα είναι ίδια. Η αναφορά αυτή χαιρετίστηκε στη συνέχεια από τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έσπευσε να διευκρινίσει, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε «προοδευτική διακυβέρνηση» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πως «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη, με αυτή την προοδευτική κυβέρνηση μούφα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απέκλεισε εκ νέου κατηγορηματικά όχι μόνο το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας την επαύριο της κάλπης, αλλά και παροχής ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση, εκτιμώντας πως τα τρία μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν την επομένη της κάλπης και πως «άλλες επιταγές» οδηγούν σε ταλαιπωρία, δηλαδή σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα στην κριτική για τα οικονομικά του Περισσού και την άρνησή του να δώσει τη λίστα όλων όσοι στηρίζουν οικονομικά το κόμμα, κάνοντας λόγο για παραφιλολογία, ενώ αποκάλυψε ότι ο αδερφός της μητέρας του εκτελέστηκε επειδή πήρε κουπόνια του ΚΚΕ.

Βελόπουλος: Ετοιμόλογος και εύστοχος επικοινωνιακά

Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Βελόπουλος, αφήνοντας αιχμές περί αποστασιών και δηλώνοντας «συνεργασία δεν κάνουμε με όσους συζητούν για θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με τη στάση που τήρησε την τελευταία τετραετία στα εθνικά ζητήματα, ξεκαθαρίζοντας πως, εάν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα άλλαζε αμέσως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σφοδρές επικρίσεις επιφύλασσε στην κυβέρνηση και όσον αφορά το «Turkaegean», ενώ απάντησε και στην κριτική που δέχεται περί φιλορωσικής στάσης, σημειώνοντας «δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπατα σήμερα». Οσον αφορά την οικονομία και τις έντονες συζητήσεις των τελευταίων ημερών περί εναλλακτικών νομισμάτων και σχεδίων σε ενδεχόμενη κρίση, ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε πως κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b, σε περίπτωση που βγει από την ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ερωτηθείς για τη στάση του κόμματός του αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία για το μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη σχολίασε πως δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο σε όποιον θέλει να κατέβει, εκτιμώντας πως αυτό είναι κάτι που μόνο ο λαός το αποφασίζει.

Βαρουφάκης: Αμετανόητος για το σχέδιο «Δήμητρα»

Ούτε μισό βήμα πίσω από το περιβόητο σχέδιο «Δήμητρα» δεν έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έσπευσε σε κάθε περίπτωση να διευκρινίσει ότι αυτή η πρόταση δεν αφορά νόμισμα, αλλά παράλληλο σύστημα πληρωμών εκτός τραπεζών, προβλέποντας πως αυτό θα είναι το μέλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χαρακτήρισε λάθος την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, εξηγώντας πάντως πως δεν προτείνει την έξοδο από αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα επιφέρει μεγάλο κόστος για τη χώρα.

Οσο για τα περί παράλληλου νομίσματος, έδειξε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι τον ίδιο ως εμπνευστή αυτής της ιδέας. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης, ερωτηθείς για τα λάθη που έκανε το παρελθόν, απέφυγε να κάνει αυτοκριτική, αλλά επέλεξε να εγκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή «δείλιασε», όπως είπε, και δεν προχώρησε σε εξεταστική επιτροπή για το τι συνέβη το 2015.

Κατά τα λοιπά, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε εκ νέου τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αρνήθηκαν να συζητήσουν προεκλογικά με το κόμμα του, εκτιμώντας πως η χώρα βρίσκεται στο 4ο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και πως η επόμενη συγκυβέρνηση «που θα μαγειρέψουν τα τρία κόμματα θα έχει στόχο τη λιτότητα».


Δείτε επίσης: Παρελειπόμενα του ντιμπέιτ: Χαμογελαστοί και με χιούμορ οι πολιτικοί αρχηγοί

Δείτε επίσης: «Εγκλωβισμένοι» οι δημοσιογράφοι

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα