Ο ύστατος ελιγμός του Τσίπρα!

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες βράδυ το πρόγραμμά του, σε μια τελευταία προσπάθεια (μετά τη συντριβή της 21ης Μαΐου) να μεταθέσει τον εκλογικό ανταγωνισμό σε ένα ευνοϊκότερο πεδίο

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος διακυβέρνησης παρουσίασε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια ύστατη προσπάθεια να μεταθέσει τον εκλογικό ανταγωνισμό σε ένα ευνοϊκότερο, όπως εκτιμά, πεδίο.

Το πρόγραμμά του έχει τίτλο «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Ολους» και συνοπτικά περιλαμβάνει:

• Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

• Ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης.

• Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και το δικαίωμα στην εργασία.

• Δημιουργία ενός νέου και ισχυρού ΕΣΥ.

• Ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.

• Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους, με ισχυρή κοινωνική προστασία.

• Σχέδιο για την εγγύηση στο δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται μεταξύ άλλων για την ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την παραμονή του νερού υπό δημόσιο έλεγχο, ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με μέριμνα στη χρηματοδότηση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και για την ενίσχυση ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία και να ασκεί πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον.

Για την ενίσχυση των εισοδημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, ξεπάγωμα στις τριετίες, αύξηση κατά 10% στους μισθούς στον δημόσιο τομέα και ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Προβλέπει δε επαναφορά για τη 13η σύνταξη του 2019 – πλήρη για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια, καταβολή στους συνταξιούχους όλων των αναδρομικών που δικαιούνται σε τρεις ετήσιες δόσεις, ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Στο «κοινό» της μεσαίας τάξης ο Τσίπρας προτείνει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζομένους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ρύθμιση χρεών των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εισηγείται μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μηδενικό ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές), και παράλληλα κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση στο κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 στα 10 ευρώ.

Από την άμεση φορολόγηση στα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιριών και των διυλιστηρίων ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα συγκεντρώσει 5,5 δισ. ευρώ για κοινωνική ευημερία και σημειώνει ότι θα μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε.

Στην Υγεία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα, μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας -επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό- και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης. Υπόσχεται ακόμα κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και επίδομα μητέρας σε 900.000 γυναίκες.


Οι… πανελίστες της εκδήλωσης

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοξενήθηκε στη Ρεματιά Χαλανδρίου, τον πρόεδρο του κόμματος στο τραπέζι των ομιλητών πλαισίωναν η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου, ο -ραγδαία ανερχόμενος στην κομματική επετηρίδα- εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ενα από τα κρισιμότερα προβλήματα που φρόντισαν να αναδείξουν στις τοποθετήσεις τους ήταν η αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου της Ν.Δ. με ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με υποχρεωτικότητα για τους πιστωτές και προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.


Αυτοκριτική για τις παραφωνίες

Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή χθες βράδυ στο Χαλάνδρι. Με ικανοποίηση, στενοί συνεργάτες του προέδρου σημείωναν ότι ο κόσμος που προσήλθε ήταν από την περιοχή και έφτασε με διάθεση να ακούσει. «Οι ανάγκες μας δεν είναι “ντεμοντέ”, όπως είπε ο Α. Γεωργιάδης» έλεγαν αρκετοί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα» πρόσθεταν. Για τον κόσμο της κομματικής βάσης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, με στιβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών, όπως αναγνώριζαν, πυροδότησαν ένα κλίμα ελαφρότητας και ασύντακτης ομάδας, κι όλα αυτά απέναντι σε ένα εχθρικό μιντιακό περιβάλλον.

Οπως σχολίαζαν, άστοχες δηλώσεις υπήρξαν σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας – η φθορά δεν είναι αποτέλεσμα της στιγμής. Πολλοί από αυτούς έλεγαν ότι το «σύστημα Μητσοτάκη και των παραγόντων που τον στηρίζουν επιδιώκει την αποστρατεία του Τσίπρα, αλλά δεν θα τους κάνει τη χάρη».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα