Στον αέρα το debate, δεν συμφωνούν τα κόμματα σε νέα ημερομηνία

Η χθεσινή συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή κατέληξε σε αδιέξοδο

Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών βαίνει προς οριστική ματαίωση, μια και τα κόμματα δεν συμφωνούν σε νέα ημερομηνία. Χθες το πρωί, όπως αναμενόταν, η Διακομματική Επιτροπή μετά το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αποφάσισε την αναβολή του προγραμματισμένου για χθες το βράδυ debate των πολιτικών αρχηγών.

Ωστόσο, η συζήτηση που ακολούθησε για τον ορισμό νέας ημερομηνίας κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού τα κόμματα διαφώνησαν.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης δήλωσε ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι πρέπει να αναβληθεί το debate, πλην της Ελληνικής Λύσης. Οπως είπε, στη συζήτηση που έγινε η Ν.Δ. πρότεινε σαν εναλλακτική το Σάββατο, αλλά διαφώνησαν τα άλλα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) και πρότειναν την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης δεν είχε πρόβλημα για καμία από τις δύο ημέρες.

Οπως εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης, είναι πολύ δύσκολο να γίνει από Δευτέρα και οι μόνες ελαστικές ημερομηνίες για τα κόμματα είναι το Σάββατο και η Κυριακή. Οπως είπε, αν αλλάξουν τα δεδομένα θα ενημερωθεί η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε το debate να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, διότι για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί η διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λύση δεν βρέθηκε, γιατί εντός της επόμενης εβδομάδας δεν υπήρχε διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή του, καθώς οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν προγραμματίσει περιοδείες και συνεντεύξεις. Αν δεν υπάρξει κάποια συμβιβαστική πρόταση της τελευταίας στιγμής, δεν θα γίνει το debate. Πάντως, σε περίπτωση που βρεθεί λύση, θα προστεθεί στη θεματολογία νέα κατηγορία που θα αφορά το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Την πρόταση την έκανε η Ν.Δ. και έγινε αποδεκτή από τα άλλα κόμματα. Η μη εξεύρεση ημερομηνίας προκάλεσε αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εξέφρασε με δήλωσή του την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. δεν ήθελε να γίνει το debate και έψαχνε προφάσεις, «γιατί δεν θέλουν να κατατεθούν τα προγράμματά τους». «Για το debate που δεν ήθελε η Ν.Δ. να γίνει, λέμε το αυτονόητο που είπε ο κ. Σκέρτσος προκλητικά και προσβλητικά για τη δημοκρατία: “Εσείς τα μικρά κόμματα θέλετε να γίνει το debate”» είπε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι αλαζόνες, αυτοί οι κυρίαρχοι των media, οι κυρίαρχοι του λόγου των καναλιών, δεν θέλουν να γίνει το debate.

Ντρεπόμαστε πραγματικά γι’ αυτούς. Τους βλέπει η ντροπή και ντρέπεται, διότι, ενώ δεν ήθελαν να κάνουν το debate, έψαχναν προφάσεις. Τις βρήκαν. Βρήκαν και δικαιολογίες. Ο ελληνικός λαός πρέπει στις 25 Ιουνίου να τους τιμωρήσει όλους. Γιατί; Γιατί δεν θέλουν να κατατεθούν τα προγράμματά τους, γιατί δεν έχουν πρόγραμμα. Γιατί πολύ απλά έχουν τα μέσα ενημέρωσης μαζί τους».

Την αντίθεσή της στην αναβολή του debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών διατύπωσε η Ελενα Ακρίτα σε ανάρτησή της στο facebook, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με την αναβολή. «Το τριήμερο πένθος ήταν το πρόσχημα για να αναβληθεί το debate. Μια πολιτική αναμέτρηση δεν είναι γλέντι και χαρά, νταούλια και βιολιά, και δεν είχε κανέναν λόγο να αναβληθεί. Εκτός αν κάποιοι φοβούνται κάτι. Κάποια αποκάλυψη ή καταγγελία και χρειάζονται περισσότερο χρόνο να το διαχειριστούν επικοινωνιακά. Αλλιώς ποτέ και πουθενά ένα εθνικό πένθος δεν αποκλείει ένα προεκλογικό, πολιτικό debate» έγραψε χαρακτηριστικά.


Τι είχε συμφωνηθεί για την τηλεμαχία των πέντε

Μπορεί το πρώτο debate να μη μας είχε κάνει… σοφότερους, ωστόσο όλοι ανέμεναν με ενδιαφέρον τη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών, λόγω της αλλαγής συσχετισμών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Aυτό που είχε συμφωνηθεί στη Διακομματική Επιτροπή, που είχε πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία της υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού, ήταν να γινόταν μια τηλεμαχία μεταξύ των πέντε, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε μέχρι τέλους να γίνουν δύο debates, ένα μεταξύ όλων των αρχηγών και ένα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα