Οι ΗΠΑ απέτρεψαν κατάληψη ελληνικού τάνκερ από το Ιράν

Νέο ρεσάλτο, με στόχο την κατάληψη δύο δεξαμενόπλοιων (το ένα, σούπερ τάνκερ, υπό σημαία Μπαχαμών, ελληνικών συμφερόντων) επιχείρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν!

Τη νέα απόπειρα στα Στενά του Ορμούζ, στον Κόλπο του Ομάν, απέτρεψε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, όπως ανέφερε το Reuters. Η πετρελαϊκή εταιρία Chevron ανακοίνωσε ότι το ένα περιστατικό αφορούσε το «Richmond Voyager», ένα πολύ μεγάλο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού με σημαία Μπαχαμών, που διαχειρίζεται η ίδια, προσθέτοντας ότι το πλήρωμά του είναι ασφαλές. Το πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη, ανέπτυξε ταχύτητα και άλλαξε πορεία, όταν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, ανέφερε από την πλευρά της η ασφαλιστική Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.

Κατά το Reuters, ακολούθησε και δεύτερο περιστατικό, 28 μίλια βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Ομάν Μουσκάτ, με πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού να πυροβολεί εναντίον άλλου τάνκερ, επιχειρώντας να το καταλάβει, αλλά τα πυρά κατά του δεύτερου σκάφους (δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του) δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές. Τα ιρανικά πλοία υποχώρησαν μετά την «απάντηση» του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ (δεν διευκρινίστηκε ο τρόπος που έδρασαν οι Αμερικανοί) και τα δύο τάνκερ συνέχισαν τα ταξίδια τους.

Από το 2019 έχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας στα στρατηγικής σημασίας για τη ροή του πετρελαίου ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Κατά το πρακτορείο Bloomberg, μόνο φέτος το Ιράν έχει καταφέρει να κουρσέψει τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια τάνκερ στα Στενά, επικαλούμενο παρατυπίες στα έγγραφα των πλοίων ή δήθεν θέματα δικαιοδοσίας. Μετά την τελευταία αρπαγή πλοίου, τον Μάρτιο, ΗΠΑ και Ιράν είχαν προχωρήσει σε συνεννοήσεις, που περιλάμβαναν συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων και απελευθέρωση ιρανικών κονδυλίων που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα