Παγωμάρα στη Ν.Δ. μετά το σήμα για υποχωρήσεις στον Ερντογάν!

Οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη να κινηθεί με συνταγή… Σκοπίων ξυπνούν άσχημες μνήμες σε πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές, που βλέπουν πλέον με ανησυχία όσα ετοιμάζονται στα Ελληνοτουρκικά

Παγωμάρα επικρατεί στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αναφορά του πρωθυπουργού σε υποχωρήσεις, στον βωμό της συμφωνίας με την Αγκυρα. Οι παραλληλισμοί με τον Αλέξη Τσίπρα και όσα έλεγε για τις Πρέσπες ξύπνησαν άσχημες αναμνήσεις σε πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές, που πλέον βλέπουν με ανησυχία τον ελληνοτουρκικό διάλογο να εξελίσσεται πίσω από κλειστές πόρτες και τους ίδιους να μένουν στο σκοτάδι.

Τα πράγματα μάλιστα έγιναν χθες το απόγευμα ακόμα χειρότερα, καθώς το Anadolu μετέδωσε την πληροφορία πως ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα των μουφτήδων και της Δυτικής Θράκης στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως θα θέσει το ζήτημα του τουρκικού προξενείου στον Τούρκο πρόεδρο.

Μεγαλύτερο ρήγμα

Οι περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές, που δεν έχουν ακόμα ταυτιστεί με το ιδεολόγημα Μακρόν, το οποίο επιφυλάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Νέα Δημοκρατία, εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στην μπλόφα του πρωθυπουργού, ώστε να εξευμενίσει την Αγκυρα και να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, που θέλουν να υπάρξει ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να φέρει μια συμφωνία με υποχωρήσεις έναντι της Αγκυρας. Ξέρει πως κάτι τέτοιο μπορεί και να μην περάσει» είπε χαρακτηριστικά «γαλάζιος» βουλευτής στη «δημοκρατία».

Το ενδεχόμενο όμως συμβιβασμού με την Αγκυρα θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία ήδη καιροφυλακτούν τρεις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. «Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινηθεί με συνταγή… Σκοπίων και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, τότε θα δημιουργήσουμε ακόμα μεγαλύτερο χάσμα με τη δεξιά δεξαμενή ψηφοφόρων» είπε έτερος «γαλάζιος» βουλευτής.

Και ενώ η «γαλάζια» παράταξη βράζει, όλοι αναμένουν να δουν αν ο -πάντα λαλίστατος- Αντώνης Σαμαράς θα διαφοροποιηθεί από την απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εθνική γραμμή. Θα δεχθεί, άραγε, ο Μεσσήνιος πολιτικός τον διάλογο, αλλά και τον συμβιβασμό με τον Τούρκο… πειρατή ή θα σωπάσει για να μη διαταράξει τις ισορροπίες;

Ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται να έχει και η στάση του νηφάλιου Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπορεί να μην είναι πια στη Βουλή, άλλα έχει αποδείξει πως στις κρίσιμες στιγμές παίρνει πάντα θέση.

Βαρύ κλίμα

Και ενώ το κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας είναι βαρύ, καθώς βλέπουν το κόμμα να προσχωρεί στις θεωρίες του ΕΛΙΑΜΕΠ και στη λογική Σημίτη, δύο «γαλάζιοι» βουλευτές βγήκαν χθες δημόσια για να υπερασπιστούν τον πρωθυπουργό και να σπάσουν τον πάγο. Ο ένας, μάλιστα, εξ αυτών ήταν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος ερμήνευσε την εθνική γραμμή κατά τρόπο που δικαιολογεί τον πρωθυπουργό. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να δικαιολογήσει τις υποχωρήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, υιοθετώντας την ατζέντα Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος το αγαπημένο πολιτικό τέκνο της οικογένειας Μητσοτάκη, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, υποστήριξε πως η συνάντηση αυτή είχε όραμα αλλά και ρεαλισμό μαζί, καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να επικοινωνούν. Στο ερώτημα όμως με ποιους όρους θα επικοινωνούν, ο κ. Χατζηβασιλείου δεν βρήκε να πει λέξη.


«Ξύπνησαν» με καθυστέρηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με καθυστέρηση πολλών ωρών αποφάσισαν να… ξυπνήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αντιδράσουν στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να σύρει τον ελληνοτουρκικό διάλογο στον ολισθηρό δρόμο της μυστικής διπλωματίας και των υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας. Παρά το γεγονός πως ήδη από την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το γενικό περίγραμμα της συζήτησης που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σιώπησαν, αντιδρώντας μονάχα όταν ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξή του πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε υποχωρήσεις στον βωμό μιας συμφωνίας με την Τουρκία.

Ωστόσο, όμως, ακόμα και σε αυτήν την πρωτοφανή δήλωση, που επί της ουσίας προδιαθέτει τους Τούρκους για την υποχωρητική διάθεσή μας στον διάλογο, οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν αναντίστοιχες, επιβεβαιώνοντας πως η ικανοποίηση των ξένων δυνάμεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι οδοδείκτης όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για άλλες δυνάμεις του πολιτικού κόσμου.

Θετική ατζέντα

«Τι σημαίνει υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας;» διερωτήθηκε σε χθεσινή του συνέντευξή Στο Κόκκινο 105,5 ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει θετική ατζέντα στην κυβέρνηση, γιατί δεν είναι ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία. «Αυτά δεν λέγονται πριν από τη διαπραγμάτευση» ξεκαθάρισε, θέτοντας ευθέως το ερώτημα αν η διαφωνία για την ΑΟΖ και για την υφαλοκρηπίδα είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά με την Τουρκία».

Από εκεί και πέρα, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν άφησε ασχολίαστη και την πώληση των F-16 στην Τουρκία, θέτοντας το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα βάλει προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα καυστική ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως σπεύδει να μιλήσει δημόσια για «παράθυρο» υποχωρήσεων. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης, προτού καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου προέδρου, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για «παράθυρο» υποχωρήσεων.

Απαιτείται σοβαρότητα

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, και όχι με επικοινωνιακούς όρους. «Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισε τις αναφορές για υποχωρήσεις απαράδεκτες. «Είναι προφανές ότι, με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, υπό ευρωατλαντική εποπτεία. Αυτό το έδαφος στρώνουν και οι απαράδεκτες αναφορές του πρωθυπουργού για “υποχωρήσεις ως αφετηρία διαπραγμάτευσης”, όπως και η νεόκοπη φράση για “πυρήνα της διαφοράς”, που παραπέμπει σε ζητήματα κυριαρχίας. Χρειάζεται επαγρύπνηση, γιατί τα νατοϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη».


Υψηλοί τόνοι από την Ελληνική Λύση και τους «Σπαρτιάτες»

Την ίδια ώρα μετωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στα ύψη. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έκανε λόγο για προαναγγελία εθνικής μειοδοσίας και απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ μίλησε για δήθεν διαπραγμάτευση με τη βάρβαρη Τουρκία.

«Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προετοιμάζει απλά νέες “Πρέσπες του Αιγαίου”, αλλά μία νέα προδοσία και ακρωτηριασμό της χώρας. Η Ελληνική Λύση καλεί τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαθέτουν ακόμα εθνική υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια να υποβάλουν την παραίτησή τους, ώστε να αποτρέψουν την προδοσία της πατρίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Καυστική ανακοίνωση, όμως, εξέδωσαν και οι «Σπαρτιάτες», οι οποίοι μίλησαν για μέγιστη εθνική μειοδοσία, ενώ η ΝΙΚΗ αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, σιωπή επικρατεί στις τάξεις του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς η Πλεύση Ελευθερίας μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε εκδώσει καμία ανακοίνωσή για τη συνάντηση των δύο ηγετών και τις αναφορές του Ελληνα πρωθυπουργού σε εθνικές υποχωρήσεις όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα