Διάλυση! Αφησαν βόμβες σε υπέργειες αποθήκες!

Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΔΕ για την έκρηξη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Ευθύνες στη στρατιωτική μονάδα και την Πυροσβεστική

Βόμβες εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς κατέγραψε το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την καταστροφή της αποθήκης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπευθύνους της στρατιωτικής μονάδας αλλά και στην Πυροσβεστική για την καθυστερημένη αντιμετώπιση της φωτιάς.

Το πόρισμα παραδόθηκε χθες το απόγευμα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια προκειμένου να διακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη των πυρομαχικών και οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Ηδη ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του. Η ΕΔΕ θα απαντήσει στο φλέγον ερώτημα εάν παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.

Πρόχειρη αποθήκευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο σοβαρό στοιχείο που καταγράφεται στο πόρισμα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πως υπήρχαν πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης των 1.000, 500 και 250 κιλών, τοποθετημένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στο πόρισμα της ΕΔΕ είναι ότι υπήρχαν αναχώματα γύρω από το στρατόπεδο.

Η ύπαρξη των αναχωμάτων που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, απέτρεψαν μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και τους κατοίκους… Αξίζει να σημειωθεί πως τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι, εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, πρέπει να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου, εφόσον δεν εκκενωθεί, ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος.

Από την πλευρά του στρατοπέδου δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι καθαρισμοί που έπρεπε να γίνουν και η αποψίλωση σε ένα τμήμα του περιβάλλοντος χώρου, έτσι ώστε να θωρακιστεί το στρατόπεδο σε περίπτωση που έφτανε η φωτιά. Την ελλιπή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της μονάδας έχουν επισημάνει και στελέχη της Πυροσβεστικής. Το τρίτο σημείο που αναφέρεται στο πόρισμα της ΕΔΕ αφορά τις ευθύνες της Πυροσβεστικής, καθώς φέρεται ότι υποτίμησε την κατάσταση και δεν έκανε τις απαραίτητες και γρήγορες ενέργειες έτσι ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά στο στρατόπεδο.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως, παρότι για ώρες είχε αλλάξει η φορά του ανέμου και πλησίαζε η φωτιά, οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής δεν αντέδρασαν εγκαίρως ώστε να αποτρέψουν την επέκτασή της στη στρατιωτική βάση… Στο πόρισμα επισημαίνεται πως, αν είχαν δράσει με διαφορετικό τρόπο, η πυρκαγιά δεν θα είχε φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο μετρούν τις πληγές τους μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, καθώς βρίσκουν ακόμη θραύσματα στις αυλές των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους. Στην περιοχή βρίσκονται ειδικές ομάδες του Στρατού που περισυλλέγουν τα επικίνδυνα θραύσματα. Το αισιόδοξο είναι πως δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες στα αιωρούμενα σωματίδια στη Νέα Αγχίαλο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού μέτρησης και παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκεται εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, όπως ενημέρωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω διαπιστευμένου εργαστηρίου, γίνονται δειγματοληψίες αέρος, εδάφους και επιφανειακών υδάτων στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αλλά και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων.

Σήμερα, Πέμπτη, αρχίζουν οι δειγματοληψίες εδάφους και αέρος στην Αγχίαλο και στις ευρύτερες περιοχές, τα αποτελέσματα των αναλύσεων των οποίων η Περιφέρεια θα δημοσιοποιεί σταδιακά, όταν θα ανακοινώνονται από το διαπιστευμένο εργαστήριο.

Σεισμός 1 Ρίχτερ!

Στο μεταξύ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι μία από τις εκρήξεις προκάλεσε σεισμό 1 Ρίχτερ! Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.

Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων. Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων προσδιορίστηκε το επίκεντρο του σεισμού στην περιοχή της έκρηξης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα