Η Τουρκία νοίκιασε το λιβυκό λιμάνι της Χομς για 99 έτη;

Μια περίεργη είδηση μετέδωσε χθες το τουρκικό δίκτυο TGRT, την οποία έσπευσε να διαψεύσει, όχι και τόσο πειστικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική χαμηλών τόνων και υποχωρητικότητας έναντι της Τουρκίας για να μη διαταράξει το καλό κλίμα που υποτίθεται έχει επιτευχθεί μετά τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της χώρας μας, αυτή τη φορά με ισχυρή στρατιωτική βάση που σχεδιάζει στη Λιβύη, στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, απο την οποία θα απειλεί την Ελλάδα ακόμα πιο έντονα.

Την είδηση μετέδωσε χθες το τουρκικό φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή η κίνηση της Τουρκίας θα προκαλέσει νευρικότητα στην Ελλάδα. «Στρατιωτική βάση στη Λιβύη ιδρύει η Τουρκία» γράφει και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την εκμίσθωση για 99 χρόνια του λιμανιού της Χομς, μεταξύ της πρωτεύουσας Τρίπολης και της πόλης Μισράτα, για να φτιάξει στρατιωτική βάση. Το δημοσίευμα διέψευσε η λιβυκή κυβέρνηση. Mε δήλωσή του στο πρακτορείο Sputnik ο εκπρόσωπός της Μοχάμεντ Χαμούντα τόνισε ότι οι συγκεκριμένες αναφορές δεν είναι αληθινές. «Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα» είπε. Ωστόσο, επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, η διάψευση δεν είναι ιδιαίτερα πειστική, δεδομένου ότι στο δημοσίευμα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μόνο λίγες μέρες μετά την επικοινωνία του Γ. Γεραπετρίτη με τη Λίβυα ομόλογό του και την αποστολή νέου Ελληνα πρέσβη στη Λιβύη.

Το δημοσίευμα

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε το ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT και αναμετέδωσε χθες η ΕΡΤ, «η Τουρκία, η οποία προκαλεί φόβο με τις στρατιωτικές της τεχνολογικές δυνατότητες και κάνει εντυπωσιακές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα».

Το κείμενο έχει τον τίτλο «Μία κίνηση από την Τουρκία που θα προκαλέσει νευρικότητα στην Ελλάδα».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη στρατιωτική βάση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή σχεδιάζεται η εγκατάσταση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας. Στο κείμενο υπάρχει και η ανάρτηση στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στο τουρκικό ναυτικό και στις χερσαίες δυνάμεις θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Με το λιμάνι που ενοικιάστηκε η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης προληπτική άμυνα για τις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων» αναφέρεται στην ανάρτηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα