Oυκρανoί στα F-16 σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και ασφάλειας

Η εκπαίδευση πιλότων του Κιέβου θα προκαλέσει βλάβη στη χώρα, ενώ πολιτικά οφέλη θα καρπωθεί μόνο ακόμα μία φορά ο υποτακτικός στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, Μητσοτάκης

Η Ελλάδα ανέλαβε την εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στα F-16 με τη διαδικασία σιωπηρής αποδοχής. Kαι τούτο διότι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, όταν ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στα F-16, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν το αρνήθηκε ή διέψευσε, αλλά ούτε καν δήλωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα αυτό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών είναι δεδομένη.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Ωστόσο, η όποια εκπαίδευση Ουκρανών στα F-16 από την Ελλάδα πέραν του ότι είναι δύσκολη και επικίνδυνη θα προκαλέσει βλάβη στη χώρα και θα έχει συνέπειες για τους Ελληνες, ενώ τα πολιτικά οφέλη θα τα καρπωθεί αποκλειστικά ο Κ. Μητσοτάκης, που θα αποδειχθεί ακόμα μια φορά υποτακτικός και αρεστός στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και θα αναβαθμιστεί το προφίλ του διεθνώς σε βάρος της χώρας.

Η βασική εκπαίδευση στα F-16 τουλάχιστον 50 Ουκρανών (διότι τόσα είναι τα F-16 που θα χορηγήσουν Ολλανδία και Δανία) απαιτεί εκπαίδευση για πτήσεις προσαρμογής, που είναι για τα F-16 περίπου 30 ώρες, ανάλογα με τις επιδόσεις του εκπαιδευομένου. Ωστόσο για τους Ουκρανούς οι ώρες θα αυξηθούν σημαντικά λόγω γλώσσας, που σημαίνει δυσκολία στην κατανόηση εκπαιδευτικής διδασκαλίας, τόσο στο έδαφος όσο και κατά τις πτήσεις, και κυρίως εκ του γεγονότος ότι οι Ουκρανοί μέχρι σήμερα χειρίζονται οπλικά συστήματα του Ανατολικού Μπλοκ και είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να προσαρμοστούν στα οπλικά συστήματα της Δύσης και των F-16.

Το κόστος της βασικής εκπαίδευσης για περίπου 1.500 ώρες πτήσης θα αγγίξει τα 900.000.000 ευρώ και οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώσει τους Ελληνες ποιος θα επωμιστεί το πρόσθετο αυτό οικονομικό βάρος.

Επισημαίνεται ότι πέραν του κόστους εκπαίδευσης των 900.000.000 ευρώ θα απαιτηθεί άλλο τόσο ποσό για το κόστος παροχής εκπαίδευσης, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει να λάβει είτε από την Ουκρανία είτε από τη Δύση. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει και να απολογηθεί για τη γαλαντομία της απέναντι στον Ζελένσκι και τα ψίχουλα -αν θα τα δώσει και αυτά- στο ηρωικό προσωπικό όλων των μέσων που συμμετέχουν στην εξαντλητική πυρόσβεση των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, όμως, προκύπτει και ζήτημα αξιόμαχου της Πολεμικής Αεροπορίας και τούτο διότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών διθέσιων F-16 είναι περιορισμένος και τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα υποστούν σοβαρές καταπονήσεις (fatigue), γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκπαίδευση των νέων Ελλήνων χειριστών προκειμένου να γίνουν ετοιμοπόλεμοι για να αντιμετωπίσουν την ορατή απειλή της Τουρκίας, την οποία για κομματικά οφέλη η κυβέρνηση την αποκρύπτει, την υποβαθμίζει, σιωπά και την αποδέχεται, μολονότι αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν κάνει πάρτι στην ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και δίνει δεξιώσεις μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Μετά τη βασική εκπαίδευση, που αφορά την προσαρμογή στο αεροσκάφος, ακολουθεί το πολεμικό στάδιο, για να μάθουν οι Ουκρανοί πιλότοι να χειρίζονται τα οπλικά συστήματα των F-16, ήτοι βλήματα, βόμβες, ραντάρ και radar warning receiver, που απαιτεί εκπαίδευση με πραγματικά πυρά και αυτή μπορεί να γίνει μόνο στο Σχολείο Οπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που εδρεύει στην Ανδραβίδα, και θα απαιτήσει τουλάχιστον 15 εξόδους για κάθε χειριστή, που συνεπάγεται 750 ώρες πτήσεις για πενήντα χειριστές, που συνεπάγεται περίπου 200.000.000 ευρώ πλέον των 900.000.000 ευρώ της βασικής εκπαίδευσης.

Πέραν αυτών, μαζί με τους χειριστές η Ελλάδα πρέπει να εκπαιδεύσει και Ουκρανούς μηχανικούς συντήρησης των αεροσκαφών, γιατί διαφορετικά τα F-16 θα είναι άχρηστα.


Το προφίλ του πρωθυπουργού υπεράνω όλων

Ηταν παραπάνω από οφθαλμοφανής η προσπάθεια του διπλωματικού και επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να ενισχύσει πάση θυσία και με οποιονδήποτε τρόπο το διεθνές προφίλ του πρωθυπουργού, για λόγους που γνωρίζει ο ίδιος.

Εν μέσω παρατεταμένης εθνικής καταστροφής από τις ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα -τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη-, το Μέγαρο Μαξίμου βρήκε αφορμή να επιχειρήσει τη διεθνή αναβάθμιση της εικόνας του πρωθυπουργού, με εργαλείο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την περαιτέρω δέσμευση της Ελλάδας σε αυτόν, αγνοώντας τις εθνικές συνέπειες, καθώς η Ελλάδα με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων πλέον μπαίνει στην καρδιά της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Τα 20 χρόνια από τη δέσμευση της Ε.Ε., στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, για την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων -διαδικασία που έχει βαλτώσει για διάφορους λόγους- δεν θα συνιστούσαν σε άλλες εποχές σημαντική αφορμή για να στηθεί η «Σύνοδος Μητσοτάκη» στην Αθήνα τον Αύγουστο 2023. Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντονίστηκε με την ευρωπαϊκή περιοδεία Ζελένσκι στην Ευρώπη για τη διασφάλιση ευρωπαϊκών F-16 στην Ουκρανία. «Το γλυκό έδεσε γρήγορα». Τα δυτικά Βαλκάνια ήταν εδώ, ο Ζελένσκι ήταν στα πέριξ, τα ολλανδικά και δανέζικα F-16 συμφωνημένα, έλειπε η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Αυτήν την τελευταία πλουσιοπάροχα προσέφερε ο πρωθυπουργός, χωρίς να διαβουλευτεί ούτε με το υπουργείο Αμυνας ούτε με το οικονομικό επιτελείο ούτε και να νοιαστεί για τα εκατομμύρια ευρώ που δεν περισσεύουν από τους Ελληνες φορολογούμενους.

Η «Διακήρυξη των Αθηνών», που αυτάρεσκα διαφημίζει η κυβέρνηση, στις 8 παραγράφους της ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την Ουκρανία, η οποία ξαφνικά είναι… προέκταση των δυτικών Βαλκανίων, όπως και η Μολδαβία, στην οποία τα μη μέλη της Ε.Ε. στα δυτικά Βαλκάνια δεσμεύονται… ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία θα γίνουν μέλη της Ε.Ε.

Είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέχεται πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή απέναντι στη Ρωσία να τον διατηρεί η Τουρκία του Ερντογάν, τον οποίο όλοι οι δυτικοί ηγέτες επαινούν και παρακαλούν να πείσει τη Μόσχα να επαναλάβει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Οταν η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα εκπαιδεύει τους Ουκρανούς πιλότους στα F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία, οι θετικές αναφορές «στις προσπάθειες της Ελλάδας» εναντίον της Ρωσίας θα πολλαπλασιαστούν και τα οφέλη θα τα καρπωθεί ο πρωθυπουργός και όχι η χώρα.

Και τούτο διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρώτα με την Αλεξανδρούπολη και τώρα με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων με τα ελληνικά F-16, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις ανοιχτά εχθρικές διαθέσεις της απέναντι στη Μόσχα. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η Αθήνα με τις κινήσεις της κατατάσσεται στις εχθρικές χώρες προς αυτήν και αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης η Ελλάδα θα είναι από τους πρώτους στόχους.


Ο Ζελένσκι στην Αθήνα, ο Ερντογάν στο Καστελόριζο

Την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος του Ερντογάν την περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου. Αντί να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, η κυβέρνηση υποτακτικά προσφέρει κάθε είδους βοήθεια στην Ουκρανία και σιωπά για την Ελλάδα.

Αυτά αποδεικνύονται από το γεγονός ότι η Τουρκία εξέδωσε την αγγελία Β1718/Αύγουστος 2023, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι θα εκτελέσει άσκηση στην τουρκική επικράτεια-κυριαρχία μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου.

Η περιοχή φαίνεται στον χάρτη της «κυριακάτικης δημοκρατίας». Ομως η περιοχή αυτή καταλαμβάνει 10 ν.μ. εντός FIR Αθηνών στη διεθνή θάλασσα, την οποία η Αγκυρα την έχει μετατρέψει σε τουρκική κυριαρχία λόγω αδιαφορίας της κυβέρνησης. Για το περιστατικό της τουρκικής άσκησης ούτε η κυβέρνηση ούτε ουδείς άλλος έχει ενημερώσει τους Ελληνες.

Η τουρκική άσκηση διεξήχθη από 24 έως 26 Αυγούστου 2023. Με τη μετατροπή της διεθνούς θάλασσας μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική κυριαρχία, η ΑΟΖ τουλάχιστον από τον 28ο Mεσημβρινό (Ρόδος) και ανατολικά πάει στα τάρταρα, διότι μπαίνει σφήνα ανάμεσα σε Ρόδο – Καστελόριζο, μπλοκάρει την ΑΟΖ των νήσων αυτών και την εξαφανίζει.

Τώρα γίνεται πλήρως αντιληπτό για ποιο λόγο οι Τούρκοι έκαναν έρευνες με το «Ορούτς Ρέις» μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου το 2021. Θεωρεί η Αγκυρα την περιοχή αυτή στη διεθνή θάλασσα και εντός του FIR Αθηνών ως τουρκική κυριαρχία-επικράτεια, με την κυβέρνηση να έχει αποδεχτεί τις ενέργειες του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή αυτή σιωπηλά αλλά φανερά, διότι δεν προσέφυγε στον ΟΗΕ. Μόνο ο πρωθυπουργός δήλωνε στη Βουλή ότι η Ελλάδα φυλάει μόνο τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων στη Ρόδο και στο Καστελόριζο

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική διεθνή αγγελία Α2908/2023 ως τεκμήριο και απόδειξη του ρεπορτάζ, δηλαδή στην πράξη η Αθήνα ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία έχει μετατρέψει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα