Πήγαν να κρύψουν και τα πνιγμένα ελικόπτερα

Νέο πλήγμα στην εικόνα των Ε.Δ. μετά τις εκρήξεις πυρομαχικών στην Αγχίαλο, θλίψη για τα UH-1H και τα πανάκριβα Apache στα λασπόνερα

Πέρασαν σχεδόν 40 ημέρες από την καταστροφική έκρηξη των πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης λόγω ελλιπών μέτρων πυρασφάλειας και μια άλλη σημαντική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροδρόμιο στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου εδρεύει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), υπέστη σοβαρό πλήγμα από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της καταιγίδας «Daniel». Και αυτό παρότι υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση για τη σφοδρότητα της καταιγίδας και γνώση των ιδιαιτεροτήτων του αεροδρομίου που έχει κατασκευαστεί σε τμήμα της αποξηραμένης λίμνης Κάρλας.

Οι αρχικές φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-1H, με το νερό να καλύπτει το κάτω μέρος της ατράκτου. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει το ΓΕΣ χαρακτηρίζοντας τα ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών), που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Οταν όμως στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία επιθετικού ελικοπτέρου Apache στην πίστα, με το νερό να καλύπτει το κάτω μέρος του ουραίου, της ατράκτου και το κάτω μέρος του πυροβόλου του, το ΓΕΣ επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση Τύπου, σημειώνοντας ότι «οι επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στον ηλεκτρονικό Τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων (Ε/Π) προς στεγνό τμήμα της πίστας του Αεροδρομίου (Α/Δ) Στεφανοβικείου του Βόλου».

Παρά όμως τις προσπάθειες υποβάθμισης, η σοβαρότητα της κατάστασης έγινε εμφανής το απόγευμα του Σαββάτου, όταν λόγω συνεχούς ανόδου της στάθμης του νερού δόθηκε εντολή εκκένωσης του αεροδρομίου για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οσα ελικόπτερα βρίσκονταν σε πτητική κατάσταση τα μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, στην 111 ΠΜ, ενώ επίγεια μέσα και προσωπικό στο στρατόπεδο του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (304 ΠΕΒ) στο Βελεστίνο Μαγνησίας.

Ζημιές, που η έκταση και η σοβαρότητά τους δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί, έχουν επίσης υποστεί σημαντικές κτιριακές υποδομές του αεροδρομίου (υπόστεγα συντήρησης με επιθετικά ελικόπτερα Apache που υπόκειντο σε συντήρηση, συνεργεία, αποθήκες ανταλλακτικών και υλικών κ.ά.).

Επιχειρώντας αντιπερισπασμό και τη μετάθεση των βαρύτατων ευθυνών της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας των ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, που αποτελούν επιλογή της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε διασπορά αλλεπάλληλων fake news και πισώπλατα χτυπήματα με πρωτοφανή ψεύδη στις Ενοπλες Δυνάμεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα