Τσιφλίκι ανομίας στη Θεσσαλία!

Οι ορκωτοί λογιστές που ελέγχουν τα έργα της Περιφέρειας είναι αδέλφια της προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου και ξαδέλφη του Θάνου Πλεύρη

Μπροστά στον τυφώνα Αγοραστό η κακοκαιρία “Ιανός” δεν είναι τίποτα» είχε δηλώσει περιχαρής ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο, εγκωμιάζοντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος ωστόσο λίγους μήνες αργότερα -ύστερα και από την κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για τις καταστροφικές πλημμύρες- μάλλον εγγύτερα στον χαρακτηρισμό της «Λαίλαπας» βρίσκεται.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Ο Κ. Αγοραστός είναι όλες αυτές τις ημέρες στο επίκεντρο όχι μόνο λόγω των αντικειμενικών του ευθυνών και της έλλειψης σωστής προετοιμασίας, αλλά διότι ακόμη και τώρα επιμένει να «μασά» τα λόγια του και να μη δίνει συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες απαντήσεις για τα έργα που έγιναν ή δεν έγιναν μετά την κακοκαιρία του 2020, την κατανομή των κονδυλίων που ακολούθησε μεταξύ της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης, όπως και προς ποιες κατευθύνσεις διοχετεύθηκαν τελικά οι πόροι των απευθείας αναθέσεων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Για λόγους που έχουν προφανώς να κάνουν και με τη μελλοντική ποινική του υπεράσπιση προτιμά να γίνεται ολοένα πιο φειδωλός στις δημόσιες δηλώσεις του, αλλά την ίδια ώρα αυξάνονται τα ερωτήματα και προς την κυβέρνηση, καθώς εδραιώνεται η πεποίθηση ότι αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πλευρών και μια «ομερτά» αλληλοσυγκάλυψης. Αυτό ενισχύεται και από τη σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να διαβεβαιώσει ότι συνεχίζει να τον στηρίζει για την επανεκλογή του, την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει τώρα περισσότερο «ανάγκη» λόγω της επερχόμενης δικαστικής περιπέτειας.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζεται ότι ο περιφερειάρχης παρέσχε εκείνα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του ότι όλα έγιναν καλώς. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, φέρεται ότι επικαλείται -ως προς το κρίσιμο σκέλος της διαφάνειας και της διαχείρισης των κονδυλίων- και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που ελέγχουν τα οικονομικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αυτό που ωστόσο ο κ. Αγοραστός δεν θέλει να «ακούγεται» και πολύ είναι μια μάλλον γκρίζα -τουλάχιστον από πολιτικής και ηθικής πλευράς- πτυχή αυτής της ελεγκτικής διαδικασίας, η οποία συνδυάζεται ασφαλώς και με τις κομματικές καταβολές του εντός της Ν.Δ. και την πρόσδεσή του, από το παρελθόν, με την οικογένεια Μητσοτάκη, την οποία προβάλλει τώρα ως «ασπίδα» του.

Το άκρως ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι ότι υπάρχει μια «τριγωνική» -όχι και τόσο συνηθισμένη- σχέση. Η εταιρία ορκωτών λογιστών στην οποία ο κ. Αγοραστός είχε αναθέσει τους ελέγχους και τη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων και πιστοποιητικών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την επωνυμία FiveB Auditors, ανήκει σε δύο εξαδέλφους τού μέχρι πρότινος υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Πλεύρη. Αυτό θα μπορούσε καταρχάς να θεωρηθεί μια σύμπτωση, αν και πέραν της καταγωγής της μητέρας του ο κ. Πλεύρης διατηρεί και ο ίδιος δεσμούς και σχέσεις με την περιοχή της Λάρισας.

Ενώ, πάντως, η αρχική ανάθεση της δουλειάς αυτής στη FiveB Auditors είχε γίνει πριν από το 2019, ο κ. Αγοραστός παρέτεινε τη συνεργασία και μετά την τελευταία θριαμβευτική (με 56%) επανεκλογή του. Η διαφορά, όμως, είναι ότι στις εκλογές του 2019 υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Λάρισας με τον κ. Αγοραστό κατέβηκε και η αδελφή των ιδιοκτητών και ελεγκτών της FiveB Auditors. Μάλιστα, η Σουλτάνα (Τάνια) Δόκου, που εξελέγη σε καλή σειρά, αφού θήτευσε για ένα διάστημα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του κοινοτικού προγράμματος αγροτικών κονδυλίων CLLD Leader (ΕΠΔ), με πρόταση του κ. Αγοραστού ανέλαβε κατόπιν -και παραμένει έως σήμερα- πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Και έτσι αυτό που συνέβη ήταν να κατέχει τη θέση της προέδρου την ώρα που οι αδελφοί της υπέγραφαν και παρείχαν τα πιστοποιητικά διαφάνειας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δικηγόρος στο επάγγελμα η κυρία Δόκου, στη σελίδα της στο facebook, πέραν της εκ νέου υποψηφιότητάς της με τον κ. Αγοραστό, γράφει ότι είναι και αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας. Εξαδέλφη και αυτή του κ. Πλεύρη, κάθε άλλο πάντως παρά κρατά μακριά από τους προβολείς τη συγγένειά τους. Αντιθέτως, όχι μόνο φωτογραφίζεται συχνά μαζί του στην περιοχή, αλλά στις αναρτήσεις της τον αποκαλεί «αγαπημένο ξάδελφο, φίλο» και «συνεργάτη» καθώς φέρεται ότι συνεργάζονται, μέσω των δικηγορικών τους γραφείων στην Αθήνα και τη Λάρισα.

Τελευταία έκθεση

Αν και λόγω των «ψιθύρων» στους κόλπους της Περιφέρειας και του κινδύνου της ακυρότητας δεν είναι ευκρινές αν υπήρξε πρόσφατα κάποια μεταβολή, η τελευταία πάντως έκθεση της FiveB Auditors, που έχει υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, έχει ημερομηνία 6 Ιουνίου 2022 για προηγούμενα αποτελέσματα χρήσης. Αυτήν δεν την υπογράφει, μάλιστα, κάποιος εκ των δύο εξαδέλφων του κ. Πλεύρη, αλλά ο τρίτος συνιδιοκτήτης της εταιρίας, ενώ το πρακτικό με τη σχετική απόφαση έγκρισης του Συμβουλίου έχει υπογράψει ως πρόεδρος η κυρία Δόκου, έχοντας προηγουμένως μαζί με τους άλλους υπερψηφίσει.


Ανθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη, ειδικά της Ντόρας, ο Αγοραστός

Ενα άλλο πρόσωπο που «συνδέει» τους κ. Αγοραστό και Πλεύρη είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η αδελφή του πρωθυπουργού -η οποία φέρεται ότι παρακολουθεί κι αυτή με αυξημένο ενδιαφέρον την όλη δραματική υπόθεση- είναι εκείνη που, σε διαφορετικές φάσεις, έχει δώσει και στους δύο άνδρες την πολιτική και εσωκομματική της προστασία. Ο κ. Αγοραστός από την περίοδο 2004-2009 που ήταν βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. θεωρούνταν άνθρωπος της «οικογένειας Μητσοτάκη».

Μάλιστα, ήταν προσκείμενος τόσο πολύ στην κυρία Μπακογιάννη, που με τον Αντώνη Σαμαρά δεν αντάλλασσαν ούτε «καλημέρα» και χρειάστηκε η μεσολάβηση του πρώην υπουργού Κώστα Μαρκόπουλου (και ορισμένοι άλλοι παράγοντες) για να πάρει το χρίσμα της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2010.

Από την πλευρά του ο Θ. Πλεύρης βρέθηκε πιο κοντά στην πρώην υπουργό Εξωτερικών χάρη στον (παλαιό πελάτη του) επιχειρηματία της Λάρισας Αχιλλέα Νταβέλη, ο οποίος είναι και κουμπάρος της Ντ. Μπακογιάννη. Ο κ. Νταβέλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δημιούργησε κι ένα μιντιακό γκρουπ στην περιοχή, έγινε ευρύτερα γνωστός ως πρωθυπουργικός φίλος την περίοδο της πανδημίας με όλες εκείνες τις παράδοξες και λίαν αποδοτικές fast track διαδικασίες με τις μάσκες για τον κορονοϊό, στήνοντας ένα εργοστάσιο σε χρόνο ρεκόρ, τις πρώτες κιόλας ημέρες της αρχικής καραντίνας, τον Μάρτιο του 2020.

Στα πολιτικά παρασκήνια ήταν κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι ο κ. Πλεύρης έγινε υπουργός Υγείας τον Αύγουστο του 2021 με παρέμβαση της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία διέθεσε στη συνέχεια και όλο τον μηχανισμό της στην Α’ Αθήνας για να τον στηρίξει -εν όψει και των εκλογών που ακολούθησαν-, διατηρώντας «ζεστή» τη θέση για τη μελλοντική κάθοδο του Κ. Μπακογιάννη.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα