Ανδρέας Παχατουρίδης: Είμαι ταγμένος στο Περιστέρι. Για την πόλη… κόβω φλέβα

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης, ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους στην Αττική, επιβεβαιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει εδραιώσει με τον κόσμο

«Το 2028 είναι στόχος μας αλλά και προσωπικό μου στοίχημα ο δήμος μας να γίνει πόλη της Ευρώπης»

  • Συνέντευξη στον
    Κυριάκο Δημάγγελο

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους και πλέον αποτελεσματικούς δημάρχους της Αθήνας. Το γεγονός και μόνο πως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο επιβεβαιώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει καταφέρει να εδραιώσει με τον κόσμο του Περιστερίου. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη «δημοκρατία», ο εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης αποκαλύπτει πως για το Περιστέρι «κόβει φλέβα» και εξηγεί πως στόχος του είναι το 2028 να κάνει το Περιστέρι πόλη της Ευρώπης.

Το 2014 είχατε δηλώσει πως είστε καψούρης με το Περιστέρι. Εχετε ακόμα την ίδια κάψα για προσφορά στη γειτονιά σας;
Στο Περιστέρι είμαι ταγμένος. Για το Περιστέρι «κόβω φλέβα». Και με το Περιστέρι είμαι αλληλένδετος. Και πώς να μην είμαι, αφού δύο γενιές πριν, ο παππούς και η γιαγιά, ούσα έγκυος τότε, βγήκαν στον Πειραιά από το καράβι της προσφυγιάς, και αμέσως μετά γεννήθηκε ο πατέρας μου, το πρώτο παιδί της οικογένειας Παχατουρίδη.

Γεννημένος εδώ, λοιπόν, από μικρό παιδί κουβαλάω μέσα μου, στο μυαλό και στην καρδιά μου, τον τόπο μας και κάθε σπιθαμή του. Και η φλόγα αυτή για δόσιμο και προσφορά είναι ανεξάντλητη, ποτέ δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί και, πολύ περισσότερο, ποτέ δεν πρόκειται να σβήσει.

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να μένετε σταθερά σε αυτή τη γειτονιά και να μη βλέπετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα σκαλοπάτι για πολιτική ανέλιξη, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν;
Το μεράκι το δικό μου και το έργο που κάνω για το Περιστέρι του δικού μου οράματος δεν έχουν να κάνουν με καμίας μορφής πολιτική. Η σχέση μου με την πόλη μου και τους συμπολίτες μου είναι σχέση ιστορίας και ζωής. Κλείνει μέσα της τη ματιά μας, την κουβέντα μας, την ανάσα μας και την αγκαλιά μας. Την πρώτη «καλημέρα» μας και την τελευταία «καληνύχτα» μας. Βρίσκεται ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ μας. Επομένως, σε μια τέτοια σχέση, τίποτε απολύτως άλλο δεν χωράει.

Πόσο δύσκολο είναι να κατεβαίνεις χωρίς τη στήριξη κανενός κόμματος στις εκλογές;
Προσωπικά εγώ, εδώ και 21 συνεχή χρόνια, έχω δίπλα μου απ’ άκρου εις άκρον της ολόκληρη την πόλη του Περιστερίου. Μια σημερινή κομβική, πλέον, μεγαλούπολη. Και από την άλλη, ολόκληρη την κοινωνία των συμπολιτών και συνανθρώπων μου. Το βρέφος, τον μαθητή, τον σπουδαστή, τη νεαρή και λεχώνα μανούλα, τον αδύναμο, τον ασθενέστερο συμπολίτη, τον ηλικιωμένο. Τον μικρό και τον μεγάλο, ανεξαιρέτως και αδιακρίτως. Η αλληλέγγυα αντίληψη και η εφαρμογή της, που πάσχισα να απλωθούν πάνω σε όλους, λοιπόν, χωρίς κανείς να εξαιρείται, χωρίς κανείς να μένει απέξω, γέννησε μεγάλη και πανίσχυρη κοινωνική δύναμη. Επειτα από αυτό, επόμενο είναι να μη χρειάζομαι τίποτε άλλο, αφού έχω παντού γύρω μου αυτήν την τόσο ακλόνητη και απόρθητη δύναμη.

Ποιο είναι το όραμά σας για το Περιστέρι; Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για την επόμενη τετραετία;
Το 2002 το Περιστέρι ήταν ένα υποτονικό προάστιο της δυτικής Αθήνας, αμυδρά φωτισμένο και έξω από τη σφαίρα των μεγάλων, των προβεβλημένων και των ζωτικών αστικών κέντρων.

Σήμερα, το 2023, η πόλη του Περιστερίου, με τις αλλεπάλληλες και θεαματικές κατακτήσεις της σε όλα τα επίπεδα, έχει αναρριχηθεί σε μια κορυφαία στάθμη, με πανελλαδική εμβέλεια και αναγνώριση.

Το 2028 στόχος μας είναι, και προσωπικό μου στοίχημα, το Περιστέρι να γίνει πόλη της Ευρώπης. Με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς την πληρότητα και την υπερεπάρκεια των συνυφασμένων με την πανευρωπαϊκή κλίμακα και απαίτηση οργανωτικών προϋποθέσεων, συνθηκών και υποδομών της.

Πέρα από τα μεγάλα έργα, υπάρχει και ο κοινωνικός ιστός, ο οποίος πρέπει να διαφυλάσσεται απέναντι σε κρίσεις, οικονομικές κακουχίες και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Ως δήμος τι κινήσεις έχετε κάνει για το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων;
Εφόσον από την πρώτη στιγμή σκύψαμε και θέσαμε προτεραιότητά μας πρωταρχική να ακουμπάμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας πάνω σε κάθε αναδυόμενη κοινωνική ανάγκη και κάθε κοινωνικό σάλπισμα για στήριξη και βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, ολόκληρος ο οργανισμός των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του δήμου μας, σε συνδυασμό με τους ενεργοποιημένους τα μέγιστα μηχανισμούς αλληλεγγύης, αναδεικνύεται σε πρότυπο συμπεριφοράς, με την αμεσότητα της ανταπόκρισής του. Και μάλιστα έχοντας απέναντί μας τις πρωτόγνωρες και ασύλληπτης δριμύτητας προκλήσεις και επιδρομές των σημερινών καιρών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα