Θίασος επιθεώρησης χωρίς θεατές ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει σε ασύντακτη διάλυση, υπό την καθοδήγηση του Κασσελάκη, που αποδεικνύεται αδύναμος και αμήχανος, και βολεύεται με επιλογές ανάγκης

Τα απανωτά εσωκομματικά επεισόδια που καταγράφονται με καθημερινή πλέον συχνότητα στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν περιοδεύοντα θίασο επιθεώρησης, σε μια παράσταση που κόβει όλο και λιγότερα εισιτήρια. Τα τελευταία σημάδια μαρτυρούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει σε ασύντακτη διάλυση, υπό την καθοδήγηση μιας ηγεσίας η οποία αποδεικνύεται αδύναμη και αμήχανη να αντιστρέψει τη βασανιστική πορεία προς τη φθορά.

Οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη για τους νέους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή -που τελικά προέρχονται από τη «Β’ Εθνική»- και το τελεσίγραφο που ακολούθησε προς όσους «υπονομεύουν το κόμμα» ενισχύουν την ατμόσφαιρα σύγκρουσης, την οποία κανένας -όπως όλα δείχνουν- δεν είναι διατεθειμένος να αποφύγει.

Από την περασμένη εβδομάδα τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Μανώλης Καπνισάκης βολιδοσκόπησαν τις διαθέσεις κορυφαίων στελεχών για τη στελέχωση επιτελικών θέσεων στην Κ.Ο., αλλά οι απαντήσεις που εισέπραξαν ήταν αρνητικές. Ολοι κινήθηκαν στη γραμμή της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία από την προεκλογική περίοδο ήδη είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, λέγοντας πως ο Σ. Κασσελάκης έχει επιλέξει να πορευτεί με τους Π. Πολάκη και Θεοδώρα Τζάκρη.

Εκτός από την ίδια και όπως αναμενόταν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος παρακολουθεί αμέτοχος τις επιθέσεις των N. Φίλη και Π. Σκουρλέτη κ.ά. στη νέα ηγεσία και δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις του για την παραμονή ή όχι στο κόμμα, και άλλα στελέχη είτε απέρριψαν ευγενικά την πρόσκληση είτε δεν ρωτήθηκαν καν. Ο λόγος για τους Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο και Δημήτρη Τζανακόπουλο, της ομάδας «6+6», Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά. Ολοι ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τον Πολάκη, αν και από πλευράς ηγεσίας σημειώνεται ότι οι προτάσεις του Σ. Κασσελάκη υποβλήθηκαν πριν από την εκλογή Πολάκη στη θέση του επόπτη των τομεαρχών.

Την πρόσκληση δέχθηκαν οι Κ. Μπάρκας, Γ. Ψυχογιός, από την «Ομπρέλα», και η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία, αν και «προεδρική», ήταν στους «16» που καταψήφισαν την πρόταση του προέδρου για το δίδυμο Πολάκη – Τζάκρη.

Επιλογές ανάγκης

Ουσιαστικά, οι νέοι τομεάρχες, όπως σχολιάζεται, είναι επιλογές ανάγκης από έναν «αδύναμο πάγκο», κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στον νέο πρόεδρο. Με τελεσίγραφο που ανάρτησε στο διαδίκτυο, ο Σ. Κασσελάκης διαμήνυσε στους απρόθυμους, οι οποίοι κατέρχονται σε κάποιου είδους «λευκή απεργία» -όπως έγραψε προ ημερών η «δημοκρατία»-, πως στο εξής «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».

Ταυτόχρονα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ανακοίνωσε στον ευρύτερο κομματικό χώρο ότι «όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς». Η πλευρά της «Ομπρέλας» το εξέλαβε ως επίσημη έναρξη εχθροπραξιών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατάλυση των καταστατικών αρχών.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση της Αννέτας Καββαδία (σ.σ.: ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο), που χαρακτήρισε λουδοβίκεια την προεδρική προειδοποίηση, σημειώνοντας: «Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε;» Παρέπεμψε μάλιστα στο άρθρο 39 του Καταστατικού για την επιλογή υποψηφίων, το οποίο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι η επιλογή γίνεται με απόφαση των νομαρχιακών επιτροπών έπειτα από διαβούλευση με τις οργανώσεις και ότι σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή. Στο τέλος η ίδια σχολίασε: «Σε κάθε περίπτωση τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές τέτοιου είδους δηλώσεις κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».

Οργισμένη με την Τζάκρη, η οποία «απείλησε» χθες τη μειοψηφία ότι μετά την ήττα με 60% «θα χάσει στο συνέδριο με 80%», εμφανίστηκε και η Πέτη Πέρκα, σχολιάζοντας: «Η κυρία Τζάκρη μάς είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα, θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα».


Οι νέοι τομεάρχες

Xθες κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε τους τομεάρχες και τους αναπληρωτές τομεάρχες της Κ.Ο.

Αναλυτικά η λίστα:

■ Εξωτερικών: Ρένα Δούρου,

■ Αναπληρωτής Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Οθων Ηλιόπουλος

■ Εθνικής Αμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης

■ Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου

■ Αναπληρωτής Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία – Θράκη: Πέτρος Παππάς

■ Αναπληρώτρια Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα διαφάνειας: Ραλλία Χρηστίδου

■ Οικονομικών: Νίκος Παππάς

■ Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης

■ Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

■ Παιδείας: Αθηνά Λινού

■ Αναπληρώτρια Παιδείας: Ράνια Θρασκιά

■ Αναπληρωτής Παιδείας, αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

■ Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα

■ Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας

■ Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης

■ Δικαιοσύνης: Γιάννης Σαρακιώτης

■ Αναπληρώτρια Δικαιοσύνης, αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Ελενα Ακρίτα

■ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης

■ Αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού

■ Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος

■ Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος

■ Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας

■ Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου

■ Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου

■ Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα

■ Μετανάστευσης & Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη

■ Αναπληρωτής Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός
Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέξανδρος Αυλωνίτης


Το καράβι πάει ακυβέρνητο στα βράχια, αλλά ο Κασσελάκης φεύγει για τις ΗΠΑ

O Στέφανος Κασσελάκης αναχώρησε με λιγοστές αποσκευές την περασμένη άνοιξη από τις ΗΠΑ. Επιστρέφει τώρα ως πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, έναν τίτλο που -όπως ανέφερε για να σπάσει τον πάγο με τους βιομηχάνους στην προχθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ- δυσκολεύεται να συνηθίσει ακόμα.

Την προσεχή Κυριακή αναχωρεί για τη χώρα που, όπως μονότονα επαναλαμβάνει, του πρόσφερε την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό του και θα απουσιάζει από την Ελλάδα τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο, όπως αναφέρουν οι δικοί του, αφήνοντας το καράβι να βολοδέρνει στα αβαθή ακυβέρνητο και χωρίς προορισμό.

Ετσι κι αλλιώς, ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, με μικρές εξαιρέσεις, εκφυλίστηκε σε μία εντελώς αδιάφορη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτού μαζέψει τα κομμάτια του από τις δύο διαδοχικές ήττες των εθνικών εκλογών υπέστη ακόμα μία, η οποία τον βυθίζει σε μια μακρόσυρτη έρημο εσωστρέφειας.

Στην Αμερική ο Σ. Κασσελάκης θα πακετάρει την οικοσκευή του και σκοπεύει, όπως έχει ανακοινώσει, να συναντηθεί με όποιον Αμερικανικό παράγοντα είναι διαθέσιμος, αλλά και με εκπροσώπους της ομογένειας, με αντικείμενο τις εθνικές υποθέσεις. Οταν επιστρέψει, θα καταταγεί για ένα εικοσαήμερο στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα…

Οπως είναι ευνόητο, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τα μέλη της οποίας δεν έχει ακόμα συστηθεί, μετατίθεται σε χρόνο αόριστο για την ώρα, ενώ κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το αν θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου. Αυτά ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει η χαώδης και διαλυτική κατάσταση…


Σκληρή κριτική και «άδειασμα» από Βούτση για όσα είπε στον ΣΕΒ

Θεαματικό άδειασμα στον Στέφανο Κασσελάκη για όσα είπε την προηγούμενη μέρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ επιφύλαξε χθες ο Νίκος Βούτσης. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και πρώην πρόεδρος της Βουλής φανέρωσε την έκπληξή του για τις θέσεις του νέου προέδρου ιδίως στα Εργασιακά, όπου, αντί να αναφερθεί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στο πάγιο αίτημα για αύξηση μισθών, πρότεινε τη διανομή μετοχών στους εργαζομένους.

Οι θέσεις του κόμματος, όπως υπογράμμισε, είναι σαφείς και περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εγκριθεί από το συνέδριο, και πρόσθεσε ότι θα αναμένει τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του από τη διαφαινόμενη ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση του κόμματος, λέγοντας «το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μη μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του Κέντρου, της δεξιάς Σοσιαλδημοκρατίας ή κάτι τέτοιο, όπως έγινε στην Ιταλία εδώ και τριάντα χρόνια και πλέον δεν υπάρχει Αριστερά».

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα