Κύμα αμφισβήτησης των επιλογών Μαξίμου

Ετοιμο να εκραγεί το «γαλάζιο καζάνι». Μαζικά πυρά κατά των Σκέρτσου, Μαρινάκη και του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σύστημα έκανε πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές που δυσφορούσαν με τις επιλογές του Μαξίμου να σωπαίνουν. Η χθεσινή, ωστόσο, αποτυχία του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του να περάσουν πάνω από τον πήχη που οι ίδιοι είχαν θέσει κάνει το… γαλάζιο καζάνι να μοιάζει έτοιμο να εκραγεί.

Για πρώτη φορά από το 2019, οπότε κέρδισε την εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται αντιμέτωπος με ένα κύμα αμφισβήτησης από τους ίδιους του τους βουλευτές. Σε πρώτη φάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να επιχείρησε να κάνει το μαύρο… άσπρο, θολώνοντας τα νερά της ήττας, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πυρά της δυσφορίας θα τα δεχθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που αποτελεί και τον βασικό εμπνευστή του «γαλαζοπράσινου» οικοδομήματος που αποτελεί τη… δεύτερη φορά Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα πυρά εκτοξεύονται μαζικά κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και, φυσικά, του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού, που έδειξε κατώτερο των περιστάσεων, πρώτα θέτοντας τον ανεδαφικό στόχο του απόλυτου και στη συνέχεια ταυτίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με επιλογές που δεν είχαν πιθανότητες νίκης στον δεύτερο γύρο. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές μιλούν για τεράστια στρατηγική αποτυχία, την οποία χρεώθηκε ο πρωθυπουργός, καθώς από την πρώτη ως τη δεύτερη Κυριακή στήριξε με την παρουσία του υποψηφίους που ήταν χαμένοι από χέρι. «Πήγε στη Δυτική Μακεδονία, έχασε. Πήγε στη Θράκη, έχασε. Πήγε στο Βόρειο Αιγαίο, έχασε. Πήγε στη Θεσσαλία, έχασε» μας είπε χαρακτηριστικά «γαλάζιο στέλεχος», μιλώντας για απίστευτο Βατερλό, που είτε προήλθε από απειρία και απουσία γείωσης είτε από αλαζονεία.

Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ευθέως ως υπεύθυνη για την ήττα της Κυριακής τη στροφή που έχει κάνει η «γαλάζια» παράταξη προς το Κέντρο και ιδιαίτερα στο «σημιτικό ΠΑΣΟΚ». «Δεν είναι μόνο η πολιτική στροφή προς το Κέντρο που απογοητεύει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της λαϊκής Δεξιάς, είναι κυρίως η αδυναμία των στελεχών που έχουν έρθει στη Νέα Δημοκρατία να προσφέρουν γείωση και να κερδίσουν μάχες» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Τα παραδείγματα είναι πολλά σύμφωνα με τους ίδιους, με κυριότερα αυτά των Παπαστεργίου και Τριαντόπουλου, που άφησαν -όπως λένε- ξεκρέμαστο τον Αγοραστό.

Καταδικασμένα

Ωστόσο, για μια σειρά στελεχών το πρόβλημα είναι και η ίδια η επιλογή προσώπων, καθώς πολλοί επισημαίνουν πως πρόσωπα όπως αυτά του κ. Μετιού, της κυρίας Κράτσα ή του κ. Αγοραστού ήταν πέρα για πέρα καταδικασμένα να χάσουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ήττα σε αυτές τις Περιφέρειες σχετίζεται άμεσα με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Στο Βόρειο Αιγαίο η επικράτηση Μουτζούρη σχετίζεται με το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία… έχει βάλει νερό στο κρασί τής σκληρής στάσης στο Προσφυγικό. Ο κ. Στεφανής, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν μια καλή επιλογή, όμως ο κόσμος ήθελε μια δεξιά προσέγγιση που δεν θα άφηνε περιθώρια για αλλαγή πλεύσης. Στη Δυτική Μακεδονία το κόμμα πλήρωσε την αποτυχημένη πολιτική της απολιγνιτοποίησης, ενώ στη Θράκη την πρωτοφανή καταστροφή της Δαδιάς. Οσον αφορά την Πελοπόννησο, διασώθηκε την τελευταία στιγμή, και αυτό διότι ο Σαμαράς έδωσε προσωπικά τη μάχη υπέρ του Πτωχού.

Οσον αφορά τον Κώστα Μπακογιάννη, τα πράγματα για τους κυβερνητικούς είναι ξεκάθαρα. Ο Κώστας Μπακογιάννης διασώθηκε την πρώτη Κυριακή ελέω Χαρδαλιά -καθώς οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. ψήφισαν «δίδυμο»-, όμως τη δεύτερη Κυριακή που ήταν μόνος του ήρθε αντιμέτωπος με τα λάθη του, την όλο και πιο έντονη στροφή στο Κέντρο, αλλά και την αυτοκτονική επιλογή του -όπως τη χαρακτηρίζουν- να κάνει debate με τον Χάρη Δούκα.

Για την κυβέρνηση η πανωλεθρία της Κυριακής είναι η πρώτη μεγάλη ήττα. Αυτή, σύμφωνα με το Μαξίμου, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων, ενώ τονίζουν πως το ενδεχόμενο ανασχηματισμού θα είναι προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.


Αιχμές από Κακλαμάνη για την ήττα

Αστραψε και βρόντηξε ο Νικήτας Κακλαμάνης με φόντο τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας πως αποκλείει στελέχη του κόμματος τα οποία ανήκουν στη λαϊκή Δεξιά. Ενα εκ των ιστορικότερων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ως υπεύθυνη για την ήττα της Κυριακής τη στροφή που έχει κάνει η «γαλάζια» παράταξη προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς να μασάει τα λόγια του, μίλησε για αποκλεισμό στελεχών από τα ψηφοδέλτια επειδή και μόνο αυτοπροσδιορίζονται ως λαϊκοί δεξιοί, ενώ μίλησε και για το στρατηγικό λάθος του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας με την επιλογή να πάει σε debate. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μήνυμα που έρχεται προς τα έσω» είπε και συνέχισε λέγοντας πως η αντιπολίτευση δεν έχει καταλάβει πως το αποτέλεσμα είναι 12-1 υπέρ της κυβέρνησης.

Προειδοποίηση

«Το επισημαίνω εν όψει των ευρωεκλογών και χτυπώ την καμπάνα» είπε σε έντονο ύφος και συνέχισε λέγοντας πως «η Ν.Δ. πρέπει να κυβερνήσει με το σύνολο της Ν.Δ. και όχι με αποκλεισμούς προσώπων επειδή κάνουν το… έγκλημα να λένε ότι είναι παραδοσιακοί λαϊκοί δεξιοί».

Ο ίδιος έκανε αναφορά και στον Δήμο της Αθήνας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε εξωφρενική την απόφαση του τέως δημάρχου να πει «ναι» στο debate. «Οταν ο Κώστας Μπακογιάννης μού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάνει debate, τινάχτηκα από την καρέκλα που καθόμουν. Και του είπα “μην τυχόν το κάνειςˮ. Ασχετα που ήταν καλός στο debate.

Το 41% δεν κάνει debate με το 14%. Εγώ είμαι πρακτικός, στη δημοκρατία γίνεται και έπρεπε να γίνει και στον α’ γύρο, αλλά μιλάω ρεαλιστικά. Σε ένα τέτοιο debate ψηφοθηρικά ευνοείται μόνο το 14%» είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα