Δημογραφικό: Ημίμετρα και ευχολόγια από Μητσοτάκη!

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την πληθυσμιακή συρρίκνωση

Ευχολόγια, διαπιστώσεις και επίκληση στατιστικών στοιχείων περιείχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2023 – Ωρα για δράση», απουσίαζαν όμως συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που ο ίδιος χαρακτήρισε «εθνικό κίνδυνο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη»!

Αντ’ αυτών ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε δευτερεύοντα και βοηθητικά ως επί το πλείστον μέτρα, που όμως δεν λύνουν το πρόβλημα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει τη γενεσιουργό αιτία του Δημογραφικού, που δεν είναι άλλη από τα αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα των ζευγαριών, τα οποία δημιούργησε η οικονομική κρίση και δεν έλυσε καμία κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό στοιχείο που επιβεβαιώνει την αιτία του Δημογραφικού είναι το γεγονός πως, παρότι είχε σημειωθεί από τη δεκαετία του ’80 σταδιακή πτώση των γεννήσεων, μέχρι το 2010 υπήρχε πληθυσμιακή σταθερότητα, όμως η καμπύλη άρχισε να έχει πτωτική τροχιά αμέσως μετά το 2010, όταν άρχισε και η οικονομική κρίση. Και οικονομικά μέτρα τέτοια που θα απαλλάξουν τα νέα ζευγάρια από το άγχος της ανεργίας ή του χαμηλού μισθού ή του ενός εργαζομένου ανά οικογένεια που ήταν ο βασικός στόχος των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι τώρα δεν ανέφερε και το παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Η… λύση

«Αντίμετρο στη μείωση του συνολικού πληθυσμού αποτελεί και η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού» είπε και τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όσα γίνονται στη χώρα αρκούν για να αλλάξουν τα δραματικά δεδομένα ούτε για να αντιστρέψουν τάσεις δεκαετιών, ενώ ως μέρος της λύσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε την αντιστροφή του brain drain αλλά και την «ενσωμάτωση μέρους των μεταναστών μέχρι τους καλύτερους μισθούς».

Αντί γι’ αυτά, απαρίθμησε μια σειρά από γνωστά επικουρικά μέτρα. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν έχουμε ξεκινήσει από το μηδέν καθώς τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε το αφορολόγητο για νοικοκυριά με παιδιά, κάτι που μεγαλώνει τώρα κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης το 2019 ήταν η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση στην πατρίδα μας και ήδη αιχμή των αυξημένων μισθών στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου του 2024 είναι η οικογένεια, η οποία στηρίζεται με πρόσθετες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ όλα τα βρεφικά και παιδικά είδη έχουν μεταφερθεί στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ».

Αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα, όπως η επέκταση των γονικών αδειών, ενώ επισήμανε ότι την τεκνοποίηση ευνοούν κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Ο δισταγμός νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά είναι πολυπαραγοντικός» είπε ακόμα και τόνισε ότι σε αυτή την παράμετρο απευθύνονται δράσεις όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την πρώτη κατοικία 150.000 νέων ή ο θεσμός του Πρώτου Ενσήμου που ευνοεί την είσοδο στην εργασία χωρίς προϋπηρεσία. Τόνισε όμως ότι «αν και γενναίες, ούτε αυτές οι πρωτοβουλίες αρκούν, καθώς καραδοκεί το παράλληλο μέτωπο της γήρανσης του πληθυσμού».

Η μπάλα στην εξέδρα

Ο πρωθυπουργός, για να ξεφύγει από τις ευθύνες του, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα» και βρήκε δικαιολογία στην ύπαρξη του προβλήματος και σε άλλες χώρες, ενώ εμμέσως πλην σαφώς επέρριψε ευθύνες και στους πολίτες!

«Το Δημογραφικό προϋποθέτει πολλούς συμμάχους, από το κράτος και τις επιχειρήσεις μέχρι τους ίδιους τους πολίτες, γιατί κι εκείνοι συμμετέχουν προφανώς στις εξελίξεις ως φορείς συγκεκριμένων αντιλήψεων και συμπεριφορών» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων. Το ίδιο και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας, το οποίο είναι πια πιο απαιτητικό, αλλά και μερικές φορές πιο απρόσιτο».

Τόνισε επίσης ότι σε πολλά επίπεδα απλώνεται και ο κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού μας με συνέπειες γεωστρατηγικές για ένα έθνος σε μια κομβική περιοχή του χάρτη ενώ συνδέεται άμεσα και με την παραγωγικότητα του τόπου, με την πρόοδο των πολιτών, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, κυρίως όμως συνδέεται με την ευημερία των επόμενων γενιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα