Πολυνομοσχέδιο με… μπόνους

Πλήθος πολεοδομικών, χωροταξικών και ενεργειακών διατάξεων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Καταργείται η υποχρέωση εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε οικοδομές

Κατάργηση της υποχρεωτικής εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε οικοδομές, λύση για την ανασύσταση φακέλου οικοδομικής άδειας και… φωτογραφικές διατάξεις για μια σειρά από ζητήματα περιλαμβάνονται στο νέο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για ένα ετερόκλητο σχέδιο νόμου 60 άρθρων, που αγγίζει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του υπουργείου, προωθώντας πολεοδομικές, χωροταξικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Μεταξύ άλλων, δημιουργείται ευνοϊκότερο πλαίσιο για τις Βιομηχανικές Περιοχές, τις Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) και τα χερσαία τμήματα των λιμένων, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, παρέχεται μπόνους δόμησης στα λιμάνια της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί διεθνούς ενδιαφέροντος ή εθνικής σημασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία μπορεί να τροποποιούνται εγκεκριμένα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και άλλα σχέδια χρήσεων γης, κατά το μέρος που αφορούν χερσαίες ζώνες λιμένων, εφόσον η τροποποίηση καθίσταται αναγκαία για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη διαχείριση των ζωνών αυτών.

Ειδικός κανονισμός

Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να εγκρίνεται ειδικός οικοδομικός κανονισμός για την ανέγερση κτιρίων και εγκαταστάσεων, την τοποθέτηση προσωρινών κατασκευών και τη διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων εντός της χερσαίας ζώνης λιμένων, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι χρήσεις και οι λειτουργίες που αναπτύσσονται εντός της ζώνης αυτής.

Αντίστοιχα μπόνους προβλέπονται και για κτίρια εφοδιαστικής, βιομηχανίας/βιοτεχνίας και αποθήκευσης, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων Πολεοδομικών Μελετών Βιομηχανικών – Βιοτεχνικών Πάρκων (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) και ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ υπό εξυγίανση, καθώς επιτρέπεται να χορηγούνται παρεκκλίσεις ως προς το ποσοστό κάλυψης, τον συντελεστή δόμησης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος και τον συντελεστή όγκου. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις με δραστηριότητες που έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα πολεοδομική εισφορά για την ενίσχυση των δράσεων που αντισταθμίζουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οσον αφορά τις ΠΕΡΠΟ, η προβλεπόμενη από τον νόμο βεβαίωση καταλληλότητας μπορεί να χορηγείται για την προσαύξηση σε όμορη περιοχή εμβαδού μέχρι 50%.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η κατάργηση του π.δ. 420/1987, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν θα είναι υποχρεωτική για τις οικοδομές η εγκατάσταση φυσικού αερίου για κουζίνα και θέρμανση. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβλέψουν εγκατάσταση αερίων καυσίμων αλλά και να επιλέξουν εναλλακτικά άλλα συστήματα ενέργειας. Παράλληλα, διευκολύνεται η επιδότηση περίπου 9.000 ωφελούμενων από προγράμματα εγκατάστασης ηλιοθερμικών φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης, όπως το Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζει ότι τα ποσά αυτά δεν αφορούν δραστηριότητες και έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά αποκλειστικά την πληρωμή των ωφελούμενων, χωρίς να τίθεται κανένα θέμα παρακράτησης. Επίσης, προβλέπεται η εξαίρεση από τη συμμετοχή στους κύκλους κινητικότητας των υπαλλήλων των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής για δύο έτη, εν όψει του κρίσιμου έργου και της υποστελέχωσης των εν λόγω υπηρεσιών.

Προβλέπεται, τέλος, η ανασύσταση φακέλου οικοδομικής αδείας, για την έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, όταν έχει βεβαιωθεί απώλεια του φακέλου από την αρμόδια ΥΔΟΜ για τη διευκόλυνση των πολιτών και την επιτάχυνση των δικαιοπραξιών και των μεταβιβάσεων ακινήτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα