Αλ. Τάρκας: Επέτειος αποτυχίας για τις υποκλοπές

Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε την υπόσχεσή του προς τους Ελληνες πολίτες (μέσω συνέντευξης στον ANT1 και τον Ν. Χατζηνικολάου) ότι θα ρίξει άπλετο φως στο συγκεκριμένο σκάνδαλο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε προχθές την ανάγκη απόδοσης τιμής στον Κων. Σημίτη για την -επί θητείας του- είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη (βέβαια, με επαχθή ισοτιμία δραχμής – ευρώ) και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. (χάρη, όμως, στις μέγιστες προσπάθειες του αείμνηστου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και στη συναίνεση των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων για το αντάλλαγμα άρσης του βέτο στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και στην τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας).

  • Του Αλέξανδρου Τάρκα*

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να σχολιάσει ότι οι χειρισμοί του αντίπαλου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, κατά την Κρίση των Ιμίων οδήγησαν (από το 1996 έως σήμερα) στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» και στη Συμφωνία της Μαδρίτης περί «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν επεσήμανε το μεγάλο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν επέκρινε τα σκάνδαλα μιζών και υπερκοστολογήσεων στα εξοπλιστικά προγράμματα. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σημίτης είχε μπλοκάρει μόνο μία παρ’ ολίγον απόφαση του Α. Τσοχατζόπουλου το 1999, ενώ όλες οι αποφάσεις του κ. Γ. Παπαντωνίου το 2001-2003 είχαν εγκριθεί από τον τότε πρωθυπουργό στα άτυπα «προ-ΚΥΣΕΑ» με συμμετοχή των δύο τους.

Κατά ανάλογο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε εντελώς και δεν μίλησε για μια δική του επέτειο! Χθες, 7 Νοεμβρίου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την υπόσχεσή του προς τους Ελληνες πολίτες (μέσω συνέντευξης στον ANT1 και τον Ν. Χατζηνικολάου) ότι θα ρίξει άπλετο φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αφού είχε πρώτα τονίσει ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε -δικαίως- πως «αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια». Στη δε ερώτηση «από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις;», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν το γνωρίζω και πρέπει να το μάθουμε», συμπληρώνοντας: «Θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι», «από την πρώτη στιγμή είπα “όλα στα φως”», «και σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι συνάδελφοί μου, όταν συνομιλούμε, έχουμε το άγχος πώς θα διαφυλάξουμε το απόρρητο των δικών μας επικοινωνιών».

Δυστυχώς, έναν χρόνο μετά τη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του. Τίποτα δεν ξεδιάλυνε. Τίποτα δεν έφερε στο φως και, προφανέστατα, ούτε σήμερα μπορεί να εγγυηθεί ότι οι κρίσιμες κυβερνητικές συνομιλίες -από τις οποίες εξαρτώνται η εθνική ασφάλεια, η εθνική οικονομία και τόσα άλλα- διεξάγονται με ασφάλεια.
Παράλληλα, η ανακολουθία του πρωθυπουργού εκδηλώνεται και έναντι των συμμάχων μας.

Ο Ν. Δένδιας αναγκάστηκε, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, να διαβεβαιώσει τους ομολόγους του ότι δεν υπήρξε διαρροή απόρρητων πληροφοριών. Αμέσως μετά, τον Ιούλιο του 2023, ανακοινώθηκε -με ελάχιστη δημοσιότητα στην Ελλάδα- ότι εταιρίες, που φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, εντάχθηκαν στις λίστες των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ για όσους δρουν αντίθετα προς τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. Σύμφωνα εξάλλου με εγκυρότατες πηγές, ο αρμόδιος Αμερικανός συντονιστής για θέματα Αντιτρομοκρατίας αξίωσε, με μεγάλη διακριτικότητα, από την ελληνική κυβέρνηση κάθε δυνατή συνδρομή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι κατά τους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν το Μέγαρο Μαξίμου συνέδραμε επαρκώς την Ουάσινγκτον.

Πέραν αυτών, εκκρεμεί η υπόθεση των υποκλοπών κατά στελεχών της εφημερίδας «δημοκρατία» και κατά 17 βουλευτών της περιόδου 2015-2019. Αγνωστο γιατί, αλλά ο -«όλα στο φως»- πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας (ίσως γοητευμένος από το πολιτικό μοντέλο της Κίνας) και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής Αθ. Μπούρας (θύμα, μάλιστα, των υποκλοπών) δεν τολμούν να ζητήσουν επισήμως στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI που διαθέτουν τον ογκώδη σχετικό φάκελο.

*Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης
επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα