Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη βόμβα Κασσελάκη

Ολες οι πλευρές χαρακτηρίζουν αψυχολόγητη την κίνησή του να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα, σε περίπτωση που η πρότασή του για τις διαγραφές δεν εγκριθεί

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει ο εμφύλιος που μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη χθεσινή κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα σε περίπτωση που η πρότασή του για διαγραφές των στελεχών Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Δ. Βίτσα και Σ. Τζουμάκα δεν εγκριθεί από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι.

Η αψυχολόγητη απόφαση του προέδρου, όπως χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές, έπεσε σαν βόμβα, σε μια στιγμή που ο βασικότερος εσωκομματικός αντίπαλος, η μειοψηφία της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, βρισκόταν ήδη στον δρόμο της εξόδου, ενώ ήδη στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κορυφαία στελέχη όπως οι Ν. Βούτσης και Π. Σκουρλέτης, δήλωναν ότι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα δεδομένα

Τα δεδομένα τώρα αλλάζουν δραματικά. Εις βάρος του προέδρου και της ηγετικής ομάδας έχει σχηματιστεί μια δυσμενής πλειοψηφία και ο Σ. Κασσελάκης, ο οποίος αποφάσισε, όπως λένε στελέχη, «να αυτοκτονήσει πολιτικά», απειλείται να βρεθεί σήμερα μπροστά σε ανεπιθύμητες εκπλήξεις, που αρχίζουν από τη σύσταση να πάρει πίσω το δημοψήφισμα και φτάνουν μέχρι την πρόταση για καθαίρεση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άρρωστο κόμμα» διαπίστωσε απροκάλυπτα ο Κασσελάκης, την ώρα που ορισμένα στελέχη στο νοσηρό κλίμα που έχει απλωθεί ζητούν παρέμβαση του Α. Τσίπρα, ο οποίος όμως είναι αμφίβολο αν θα μπει καν στον κόπο να συμμετάσχει.

Η ακραία αυτή κίνηση του προέδρου, που γυρνάει μπούμερανγκ, προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και σε πρόσωπα ευμενώς διακείμενα στην ηγεσία. Ομάδα κορυφαίων στελεχών, μέλη της Κ.Ε και της Πολιτικής Γραμματείας, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς που τον στήριξε στον 2ο γύρο, η αυστηρά κομματική Ολγα Γεροβασίλη, ο μέντορας του Α. Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης, οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πλευρά των συμμάχων, έστειλε «τελεσίγραφο», ζητώντας από τον Σ. Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα προτού διαλύσει το κόμμα. Υπάρχουν καταστατικές προβλέψεις, όπως σημειώνουν και προσθέτουν: «Ειδικά, υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων (σ.σ.: όσων αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ), θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πόσο μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η απόφαση για δημοψήφισμα ελήφθη το βράδυ της Πέμπτης με συμμετοχή του σκληρού προεδρικού πυρήνα υπό τον Π. Πολάκη. Σκοπός της απόφασης που απειλεί να τινάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στον αέρα, όπως εξηγούν στην εφημερίδα συνεργάτες του προέδρου, ήταν να αντιμετωπιστεί η δυσαρμονία μεταξύ του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος και των συσχετισμών στα κεντρικό όργανα και να πιεστούν όλοι να πάρουν θέση. Αυτό όμως τους έφερε όλους στα χαρακώματα.

Νωρίς το πρωί, με ένα διάγγελμα «βοναπαρτικό», όπως χαρακτηρίστηκε από την «Ομπρέλα», προς τον ελληνικό λαό, ο Σ. Κασσελάκης αποκάλυψε με την αφελή σπουδή του νεοφώτιστου: «Εχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι και μάλιστα πολύ. Και ο πρωθυπουργός και η οικογένειά του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος».

Επιμένοντας στο μελό του αυτοδημιούργητου, ο Κασσελάκης επανέλαβε: «Ηρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο -μπροστά στους συνεργάτες του-, όσο εγώ αισθανόμουν άβολα. Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια».

Υπόσχεση

Συνεχίζοντας, διεκτραγώδησε ότι κληρονόμησε «έναν άδειο όροφο. Μια λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια Πολιτική Γραμματεία στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν οκτώ ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη».

Υποσχέθηκε δε να κάνει πράξη την εντολή που έλαβε να τα αλλάξει όλα, λέγοντας: «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της Ν.Δ., αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ».

Αποφασισμένος για τη ρήξη, είπε «δεν θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως», ενώ άφησε βολές κατά της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία απέφυγε να καταθέσει πόρισμα για τις διαγραφές, λέγοντας: «Η λειτουργία ενός κόμματος αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα