Ο Κυριάκος κάνει service στον «εκβιαστή» του

Ο Ολυμπιακός είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για «καθεστώς παρανομίας», με τον πρωθυπουργό να απαντάει σκληρά στον Μαρινάκη μέσω συνέντευξης

«Οσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που υποκινούν την οπαδική βία, ή έστω, την ανέχονται, εμείς θα νικήσουμε στη μάχη» έγραψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο facebook.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Όμως, ο πρωθυπουργός μιας χώρας οφείλει να μιλάει θεσμικά, όχι ως θεατής καταστάσεων ούτε αόριστα. Δεν αρκεί ο Μητσοτάκης να λέει «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που υποκινούν την ομαδική βία ή, έστω, την ανέχονται».

Είναι ο αρχηγός μιας ολόκληρης χώρας. Και είναι υποχρέωσή του να μιλάει συγκεκριμένα. Με ονοματεπώνυμα, όχι με κουβέντες φτηνού εντυπωσιασμού. Είναι, άλλωστε, σε θέση να γνωρίζει ποιοι φταίνε.

Σήμερα η κυβέρνηση ανακοινώνει ακόμα μία φορά μέτρα κατά της βίας των γηπέδων. Ολα δείχνουν ότι θα τιμωρήσει το ποδόσφαιρο, δηλαδή όλες τις ομάδες, όχι όσους προκάλεσαν αυτήν την κρίση το τελευταίο 10ήμερο. Το ερώτημα είναι «γιατί;». Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος κοινοποίησε χθες ένα έγγραφο, που προέρχεται από την ΟΥΕΦΑ. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται, οι αντίπαλοι των γηπεδούχων ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά ματς αυτής της εβδομάδας ενημερώθηκαν πως τα ματς θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Το ερώτημα παραμένει ίδιο: «Γιατί;».

Η κυβέρνηση πετάει ακόμα μία φορά την μπάλα στην εξέδρα για να μη διαταράξει ο Μητσοτάκης τις προσωπικές σχέσεις του. Προωθεί το «τσουβάλιασμα» για να μη χρειαστεί να εκθέσει και να φέρει ενώπιον των ευθυνών τους αυτούς που αντικειμενικά πρέπει. Ομως, έτσι δεν κυβερνάται ένας τόπος. Ετσι γίνεται απλά διαχείριση Ι.Χ. συμφερόντων. Τον Αύγουστο η ΕΛ.ΑΣ. άνοιξε τα σύνορα και παρακολουθούσε τους σεσημασμένους χούλιγκαν από την Κροατία να φτάνουν στη Ν. Φιλαδέλφεια για να σκοτώσουν έναν φιλήσυχο πολίτη, που ήταν οπαδός της ΑΕΚ και έτυχε να βρίσκεται έξω από το γήπεδο.

Ο Μητσοτάκης λειτούργησε με το κόλπο της απόσπασης προσοχής. Μετέτρεψε το οπαδικό πρόβλημα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της ανικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. σε ευθύνη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάλεσε στη χώρα μας τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Τσέφεριν, και ανακοίνωσε μέτρα για το… εδώ ποδόσφαιρο, λες και προκάλεσαν τα επεισόδια Ελληνες οπαδοί. Κι όλα αυτά ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του βρίσκονται από τον Αύγουστο σε διαρκή επαφή με την -αιχμάλωτη στις πιέσεις των νεοναζί οπαδών- κυβέρνηση της Κροατίας. Την Παρασκευή αποφυλακίστηκαν 30 οπαδοί της Ντιναμό. Οι ένοχοι δεν έχουν βρεθεί ακόμα, τόσους μήνες μετά. Και έτσι οι διπλωματικές σχέσεις με την Κροατία δεν διαταράχτηκαν τελικά.

Πριν από οκτώ μέρες ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κερδίσει στον Βόλο. Οι οπαδοί του εισέβαλαν εξαγριωμένοι στον αγωνιστικό χώρο και τα έκαναν γης Μαδιάμ στο Πανθεσσαλικό. Αμέσως μετά το ματς η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση-δικαιολογία της εισβολής των οπαδών: «Θα περιμένουμε την ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση του κόσμου του Ολυμπιακού, που βλέπει να τον προκαλούν καθημερινά;» Προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε μια ασύλληπτη τραγωδία για να ξυπνήσει η κυβέρνηση και να ασχοληθεί;»

Τις επόμενες ημέρες ο διαιτητής του αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός, Τάσος Παπαπέτρου, ενημέρωσε την Αστυνομία ότι δέχθηκε απειλητικά μηνύματα σε βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του, κάτι για το οποίο ειδοποιήθηκε και η ΟΥΕΦΑ. Οι διαιτητές δήλωσαν ότι αισθάνονται πως δεν είναι ασφαλείς και αποφάσισαν να κάνουν απεργία. Ακολούθησε ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στου Ρέντη την Πέμπτη, όπου οι οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια ένας αστυνομικός να χαροπαλεύει. Χθες συνελήφθη ο 18χρονος που του έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στο πόδι. Στη συνέχεια βγήκε μια ανεκδιήγητη -από κάθε άποψη- ανακοίνωση από τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό.

Ομως, ο Μητσοτάκης πάλι θα κάνει μια τυφλή διάχυση των ευθυνών. Θα τιμωρήσει το ποδόσφαιρο. Θα πληρώσουν το μάρμαρο όλες οι ομάδες. Το ερώτημα επιστρέφει: «Γιατί όλες;» Ενεπλάκησαν οπαδοί άλλων ομάδων, πέραν των χούλιγκαν του Ολυμπιακού, στα κατ’ εξακολούθηση επεισόδια του τελευταίου 10ημέρου; Εξέδωσαν άλλες ομάδες, πέραν της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, ανακοινώσεις ντροπής; Η απάντηση είναι εύκολη: Ο Μητσοτάκης θα τιμωρήσει όλες τις ομάδες και θα κλείσει τα γήπεδα επειδή δεν θέλει ή δεν μπορεί να τα βάλει με τον Μαρινάκη, ο οποίος δεν είναι μόνο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, αλλά επίσης ισχυρός μιντιάρχης, εφοπλιστής αλλά και οικογενειακός φίλος των Μητσοτάκηδων και των Μπακογιάννηδων.

Και έτσι ο πρωθυπουργός των συμφερόντων, και όχι της χώρας, τιμωρεί για τα επεισόδια, τις απειλές και τις δολοφονικές απόπειρες στους τελευταίους αγώνες του Ολυμπιακού όλους τους άλλους. Σε βάρος κάθε έννοιας δικαιοσύνης, κοινωνικής και αθλητικής. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Νοέμβριο 2022, ήταν που ο Ολυμπιακός κατηγόρησε επίσημα την κυβέρνηση για «καθεστώς παρανομίας μέσα στο Μαξίμου», για «φασιστικό παρακράτος» και για «λαθραία και παράνομα στοιχεία». Ο πρωθυπουργός έδωσε ολόκληρη συνέντευξη για να απαντήσει ότι «ο Μαρινάκης είναι εκβιαστής».

Στη συνέχεια τα «βρήκανε» πάλι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αλλά το ζητούμενο δεν είναι με ποιον επιχειρηματία τα βρίσκει ή τα χαλάει ο πρωθυπουργός. Αλλά αν κυβερνά τελικά αυτός ή αν λειτουργεί ως όχημα συμφερόντων. Τι είδους πρωθυπουργός είναι αυτός που επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας με όσους ο ίδιος έχει καταγγείλει δημοσίως ως «εκβιαστές»;


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρωθυπουργός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. Εκανε πρακτική στις αγγλικές εταιρίες Chase Investment και McKinsey, στην οποία ήταν σύμβουλος το 1995-1997, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. το 2004 και το 2013 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος και στις 7 Ιουλίου 2019 έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα